Володимир Жук: Місія проекту «Стоп радон» вивчити, а потім вжити відповідні заходи

Квітень 02, 2012 | Новини | Переглядів: 2323 | Коментарі: 0

Кіровоградська область перша в Україні, яка впритул взялася за дослідження радону. У рамках регіонального проекту «Стоп радон», який ініціював голова обласної державної адміністрації Сергій Ларін, за допомогою спеціальних пристроїв - радоноаналізаторів - вивчатиметься рівень концентрації газу у приміщеннях шкіл, дитячих садочків та лікарень області. 

У підсумку Кіровоградщина отримає деталізовану радонову карту та рекомендації, а мешканці регіону - відповідь на запитання, як мінімізувати вплив газу на власне здоров’я і знизити ризик захворювань на рак.

Сьогодні наша розмова - з начальником управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи ОДА Володимиром Жуком. За специфікою роботи, він як ніхто інший добре знається на цій проблемі, тому питання, які наразі хвилюють громадськість, адресуємо йому.

- Отже, Володимире Степановичу, розкажіть, де криється небезпека. Адже, не зважаючи на те, що область тільки приступила до досліджень, люди вже неабияк стурбовані…

- Ми є урановидобувною областю. Навколо цього поширюються різні чутки. Вони використовуються різними людьми, різними політичними партіями… Але як це впливає на стан здоров'я людей, ніхто остаточно сказати не може. Дослідження проводилися з дев'яностих років. Є висновки експертів із науково-дослідних інститутів. Однак на ці дані спиратися, щоб достеменно відповісти, чи є в нас ризики і чи впливають вони на здоров'я, чи їх взагалі немає, не можна. Технологія досліджень, якою свого часу користувалися, не відповідає часові і нашим потребам в інформації. Відтак ці висновки мають суто поверхневий характер.

Нині перед нами наш губернатор Сергій Ларін поставив завдання з’ясувати, що впливає на здоров’я людей у нашому регіоні, а особливо на дитяче здоров’я. Не секрет, що на Кіровоградщині рівень онкологічних захворювань – один із найвищих в Україні. А от,що є причиною цього – поки, спираючись на факти, не береться сказати ніхто. Лише ходять чутки: радіація, радон… Тому основна місія проекту «Стоп радон» вивчити, а потім вжити відповідні заходи.

А тепер повернімося до першої частини запитання. Де криється небезпека? Я б сказав усюди. Але в навколишньому середовищі вміст радону дуже низький, тому він не завдасть шкоди. Інше питання – закриті приміщення. Підвали будинків, перші поверхи будинків, що погано провітрюються накопичують в собі концентрацію радону, в наслідок чого газ може завдати серйозної шкоди здоров’ю, особливо, може збільшити ризик захворювання на рак легенів.

 

- Торік у жовтні обласна влада організувала круглий стіл, на який запросила іноземних фахівців. Нагадайте, на чому зійшлися?

– Тоді ми досить щільно поспілкувалися з різними фахівцями і прийшли до спільного висновку, що починати необхідно з досліджень, зі з'ясування причин. А далі, за необхідності, вживати протирадонові заходи.

 

- У січні, вже цього року, делегація з Кіровоградської області взяла участь у семінарі в Швеції, оскільки у цієї країни є серйозний стаж у боротьбі з радоном. Розкажіть про цю поїздку, наскільки нам згодиться закордонний досвід?

– На кожному рівні влади держави у Швеції є відповідні управління – аналоги нашого МНС. Люди, які там працюють, мають сертифікати, що надають їм право рекомендувати, як боротися з радоном. Тобто, якщо ви хочете дізнатися, чи є радоновий ризик у приміщенні, то вам варто звернутися у це управління, де вам дадуть датчик, розкажуть, як його правильно встановити, а за якийсь час ви повинні будете його повернути для аналізу. Все просто.

На їхній основі отриманих результатів, фахівці розроблять індивідуально для вас рекомендації. Це може бути щось, на кшталт, пересунути стінку, ущільнити підлогу тощо. Нагадаю, радон – це газ, важчий за повітря, тому найчастіше перевищення його концентрації виявляють у підвальних приміщеннях чи на перших поверхах. Однак при неправильній вентиляції він може накопичуватися і значно вище.

 

- Після вашого повернення Сергій Ларін, здається, уперше показав пристрої для аналізу рівня концентрації радону у повітрі. Згодом ми пішли шляхом Швеції і, власне, розпочали наш регіональний проект. Але багатьох більше цікавить не сам датчик чи подальший аналіз, а механізм його роботи. Чи безпечний цей пристрій?

- Радоноаналізатор повністю безпечний. Принцип його роботи простий. Всередині кожного приладу є плівка, схожа на рентгенівську. Повітря проходить через аналізатор і залишає на ній сліди. Потім її дістають і вивчають. Датчики, згідно з вітчизняними нормативами, стоять тридцять діб. Хоча у тій же Швеції – близько двох тижнів.

 

- Що конкретно нам дасть дослідження? Адже деякі люди вважають, що нічого…

- У результаті ми визначимо, чим дихають люди у закладах, де проводиться дослідження. Крім того, матимемо уявлення – радоновою картою це поки не назвеш, – що робиться загалом в області. За результатами, які нам надасть наш партнер Інститут гігієни та медичної екології імені Марзеєва Національної академії медичних наук України, буде проведено міжнародну конференцію. Орієнтовно це має статися в травні. На цій конференції спеціалісти нададуть нам допомогу в боротьбі з радоновими ризиками. Але і на цьому зупинки не буде. В подальшому планується створити радонову карту Кіровоградщини. Це ще об'ємніше завдання, тому що кожен район треба буде досліджувати окремо. Ми вже домовилися з фахівцями зі Шведської агенції ядерної безпеки про те, що першим дослідимо Кіровоградський район. Агенція допоможе нам скласти радонову карту району, потім ми цю роботу поширимо далі, на інші райони.

Та найголовніше ми розпочнемо серйозну анти радонову кампанію. Вона складатиметься із просвітницької роботи, із практичного застосування рекомендацій та багатьох інших заходів.

 

- Насамкінець не надто приємне питання, і, можливо, воно не зовсім до вас, але все ж спитаю – де взяти гроші на такий масштабний проект?

- Проект «Стоп радон!» реалізовується винятково за кошти спонсорів. Зокрема, підтримати його погодилися депутати Верховної Ради Олександр Єдін та Станіслав Березкін, депутати обласної ради Андрій Бродський, Віталій Грушевський та Анатолій Кузьменко, обласний благодійний фонд «Розвиток Кіровоградщини». Жодної бюджетної копійки витрачено не буде!

Сергій Ларін, голова обласної державної адміністрації:

– На початку осені в області планується проведення широкої інформаційної кампанії. Її мета – донести жителям інформацію, як можна убезпечити себе в існуючих природних умовах. Фахівці будуть максимально доступно пояснювати людям, чому необхідно застосовувати протирадонові заходи.

Хочеться вірити, що жителі області не відмахнуться від проблеми, не закриють на неї очі, як це було протягом багатьох років, а почнуть діяти, почнуть дбати про своє здоров'я!

Ми ж, зі свого боку, зробимо все, що в наших силах, щоб у кожної людини з'явилося бажання і можливість перевірити рівень концентрації цього небезпечного газу в себе вдома. Щоб до нового опалювального сезону (а саме в цей період рекомендується проводити дослідження) жителі нашої області встановили радоноаналізатори і змогли отримати спочатку об'єктивну інформацію, а потім і необхідні рекомендації.

Радон – дуже небезпечний газ. І визначити його без спеціальних приладів неможливо.

Сьогодні багато країн світу, що зіткнулися з такою ж проблемою, як ми, навчилися з нею боротися, успішно боротися. І мені б дуже хотілося, щоб Кіровоградська область стала прикладом для України, щоб саме з нас почалася серйозна планомірна робота в цьому напрямку, щоб радон перестав бути страшилкою, щоб його сприймали як природний фактор, який ми в змозі контролювати.

Андрій Бродський, генеральний директор ТОВ ВКФ «Велта», депутат Кіровоградської обласної ради:

– Масштабний обласний проект «Стоп радон» по професійній боротьбі з цим шкідливим для здоров’я газом не міг залишити осторонь соціально відповідальний бізнес. Гірничо-збагачувальний комплекс компанії «Велта» з самого початку створювався як екологічно чисте підприємство, що є для Кіровоградщини безпрецедентним. Радонової проблеми на самому комбінаті немає. Але на цьому компанія «Велта» не зупиняється.

Я вирішив особисто долучитися до проекту «Стоп радон!». Для шкіл області буде придбано газові аналізатори, з допомогою яких можна буде щоденно контролювати кількість бекерелів газу на кубометр повітря в будь-якому куточку навчального закладу. До того ж, ці заміри та наступна профілактика можуть стати частиною навчального процесу для школярів (Природознавство).

Це наш невеликий внесок у вирішення великої проблеми. І це повністю відповідає місії нашої компанії, важливою частиною якої є екологічна відповідальність.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool