Як пройшли вибори мера в 2015 році у Кіровограді

Листопад 23, 2015 | Новини | Переглядів: 638 | Коментарі: 0

Головною особливістю виборів міського голови 2015 року полягає у тому, що вони пройшли у два тура.

 

Перший тур виборів очільника міста у Кіровограді відбувся 25 жовтня.

Переважно на всіх дільницях голосування почалось вчасно – о 8 годинні ранку, проте декілька з них відкрились із запізненням. Наприклад, дільниця № 350845, що знаходиться по вулиці Тореза на території Кіровоградського автотранспортного підприємства, відкрилась на 15 хвилин пізніше, ніж належить. При цьому виборці, які прийшли завчасно, чекали моменту волевиявлення під дверима.

З моменту відкриття дільниць, до виборчого процесу долучались в більшій мірі кіровоградці середнього та поважного віку. Молоді серед учасників голосування було набагато менше. Проте, ближче до полудня кількість виборців на деяких дільницях значно збільшилася, у зв'язку з цим утворились невеликі черги.

Спостерігаючи за ходом виборів, ми помітили, що на дільниці № 350853 (Кіровоградська школа № 19) не на всіх скриньках для бюлетенів є спеціальні пломби. На деяких замість пломб був прикріплений папір із печаткою та підписами членів комісії. Як повідомила заступник голови виборчої комісії Людмила Погоріла: «Це одна з найбільших ділянок міста. У списку нашої ділянки 1880 виборців. Тому ми поставили більше урн, а у зв'язку з цим нам не вистачило пломб, так як не дали більшу їх кількість. Тому ми поставили печатки і підписи всіх членів комісії ».

А ось на виборчій дільниці №350854 (Кіровоградське професійно-технічне училище № 8) було з'ясовано про проблему, пов'язану з тим, що там розкрадають ручки. Про це нам повідомила голова виборчої комісії Оксана Галич: «Комісія забезпечена усім, але є проблема з ручками. Їх нам дали достатньо, але люди приходять, голосують, а потім ручку в кишеню і йдуть з неї додому. Причина цього невідома, або вони забувають її дістати і машинально кладуть в кишеню, або ж спеціально крадуть, так би мовити «на пам'ять», але факт залишається фактом. З початку виборчого процесу у нас вже вкрали кілька ручок ».

Крім того порушення були зафіксовані на дільниці, що розташована на території центральної міської лікарні. Справа в тому, що на дільниці можуть проголосувати 119 осіб, але з них 40 бюлетенів було видано не тим людям, які мали голосувати.

Досить поширеними серед випадків порушення закону про вибори, з якими ми зіткнулися на першому турі виборів мера також є виніс бюлетенів за межі дільниці. Крім того, за повідомлення одного з кандидатів на посаду міського голови, у день виборів можно було спостерігати навіть підвіз виборців, особливо в районі Лелеківки.

Деякі незручності під час виборчого процесу створили ті моменти, які не були уточненні у законі про місцеві вибори. Через неточності законодавства, люди з обмеженими фізичними можливостями практично не мали можливості проголосувати, адже виборчі дільниці не пристосовані для цього, до того ж немає бюлетенів зі спеціальним шрифтом Брайля. Окрім цього, на дільницях була відсутня інформація про кандидатів.

Під час першого туру виборів не обійшлось і без провокацій. З 9 години ранку кіровоградці масово отримували смс -повідомлення агітаційного характеру. У штабах партій, за які агітують автори смс, такі незаконні дії називають провокацією.

Як бачимо порушення були, проте важливо сказати, що вони не вплинули на сам процес і результат голосування.

Варто відзначити, що на протязі всього голосування спостерігалась низька активність виборців. Загалом явка у Кіровограді за весь перший тур – 46,06%. Участь у голосуванні взяли 84тисячі 322 виборців.

За результатами підрахунку голосів на місцевих виборах 25 жовтня 2015 року:

За Андрія Райковича проголосувало 22 237 осіб;

Артем Стрижаков набрав 19 917 голосів;

Андрій Табалов – 16 147;

Віта Атаманчук – 4 425 ;

Андрій Лейбенко – 3 847;

Сергій Михальонок – 2 907;

Рафаель Санасарян – 2 692 ;

Сергій Капітонов – 2 683;

Василь Ращупко – 2 285;

Володимир Пузаков – 2 148;

Андрій Максюта - 523 ;

Андрій Дробін - 494 ;

Олександр Боршуляк – 487;

Володимир Обрежа - 176 ;

30 жовтня Кіровоградська міська виборча комісія Кіровоградської області, на підставі протоколу про результати виборів Кіровоградського міського голови в єдиному одномандатному виборчому окрузі на місцевих виборах 25 жовтня 2015 року та керуючись частиною четвертою статті 85, статтею 87 Закону України «Про місцеві вибори» та постановою ЦВК від 25 серпня 2015 року № 181 Кіровоградська міська виборча комісія постановила:

1 Призначити повторне голосування по виборах Кіровоградського міського голови .

2. До виборчого бюлетеня для проведення повторного голосування включити кандидатів на посаду Кіровоградського міського голови: Андрія Райковича та Артема Стрижакова.

 

Другий тур виборів майбутнього очільника міста пройшов 15 листопада.

На більшості дільниць процес волевиявлення розпочався вчасно. На деяких відбулись незначні затримки на 15-20 хвилин. Вони ставалися через технічні причини. Відтак на одній з виборчих дільниць Кіровограда голосування розпочалося із запізненням через повільне опечатування виборчих скриньок. Проте на відміну від попереднього туру в переважній більшості під час відкриття дільниць не спостерігались черги, тому на виборчих дільницях можно було побачити практично порожні зали.

Не зважаючи на те, що всюди працювали досвідчені члени комісії, як запевняли голови дільниці, вже на перших хвилинах голосування ми зафіксували порушення – деякі виборці заповнювали бюлетені поза кабінкою. Перший такий інцидент стався на ділянці №918 яка знаходиться у 5-поверховому корпусі КДПУ ім. В.Винниченка, жінка проголосувала, не відходячи від членів ДВК. Голова якої Віра Павлівна прокоментувала ситуацію так: «Порушення є. Громадянка повинна була зайти в кабінку і там зробити свій вибір, але вона так швидко, на ходу поставила позначку і пішла, що ми не встигли щось зробити. Але тепер ми будемо пильні і кожної людини мало не за руку вести в кабінки». Отже бачимо, що факт порушення голова ДВК визнала, однак принаймні при нас, протокол складено не було.

В цілому на протязі дня, значних порушень виявлено не було. Зокрема були зафіксовані такі невідповідності законодавству нашої держави, як недостатня кількість кабінок і скриньок для бюлетенів. Також на одній ділянці в кабінках замість столів стоять тумби.

Під час виборчого процесу можно було спостерігати тенденцію, яка свідчить про те, що явка в спальних районах вище, ніж у приватних секторах.

Низька явка викликала занепокоєння у штабах. Свою думку стосовно цього висловив Костянтин Яриніч - голова обласної партійної організації «Блоку Петра Порошенка - Солідарність», керівник виборчого штабу кандидата на посаду Кіровоградського міського голови Андрія Райковіча: «Це може викликати негативний вплив на підсумки виборів. Адже, чим більше громадян прийде і зробить свій вибір, тим об'єктивніше будуть підсумки. Звичайно, кількість виборів у нашій країні вже зашкалює, але необхідно пам'ятати, що дуже важливим є те, щоб свій вибір зробило якомога більше кіровоградців, а не бути байдужими до майбутнього міста ».

Другий тур виборів міського голови Кіровограда відзначився напрочуд низкою явкою. За даними ЦВК у Кіровограді проголосували 27,15% мешканців міста. Цей показник є нижчим від середньостатистичного в Україні.

На ранок після виборів, 16 листопада, в Кіровоградському прес - клубі відбулась прес-конференція. Мова йшла про результати паралельного підрахунку голосів. Результати штабів видають інформацію кожен на користь свого кандидата. Зрозуміло цифри різняться...

Олександр Дануца - довірена особа кандидата на посаду Кіровоградського міського голови Андрія Райковича зазначив, що за паралельним підрахунком голосів, Андрій Райкович перемагає з невеликим відривом у 100 голосів.

Кандидат на посаду Кіровоградського міського голови Артем Стрижаков назвав інші дані результатів: «У двох штабів різна інформація. За нашими даними результати такі: Артем Стрижаком набрав 25,069 голосів, Андрій Райкович - 24,814 голосів. Як бачимо різниця в 255 голосів».

Що стосується попередніх неофіційних даних від громадських організацій, то згідно з ними лідирує Артем Стрижаков (самовисуванець).:

Андрій Райкович 24 814 — 49.13 %

Артем Стрижаков 25 699 — 50.87%

А згідно з даними екзит-полу компанії «Research & Branding Group», на виборах міського голови Кіровограда перемагає кандидат від Блоку Петра Порошенка «Солідарність» Андрій Райкович:

Андрій Райкович (БПП-СОЛІДАРНІСТЬ) 52,1%
Артем Стрижаков (Самовисування) 47,9%

Остаточні результати виборів Кіровоградська міська територіальна виборча комісія оголосили 23 листопада, близько 8.00 години ранку, після низки судових рішень та скасування результатів голосування на двох дільницях оголосила результати виборів міського голови.

Міська виборча комісія оголосила мером Кіровограда Андрія Райковича, який набрав на 378 голосів більше за опонента. Згідно з офіційним протоколом кандидат від БПП Андрій Райкович набрав 24 435 голосів, а самовисуванець Артем Стрижаков - 24 057 кіровоградців.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool