Землі Кіровоградщини вже повністю очищені від непридатних агрохімікатів

Грудень 31, 2012 | Новини | Переглядів: 947 | Коментарі: 0

Як правило, пестициди – отруйні речовини, проте висока економічна ефективність застосування згаданих хімічних препаратів у народному господарстві безумовна. Їх застосування дозволяє отримувати стабільні врожаї і обмежувати поширення інфекцій.

З іншого боку, непродумане використання пестицидів має також негативні наслідки, оскільки з часом призводить до появи стійких до них видів організмів, знищує хижаків й інших тварин. Наслідком безконтрольного їх використання є й забруднення навколишнього середовища, що, відповідно, не може не шкодити здоров'ю людини. Особливо небезпечне, відзначають фахівці, неправильне або надмірне використання пестицидів. Хоча достеменно оцінити всі наслідки шкідливого впливу пестицидів неможливо через недосконалість методів дослідження, вже зараз достеменно відомо, що усі без винятку пестициди при ретельному вивченні виявляли або мутагенну, або інші негативні дії на живу природу і людину, у тому числі. Близько 90% усіх фунгіцидів, 60% гербіцидів і 30% інсектицидів є канцерогенними. Крім того, у цих хімічних сполук є ще одна дуже підступна особливість – накопичуватись в організмі.
Та найбільшу проблему для людей сьогодні представляють непридатні для застосування чи заборонені пестициди. В Україні нагромадження непридатних до застосування пестицидів почалося в 70-80-х роках минулого століття, після заборони окремих з них для застосування у виробництві сільськогосподарської продукції. У той же час, заборона на застосування не передбачала заборони на виробництво, а тому українські підприємства продовжували їх продукувати в колишньому обсязі. Почалося масове їх нагромадження. Пізніше з метою впорядкування процесу обігу заборонених до застосування пестицидів їх почали звозити на спеціальні тимчасові склади, плануючи в подальшому вивезти їх на підприємства-виробники для переробки або знищення. Більша частина пестицидів в Україні була вивезена на склади «Сільгоспхімії», проте частина так і залишилася на складах сільгосппідприємств, тобто в місцях їхнього тимчасового зберігання. У більшості випадків це були місця, непристосовані для тривалого зберігання. Через відсутність чіткого механізму й економічної зацікавленості підприємств-виробників у виконанні завдань уряду практично всі заборонені й непридатні до застосування пестициди не були знешкоджені, й процес їхнього нагромадження відбувався фактично безконтрольно. Таким чином, проблема непридатних або заборонених до застосування пестицидів в Україні не вирішувалась кілька десятків років.
Накопичені впродовж десятиліть в Україні значні обсяги непридатних пестицидів, більша частина яких зберігалась у невідповідних умовах, з порушенням санітарних і екологічних вимог і норм, становлять реальну загрозу навколишньому середовищу й здоров'ю населення.
Тривале зберігання їх у неналежних умовах і кількаразове перезатарювання, призвели до втрати маркування, документації, інформації про власників, у багатьох випадках - до змішування, трансформації та виникненя нових токсичних речовин неідентифікованого складу.
Кіровоградська область має надзвичайно потужний земельно-ресурсний потенціал - 83% території складають сільськогосподарські угіддя, а сільськогосподарські підприємства були і залишаються основними землекористувачами, відповідно, сільське господарство є визначальним чинником екологічного стану області в цілому, оскільки у процесі його розвитку інтенсивно накопичувались засоби захисту рослин, які не були використані у повному обсязі та залишались на складах.
У 2004-2005 роках було перевірено дотримання умов зберігання непридатних та заборонених до використання пестицидів та агрохімікатів. Комплексні перевірки проводила екологічна інспекція за участю представників органів статистики, головного управління МНС України в області, управлінь з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи райдержадміністрацій. За результатами перевірок на облік було поставлено163 склади, на яких зберігалось майже 1300 тонн заборонених та непридатних до використання засобів захисту рослин, пестицидів і агрохімікатів. Це, в середньому, по одному кілограму отрути - на кожного мешканця області.
Знешкодження непридатних пестицидів стало одним із пріоритетних напрямків діяльності Територіального управління МНС в області. У 2008 році за активної участі фахівців ТУ МНС була розроблена «Обласна програма поводження з непридатними та забороненими до використання пестицидами та агрохімікатами на 2008-2012 роки». Знайшла своє відображення проблема і у програмі «Центральний регіон 2015», згідно з якою планувалось повне знешкодження отрути: з бюджетів усіх рівнів виділялися кошти для перезатарення, перевезення до паспортизованих складів на зберігання та утилізації небезпечних хімікатів. Роботи по перезатаренню, відвантажуванню та дегазації складів виконували фахівці групи радіаційного, хімічного, біологічного захисту аварійно-рятувального загону спецпризначення Територіального управління, які мають відповідну підготовку та ліцензію на проведення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами.
Вже цієї осені за межі України з території нашої області вивезено останні 875,387 тонн непридатних пестицидів, а у місцях їх зберігання проведено дегазацію.
Невдовзі Україна зможе поставити крапку у справі очищення земель від небезпечних отрутохімікатів, Кіровоградщина уже це зробила.

Прес-служба ТУ МНС в області
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool