«Жінки. Погляд з минулого» (ФОТО)

Березень 07, 2012 | Новини | Переглядів: 1481 | Коментарі: 0

7 березня 2012 року у Кіровоградському обласному художньому музеї відбулося відкриття експозиції «Жінки. Погляд з минулого», присвячена до Міжнародного жіночого дня.

В експозиції представлені жіночі портрети ХІХ століття з фондового зібрання обласного художнього музею. Її змістовим центром стала картина С. Галяшкіна-Корсакова «Купальниця», що вперше представлена глядачам після реставрації. Її історія складна і цікава.

У 2004 році до Національного науково-дослідного реставраційного центру України було відправлено на реставрацію картину, яка в інвентарній книзі музею була записана «С. Голядкін-Корсаков «Купальниця» (копія з картини художника Неффа)».
Реставрацію картини проводив Володимир Папушенко – художник-реставратор науково-дослідного відділу реставрації творів станкового олійного живопису ННДРЦУ. Володимир Миколайович приймав участь у відновленні розписів Михайлівського Золотоверхого собору, в реставрації та відновленні настінного живопису під час реконструкції «Будинку з химерами» в м. Києві. За роки роботи в ННДРЦУ (з 2003 р.) він відреставрував значну кількість творів з музейних та приватних збірок України. «Купальниця» - не перша робота із фондів Кіровоградського обласного художнього музею, яку «вилікував» Папушенко. В 2004 р. із фондів нашого музею ним була реставрована картина Н. Харитонова «Портрет жінки у чорній сукні з брошкою» ХІХ ст.
Картина С. Галяшкіна-Корсакова «Купальниця» витримала складні реставраційні процеси, полотно було монтовано на музейний підрамник, виготовлений за її новими розмірами, оскільки в результаті проведених заходів було відновлено первісний розмір твору, а саме фрагменти авторського живопису, що слугували окрайками, були розгорнуті в площину живопису. Полотно здубльоване. Зведено прориви. Відновлено порушений зв'язок між шаром фарби, ґрунтом та основою. Видалено забруднення. В місця втрат авторського фарбового шару і ґрунту, підведено реставраційний ґрунт. Місця втрат тоновані в тон авторського живопису. Полотно покрито захисним шаром лаку. Таким чином експонату надано експозиційного вигляду.

При візуальному огляді авторського підпису за допомогою лупи, а також досліджуючи його в світлі видимої люмінесценції, було встановлено істинне прізвище автора: Галяшкін-Корсаков. Співробітниками музею ведеться науково-пошукова робота по з’ясуванню біографічних відомостей та вивченню творчості художника С. Галяшкіна-Корсакова.
Окрім «Купальниці» в експозиції представлені жіночі портрети невідомих авторів. Сподіваємось, що з часом та за допомогою фахівців Національного науково-дослідного реставраційного центру України музейним працівникам вдасться дослідити історію цих полотен та встановити їх авторство.

Валентина Ноженко – головний зберігач фондів Кіровоградського обласного художнього музею

Анатолій Кімнатний – завідуючий відділом музею – картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна»

фото Ігоря Філіпенка.

«Жінки. Погляд з минулого» (ФОТО) 

«Жінки. Погляд з минулого» (ФОТО)

«Жінки. Погляд з минулого» (ФОТО)


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool