Життя людини - це дорога річ! І знову ботулізм

Грудень 23, 2011 | Новини | Переглядів: 1427 | Коментарі: 0

В Кіровоградській області продовжують реєструватись випадки захворювань на ботулізм.

В області продовжують реєструватись випадки захворювань на ботулізм. Минулого тижня знову захворіли 2 людини ботулізмом (чоловіки) в м.Кіровограді та в Олександрівському районі, с.Михайлівка. Причиною стали відповідно м?ясна консерва (паштет з лівером та м’ясом свинини), овочева консерва домашнього виготовлення. Наслідки виявилися дуже страшні і непоправні для чоловіка 66 років із с.Михайлівка. Він помер того ж дня в інфекційному відділенні Олександрівської ЦРЛ через кілька годин після госпіталізації. Лікарі ввели протиботуліністичну сироватку, але стан хворого був настільки важким, що врятувати його не вдалося.

Захворівшим чоловіком з м.Кіровограда виявився студент педагогічного університету, 20 років, що проживає у гуртожитку. Продукт, що спричинив захворювання - паштет з лівером та м’ясом свинини, який був привезений з дому батьків із Рівненської області. Паштет вживали ще двоє друзів, але вони не постраждали.
При розслідуванні цих випадків захворюваності на ботулізм, Кіровоградською обласною санепідстанцією вжиті наступні заходи: терміново проінформовано Рівненську обласну санепідстанцію щодо можливої загрози виникнення нових випадків ботулізму серед родини постраждалого студента; в с.Михайлівка в будинку померлого чоловіка овочевої консерви не знайдено, із сусідами проведена роз’яснювальна робота про захворювання, симптоми прояву захворювання, наслідки та профілактику.
Нагадуємо!
Ботулізм – це гостра інфекційна хвороба, яка виникає під дією специфічного білкового нейротоксину, що продукується мікроорганізмом – Clostridium botulinum, тобто ботуліністичною паличкою. Ботуліністична паличка (клостридія) володіє важливим пристосувальним механізмом – здатна утворювати спори, що дозволяє виживати їй у неблагоприємних умовах навколишнього середовища. Особливістю збудника є гніздове розміщення його в продукті. Тому, не всі особи, що вживали заражений токсином продукт, постраждають. Ботуліністична паличка розмножується у харчових продуктах при відсутності або малій кількості кисню, тобто в анаеробних умовах. Саме такі умови створюються при герметизації продуктів в консервованих банках, а також в кишковику сонної риби і тварин після забою, всередині ковбас, окороків та інших продуктів.
Типовими симптомами ботулізму є порушення зору, «двоїння» в очах, поява «сітки» перед очима, порушення сну, головний біль, відчуття спраги.
Профілактика ботулізму полягає в захисті харчових продуктів, які ви купуєте, від будь-якого забруднення (хімічного, мікробіологічного). Суворе дотримання технологічних і санітарних правил при консервуванні, при необхідності додаткова термічна обробка після відкриття консерви – це гарантія від захворювання.


Завідуюча відділення гігієни харчування Кіровоградської обласної санепідстанції  Черненко Олена Михайлівна

джерело


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool