Впровадження ризикоорієнтованої системи відбору платників приносить свої результати

Червень 07, 2011 | Новини | Переглядів: 1529 | Коментарі: 0

Незважаючи на те, що Податковим кодексом України остаточно упорядковано адміністрування податків та зборів до бюджетів усіх рівнів, співробітники податкової служби Кіровоградщини продовжують виявляти порушення, допущені місцевими підприємствами. Про це інтернет-видання  «FotoInform» повідомила прес-служба ДПА в Кіровоградської області.

 Велика частина з них допускається під час нарахування та сплати податку на додану вартість. У зв’язку з цим таке поняття, як „ризикоорієнтовані” підприємства вже кілька останніх років поспіль є досить неприємною дійсністю української економіки. Нещодавно ДПС України оприлюднила критерії, за якими пошукові комп’ютерні програми податкової відносять підприємства до категорії „ризикових”.
Автоматизована „система раннього виявлення та припинення діяльності тіньового сектору економіки” виконує пошук, орієнтуючись на такі базові параметри, як присутність у місцях масової реєстрації, невизначеність фактичного знаходження, вартість основних фондів. Вона дозволяє отримувати необхідну інформацію без відволікання платників та відстежувати факти ухилення від сплати податків дистанційно. Завдяки даній системі податкова акцентує свою увагу лише на тих підприємствах, які мають ризики несплати податків. Працівники податкової служби не перевіряють сумлінних платників податків, податковим контролем охоплені лише ризикові платники. Під час аналізу баз даних спеціалізовані програми шукають підприємства, які, ймовірно, можуть бути „податковими ямами” або „транзитами”.
Зокрема, до „групи ризику” відносять платників, які перебувають у процедурі банкрутства, фактично знаходяться невідомо де, а їх юридичними адресами є місця масової реєстрації. Крім того, враховується „податкова історія” засновників. Адже досить часто трапляються випадки, коли людина, яка має за собою кілька десятків банкротів, знову реєструє підприємство. Таких співробітники податкової служби беруть на контроль з першого дня роботи. Також враховуються додаткові чинники – наприклад, мала кількість працюючих (до 5 осіб) та вартість основних фондів менше 10 тис. грн. або фактична їх відсутність.
Впровадження „ризикоорієнтованої” системи приносить чималу користь державній скарбниці. Так, в результаті відпрацювання 16 суб’єктів господарювання-„транзитерів” у нинішньому році кіровоградські податківці зменшили суму ризикового податкового кредиту на 6 млн. грн. Ще одним результатом цього відпрацювання стало порушення кримінальної справи проти посадових осіб одного з місцевих товариств з обмеженою відповідальністю за фактом ухилення від сплати податків в сумі 2,9 млн. грн. Покарання за таку протиправну дію передбачено ст. 212 Кримінального кодексу України.
Також, податківці Кіровоградщини відпрацювали 29 суб’єктів господарювання- „податкових ям” на загальну суму ризикового податкового кредиту 18,6 млн. грн.
Завдяки запровадженню „ризикоорієнтованої” системи автоматизованого моніторингу вдалося значно скоротити кількість перевірок суб’єктів господарювання. Зокрема, кількість планових перевірок платників податків-юридичних осіб у II кварталі 2011 року зменшено удвічі у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. План-графік податкової служби передбачає у другому кварталі 79 перевірок, у тому ж періоді 2010 року – 157. Така ж ситуація була й у І кварталі цього року: 90 перевірок проти 122 – у 2010 році.
Комплексна протидія тіньовому сектору економіки сприяла збільшенню надходжень. Так, відрахування до загального фонду державного бюджету протягом січня-травня нинішнього року по області порівняно з відповідним періодом минулого року зросли майже на 30 відс. і склали 274,8 млн. грн. А по таких податках як податок на додану вартість та податок на прибуток підприємств надходження збільшилися на 50 відс. і склали 139,7 млн. грн. та 106,3 млн. грн. відповідно.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool