Якою буде заробітна плата лікарів первинної ланки?

Липень 09, 2018 | Новини | Переглядів: 729 | Коментарі: 0

Як зміниться заробітна плата лікаря після реформи? З огляду на те, що в 2018 році відбувається реформа первинної ланки медичної допомоги, то і зміну заробітної плати найпершими відчують лікарі первинки. 

Стара модель фінансування та управління закладами охорони здоров’я передбачала розрахунок заробітної плати в відповідно до тарифної сітки та деяких інших показників.

Тепер же після автономізації закладів та переходу їх на пряме фінансування від Національної служби здоров’я (НСЗУ) питання розміру оплати праці буде вирішуватись колективом лікарні в межах трудового договору. Заклад зможе самостійно вирішувати, які показники мають враховуватись при формуванні заробітної плати.

За умови, коли фінансування закладу здійснюється в залежності від кількості декларацій, то і цілком логічним буде встановити залежність між кількістю підписаних декларацій та заробітною платою, але конкретні формули мають формуватись локально в залежності від обставин, в яких працює заклад.

Очікується, що перші 149 закладів, що підписали договори з НСЗУ почнуть змінювати колективні трудові договори вже з липня-серпня місяця, проте цей процес може тривати кілька місяців.

За словами заступника Міністра охорони здоров’я Павла Ковтонюка, медичні заклади, які працюватимуть із НСЗУ, не будуть обмежені старими тарифними сітками, штатними розкладами та іншими актами, які регулювали це.

“Коли до них прийде більше фінансування, то тільки дві людини будуть знати, скільки заробляє лікар: головний лікар та сам лікар, тому що заклади самі будуть встановлювати ті зарплати, які вони можуть встановити у себе, відповідно до тих доходів, які у них є", - зазначив Павло Ковтонюк.

В свою чергу експерт з освітньої реформи проекту “Медіашкола з Децентралізації. Курс-ІІ”, який реалізує Центр “Ейдос” за підтримки програми U-Lead Євгеній Гончар пояснює, що для того, щоб отримати збільшення заробітної плати необхідно, щоб заклад підписав договір з НСЗУ.

“В свою чергу лікарі закладу мають підписати достатню кількість декларацій з пацієнтами і найголовніше вони мають укласти новий трудовий договір”,- підкреслює Євген Гончар.
Він звертає увагу на те, що якщо керівники закладів не будуть поспішати з новими трудовими договорами, то це буде сприяти зміні місця роботи лікарів.

“Це призведе до втрати коштів для закладу від підписаних з цими лікарями декларацій. Вже зараз можна побачити ілюстрацію неефективності старої системи охорони здоров’я, коли в одному закладі, в сусідніх кабінетах працюють лікарі, у яких 100 і 1000 декларацій хоча заробітна плата в них однакова. Тепер же це має змінитись”, - додав Євген Гончар.

Прес-служба АПН


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool