«Заборонене мистецтво»: подорож до Кропивницького

Листопад 03, 2017 | Новини | Переглядів: 936 | Коментарі: 0

Шанувальники високопрофесійного мистецтва вже давно звикли до того, що обласний художній музей постійно вражає їх новими виставковими проектами та іншими мистецькими заходами.

Але виставка «СПЕЦФОНД 1937-1939» з колекції НХМУ, будучи презентованою в експозиційній залі музею протягом 12 вересня - 28 жовтня цього року, викликала справжній фурор

 Воно й не дивно, адже вперше мешканці та гості міста отримали можливість побачити унікальні зразки «забороненого мистецтва», чудом врятованого (на відміну від деяких авторів творів) від запланованого знищення. Це був той випадок, коли люди йшли конкретно на дану виставку – історики, мистецтвознавці, шанувальники образотворчого мистецтва, просто пересічні громадяни, і що особливо важливо – молодь, якій будувати нову Україну. Всього за період експонування виставки її переглянуло понад 2,5 тисячі відвідувачів. У «Книзі відгуків» до виставки залишилось багато емоційних та позитивних вражень.

Справжнім дарунком для тих, кого вразила виставка, стала ще й творча зустріч із її куратором та автором – упорядником каталогу «СПЕЦФОНД 1937-1939» – генеральним директором Національного художнього музею України Юлією Литвинець, що відбулася в обласному художньому музеї 7 жовтня.

Пані Юлія вразила присутніх цікавою розповіддю про фактично кожну презентовану на виставці картину, долю її автора, кропітку роботу з реабілітації «забороненого мистецтва», відповідаючи при цьому на чисельні запитання. Наостанок куратор виставки передала до обласних і міських закладів культури, освіти та Державного архіву Кіровоградської області каталоги «СПЕЦФОНД 1937-1939», значення яких в світлі розкриття «білих» та «чорних плям» нашої історії 1920-1930-х років переоцінити важко.

Тож хочеться висловити щирі слова подяки Юлії Олександрівні та побажати успіхів у її нелегкій, але такій важливій справі!
Разом із поверненням колекції «СПЕЦФОНД 1937-1939» до Києва, нам було передано новий каталог проекту «Енеїда» - візуальної історії легендарної поеми.

Олег Юрченко


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool