Житлові умови проживання населення Кіровоградської області

Липень 22, 2015 | Новини | Переглядів: 962 | Коментарі: 0

Якість життя населення значною мірою залежить від його житлових умов, забезпеченості житла сучасними комунальними зручностями.
У листопаді 2014р. з метою дослідження соціально-демографічних характеристик домогосподарств проводилося опитування домогосподарств, які впродовж 2015р. приймають участь у вибірковому обстеженні умов їх життя.

Рівень забезпеченості окремим житлом є одним з найважливіших показників, які характеризують житлові умови населення. Так, переважна більшість домогосподарств області має окреме житло (окрему квартиру або індивідуальний будинок) – 94%, проживає у частині індивідуального будинку – 2%, разом з тим 4% домогосподарств все ще мешкають у гуртожитках.
У власному житлі проживають 93,3% домогосподарств (без урахування тих, які мешкають у гуртожитках), 0,2% проживають у державному житлі, 4% – у відомчому, 2,5% – наймають його у фізичних осіб.

Найбільша частина домогосподарств має двокімнатне житло ( 36%), більше третини проживає в трьох кімнатних помешканнях, 13,3% – в одній кімнаті, 15,8% – чотирьох і більше кімнатах.
На житловій площі, що відповідає санітарній нормі (13,65 кв.м. на одну особу), мешкають 64,8% домогосподарств області, а саме: 23,4% – від 13,66 до 20 кв.м., 13,9% – від 20,01 до 25 кв.м., більше чверті – понад 25 кв.м. Нижче санітарної норми забезпечені житловою площею 35,2% домогосподарств області. Зокрема, житлова площа кожного четвертого домогосподарства становить від 9,1 до 13,65 кв.м. на одну особу, 8,3% – менше 7,5 кв.м., 2% домогосподарств – від 7,5 до 9 кв.м.

Житло майже кожного п’ятого домогосподарства області збудовано до 1960р., три чверті домогосподарств – у 1960–1980 роках (по Україні відповідно – майже кожне п’яте та 70%). У відносно новому житлі, збудованому в 1991р. і пізніше, мешкають лише 7% домогосподарств (по Україні – 11%).

Характеризуючи умови проживання населення, окремо слід зупинитися на обладнанні сучасного житлового фонду комунальними зручностями, а саме: наявності центрального опалення, водопроводу, каналізації тощо. Так у житлі, обладнаному центральним опаленням, проживають 18% домогосподарств, індивідуальною системою опалення – більше половини. Централізованим газопостачанням користуються більше ніж два з п’яти домогосподарств, балонним газом – 40% домогосподарств. Газову колонку в своєму житлі мають 5% домогосподарств, гаряче водопостачання – 41% (в Україні – 16% та 38% відповідно). Водопроводом і каналізацією обладнано житло 59% та 57% домогосподарств відповідно, ванну або душ мають більше половини домогосподарств. Домашнім телефоном користуються 26% домогосподарств.

За підсумками опитування задоволені або дуже задоволені своїми житловими умовами більше ніж кожні два з п’яти домогосподарств, більше третини не дуже задоволені своїм житлом, незадоволені або дуже незадоволені – 21,3% домогосподарств (по Україні – 55,6%, 30,7%, 13,7% відповідно).


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool