Забезпечення виконання регуляторних актів - одне з основних завдань на Кіровоградщині

Березень 13, 2018 | Новини | Переглядів: 814 | Коментарі: 0

На щотижневій апаратній нараді голови облдержадміністрації директор департаменту економічного розвитку і торгівлі ОДА Ніна Рахуба поінформувала про стан реалізації державної регуляторної політики в Кіровоградській області.

Посадовець підкреслила, що регуляторна політика – це інструмент, за допомогою якого забезпечується баланс інтересів між державою, бізнесом і споживачами. І в сучасних умовах це є досить актуальним завданням, оскільки відсутність такого балансу створює перешкоди для розвитку економіки країни і регіонів.

Основним законодавчим актом у цій сфері є Закон України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності". Директор профільного департаменту зазначила, що регуляторний акт – це нормативно-правовий акт, який зареєстрований в органах юстиції і який регулює господарські відносини, а також адміністративні відносини між регуляторними органами та суб'єктами господарювання. Регуляторним актом є також інший офіційний письмовий документ, який встановлює, змінює чи скасовує норми права, застосовується неодноразово та щодо невизначеного кола осіб і який спрямований на правове регулювання господарських відносин, а також адміністративних відносин між регуляторними органами або іншими органами державної влади та суб'єктами господарювання.
За словами Ніни Рахуби, регуляторну політику здійснюють на державному рівні майже 50 державних органів. Видані ними регуляторні акти діють і мають вплив також і на суб’єктів та споживачів нашої області.

На рівні області регуляторними органами є облдержадміністрація та райдержадміністрації, усі органи місцевого самоврядування. У 2017 році видано 1 регуляторний акт-розпорядження голови ОДА та 18 регуляторних актів-рішень органів місцевого самоврядування міст обласного значення.

Посадовець повідомила, що у 2017 році до Державної регуляторної служби України направили проекти регуляторних актів 40% органів місцевого самоврядування від загальної їх кількості в області, що є значно більше від середнього в Україні (1 місце, в Україні - 8 %).
За інформацією Сектору Державної регуляторної служби України, в області забезпечено дотримання вимог законодавства з питань регуляторної політики майже 100-відсотково 4 районами: Бобринецьким, Голованівським, Добровеличківським та Олександрійським.
Важливим етапом, за словами Ніни Рахуби, є відстеження результативності дії регуляторних актів, що передбачає детальний аналіз стану впливу дії регуляторного акту на результати діяльності бізнесу і споживачів. Відстеження проводиться в залежності від етапів здійснення державної регуляторної політики.

Одним із результатів відстеження результативності дії регуляторних актів як на державному, так і на регіональному рівні, є дерегулювання підприємницької діяльності. Яскравим прикладом цього є прийняття у минулому році постанови Кабінету Міністрів України № 394, якою скасовано повноваження обласних державних адміністрацій щодо регулювання цін на основні продовольчі товари і тарифів на окремі послуги. Аналіз показав, що більш вагомий вплив на цінову ситуацію має конкуренція, попит та пропозиція товарів і послуг, ніж державне регулювання цін.

Відповідно до цієї постанови, скасовано 4 регуляторні акти - розпорядження голови облдержадміністрації, якими регулювалися: граничний розмір плати за проживання у гуртожитках, торговельні надбавки на основні продовольчі товари, тарифи на інвентаризацію нерухомого майна.

Директор департаменту також відзначила, що важливим завданням для регуляторних органів на 2018 рік є забезпечення виконання діючих регуляторних актів. На даний час діє 6 регуляторних актів-розпоряджень голови облдержадміністрації, які регулюють питання: надбавок та нормативу рентабельності при реалізації паливно-енергетичних ресурсів, що відпускаються населенню (40% до ціни придбання з урахуванням витрат на перевезення вугілля); розрахунків на компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян; нормативу рентабельності на газ скраплений, що відпускається населенню (на рівні 5% до економічно обґрунтованих витрат суб'єктів господарювання); цін на продукцію громадського харчування, що реалізується в закладах освіти (не вище 40% до ціни придбання); тарифів на проведення обов'язкового профілактичного наркологічного огляду (25,86 грн./за 1 огляд); видачі дозволу на розміщення зовнішньої реклами поза межами населених пунктів в області.

У 2018 році згідно із планом-графіком буде проведено відстеження результативності дії 2 регуляторних актів-розпоряджень голови ОДА, якими затверджено тарифи на проведення обов'язкового профілактичного наркологічного огляду та Порядок видачі дозволу на розміщення зовнішньої реклами поза межами населених пунктів в області.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool