Які житлові умови проживання населення Кіровоградщини?

Липень 26, 2017 | Новини | Переглядів: 1439 | Коментарі: 0

Важливим показником життєвого рівня населення є стан забезпечення його належними умовами проживання. Наявність житла є не лише життєвою необхідністю для людини, а й індикатором рівня життя населення.

У листопаді 2016р. з метою дослідження соціально-демографічних характеристик домогосподарств проводилося опитування домогосподарств, які упродовж 2017р. приймають участь у вибірковому обстеженні умов їхнього життя.

За даними вибіркового обстеження, переважна більшість домогосподарств області має окреме житло (окрему квартиру або індивідуальний будинок) – 92%, проживає у частині індивідуального будинку – 5%, разом з тим 3% домогосподарств все ще мешкають у гуртожитках.

У власному житлі проживають 93,3% домогосподарств (без урахування тих, які мешкають у гуртожитках), по 3,2% та 3,3% відповідно – у відомчому та наймають його у фізичних осіб, 0,2% проживають у державному житлі.
Найбільша частина домогосподарств має двокімнатне житло (36%), третина проживає в трьох кімнатних помешканнях, 12% – в одній кімнаті, 19% – чотирьох і більше кімнатах.

Суттєва частка домогосподарств забезпечена житловою площею недостатньою мірою. Житлова площа 34,2% домогосподарств області нижче санітарної норми (13,65 м2 на одну особу). Зокрема, житлова площа більше ніж кожного п’ятого домогосподарства становить від 9,1 до 13,65 м2 на одну особу, 5,9% – менше 7,5 м2, 5% домогосподарств – від 7,5 до 9 м2.
Житло майже кожного п’ятого домогосподарства області збудовано до 1960 року. Житловий фонд 74% домогосподарств був збудований у 1960–1980 роках (по Україні відповідно – 19% та 70%). У відносно новому житлі, збудованому в 1991 році і пізніше, мешкають лише 8% домогосподарств (по Україні – 12%).

Характеризуючи умови проживання населення, слід зазначити, що у житлі, обладнаному центральним опаленням, проживають 14% домогосподарств, індивідуальною системою опалення – більше половини. Централізованим газопостачанням користуються 47% домогосподарств, 43% – балонним газом. Газову колонку в своєму житлі мають 3%, гаряче водопостачання – 50% домогосподарств (в Україні – 15% та 40% відповідно). Водопроводом і каналізацією обладнано житло відповідно 63% та 61% домогосподарств, ванною або душем – 58% домогосподарств. Домашнім телефоном користуються 19% домогосподарств.

За підсумками опитування 47% домогосподарств задоволені або дуже задоволені своїми житловими умовами, 43% – не дуже задоволені своїм житлом, незадоволені або дуже незадоволені – кожне десяте домогосподарство (по Україні – 56%, 30%, 14% відповідно).

Головне управління статистики у Кіровоградській області


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool