За результатами перевірки правильності призначення на Кіровоградщині пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, завдані державі збитки складають 3,2 млн. грн

Квітень 02, 2012 | Новини | Переглядів: 1205 | Коментарі: 1

Керівництво держави, а також Генеральна прокуратура України, регіональні прокурори приділяють значну увага питанню забезпечення належної реалізації норм Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», насамперед щодо законності використання цією категорією громадян соціальних пільг. Про це Інтернет-виданню  «FOTOINFORM» повідомили у прес-службі прокуратури області

Останнім часом набули поширення факти незаконного отримання окремими особами статусу ліквідатора аварії на Чорнобильській АЕС. Псевдоліквідаторам держава нараховує соціальні виплати, що у свою чергу призводить до розкрадання коштів державного бюджету. На жаль, не стала винятком і Кіровоградщина.

В порядку правозахисної діяльності органами прокуратури області спільно зі спеціалістами Державної фінансової інспекції України в області та Державної служби боротьби з економічними злочинами УМВС України в області організовано та проведено відповідні перевірки правильності призначення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
За результатами проведених перевірок порушено 11 кримінальних справ. Загальний розмір збитків нанесених державі складає 3,2 млн. грн.
Прокуратурою міста Кіровограда порушено кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем службовими особами комунального закладу «Центральна міська лікарня м. Кіровограда». Останні, діючи в інтересах третіх осіб, при підготовці документів хворих надали до МСЕКу недостовірні документи, зокрема: експертні висновки Дніпропетровської регіональної міжвідомчої експертної комісії по встановленню причинного зв’язку хвороб, інвалідності та смерті з дією іонізуючого випромінювання та інших шкідливих чинників внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Це дало змогу 9 громадянам безпідставно скористатися правом виходу на пенсію по інвалідності, у зв’язку з захворюванням пов’язаним з виконанням обов’язків військової служби по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, не чекаючи настання пенсійного віку, передбаченого Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Внаслідок чого згадані громадяни впродовж 2006-2012 років незаконно отримували пенсії, пільги та компенсації. Таким чином, державним інтересам завдано збитків на загальну суму 668 тис. грн.
Цим же прокурором, за аналогічних підстав порушено дві кримінальні справи відносно службових осіб лікувально-консультативної комісії міської поліклініки № 5 обласного центру (сума незаконно отриманих пенсій, пільг та компенсацій 6 громадянам складає понад 495 тис. грн.) та службових осіб комунального закладу «Поліклінічне об'єднання міста Кіровограда (сума незаконно отриманих пенсій, пільг та компенсацій 3 громадянам складає 290 тис. грн.) Ще дві кримінальні справи порушено Знам'янським міжрайонним прокурором відносно службових осіб ЛКК ДЗ «Відділкова лікарня станції Знам'янка ДП «Одеська залізниця» (сума незаконно отриманих пенсій, пільг та компенсацій 4 громадянам складає 303 тис. грн.) та прокурором Маловисківського району відносно службових осіб Маловисківської центральної районної лікарні (сума незаконно отриманих пенсій, пільг та компенсацій одному громадянину складає 112 тис. грн.).
Крім того, прокурором Добровеличківського району порушено кримінальну справу за фактом підроблення експертних висновків Дніпропетровської регіональної міжвідомчої експертної комісії та заволодінні шляхом обману державними коштами. На підставі підроблених документів, 3 громадянам району протягом 2007-2012 року управлінням Пенсійного фонду України в Добровеличківському районі незаконно нараховано та виплачено пенсій по інвалідності внаслідок захворювання пов’язаного з виконанням обов’язків військової служби по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС на загальну суму 280 тис. грн., а також компенсаційних виплат і допомог на суму 44 тис. грн.
Упродовж березня поточного року аналогічні кримінальні справи порушено прокурором Кіровського району міста Кіровограда (сума незаконно отриманих пенсій, пільг та компенсацій 5 громадянам складає 474 тис. грн.), прокурором Ленінського району міста Кіровограда (сума незаконно отриманих пенсій, пільг та компенсацій 9 громадянам складає 668 тис. грн.), Знам”янським міжрайонним прокурором (сума незаконно отриманих пенсій, пільг та компенсацій 9 громадянам складає 580 тис. грн.), а також прокурорами Маловисківського й Новгородківського району.
Прокурорські перевірки в даній сфері проводяться й прокурорами інших районів області.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool