Врятуватись від єпідемії грипу допоможе вакцинація населення

Жовтень 05, 2011 | Новини | Переглядів: 1505 | Коментарі: 0

Профілактика та боротьба з грипом та іншими ГРВІ протягом епідсезону 2011/2012 років стали темою прес – конференції у міській раді, яку провели заступник начальника управління охорони здоров’я Тамара Беспалова та завідувач епідеміологічним відділом Кіровоградської СЕС Наталя Дьяченко.

За інформацією Тамари Беспалової, під час епідсезону 2010/2011 у лікувально-профілактичних закладах комунальної власності міста проліковано 1602 хворих з грипом, ГРВІ та їх ускладненнями. Смертельних випадків у Кіровограді не зареєстровано.
Тамара Безпалова відзначила, що восени 2010 року була проведена вакцинація всього медичного персоналу, який безпосередньо надавав медичну допомогу хворим на ГРВІ та грип. 

Наталя Дьяченко повідомила, що згідно даних епідеміологічного відділу Кіровоградської міської санітарно-епідеміологічної станції, захворюваність на грип та ГРВІ у вересні поточного року тримається у межах епідемічного рівня, але й має незначне підвищення. За вересень 2011 року в місті Кіровограді зареєстровано 6511 випадків ГРВІ, інтенсивний показник на 10 тисяч населення 266,1, випадків грипу не зареєстровано, проти аналогічного періоду 2010 року – 7446 випадків ГРВІ, інтенсивний показник на 10 тисяч населення 304,3. Відмічається зниження захворюваності на 12,6%.
За вказаний період захворіло 4658 дітей, відзначила Наталя Дьяченко, що складає 71,54%, найбільше хворіють діти у віковій групі від 1 – 4 років – 1885 осіб, що складає 40,47%.

Звертаючись до населення Кіровограда, Тамара Безпалова наголосила, що грип – це гостра вірусна інфекція, яка характеризується інтоксикацією і ураженням слизової оболонки верхніх дихальних шляхів з яскраво вираженим епідемічним характером поширення. Джерелом інфекції при грипі являється хвора людина. Особливо заразна інфікована людина в розпал хвороби, в гарячковому стані. Період зараження продовжується в середньому 4 - 7 днів. Важливу епідеміологічну роль грають хворі з легкими і стертими формами грипу. Такі хворі, залишаючись на ногах, можуть активно розсіювати інфекцію. Передача інфекції відбувається головним чином повітряно-крапельним шляхом на відносно близькій відстані від хворого.
Період зараження продовжується в середньому 4 – 7 днів. Захворювання на грип розпочинається раптово, гостро, без продромальних явищ. Вже в перші години захворювання температура тіла досягає 39 – 400С. Хворі страждають на інтенсивний головний біль, загальну слабкість, розбитість, ломоту, біль в кінцівках, спині, суглобах, м’язах, гіперемію кон’юнктив, сльозотечу.

За останньою інформацією ВООЗ в епідсезон 2011 – 2012 років прогнозується переважна циркуляція наступних штамів вірусу грипу: А/Каліфорнія/7/2009 (Н1N1); А/Perth/16/2009(H3N2); B/Brisbane/60/2008.
Розвитку грипозної епідемії сприяють: формування колективів, житлова скупченість, сезонний фактор, найчастіше в холодні місяці (зимою та весною).
В період епідемій, звернула увагу Тамара Беспалова, важливо додержуватися виконання санітарно-гігієнічних режимів в дитячих, учбових, лікувальних закладах, гуртожитках та інших місцях загального користування населення. Необхідно регулярно проводити провітрювання та вологе прибирання приміщень. Велике значення має дотримання правил особистої гігієни (частіше мийте руки, обличчя, слизові оболонки), особливо після повернення з вулиці, також раціонально харчуйтесь та одягайтесь згідно погодних умов.
Серед найсучасніших методів специфічної профілактики Тамара безпалова назвала активну імунізацію населення. щеплення проводять восени, пріоритетним групам населення:
- школярі починаючи з 7 років;
- учні ПТУ, технікумів, студенти ВУЗів;
- медичні працівники;
- персонал дитячих дошкільних закладів, викладачі шкіл та ВУЗів;
- працівники транспорту, торгівлі, сфери обслуговування;
- особи з хронічними захворюваннями серцево-судинної та дихальної системи;
- особи, що часто хворіють на ГРВІ;
- особи віком понад 60 років.
За інформацією МОЗ України станом на 07.09.2011 року дозволені до застосування у епідемічному сезоні 2011 – 2012 років наступні вакцини для профілактики грипу: ФЛЮАРІКСTM, ІНФЛУВАК® ГРИППОВАК, ВАКСІГРИП, ГРИППОЛ ®ПЛЮС, Інтанза*15/Інтанза*9.

Поступила пропозиція щодо вакцини Інфлувак від кампанії «БАДМ», до продажу вона планується орієнтовно з 26.09.2011 року (тел. в м. Кіровограді 052-236-63-72, моб. тел. 067-523-36-34).

При лікуванні хворих потрібно використовувати не тільки протигрипозні засоби, але й антивірусні препарати і засоби, які підвищують імунітет. Під час епідемії необхідно застосовувати засоби народної медицини: вживати цибулю,часник, лимон, капусту, які містять вітамін С та фітонциди.

Але найголовніше, закликали медичні працівники, при проявах гострої респіраторної вірусної інфекції обов’язково звертайтеся до лікаря не займайтеся самолікуванням!
 

за матеріалами


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool