Виставка річниці пам’яті художника-земляка (ФОТО)

Листопад 14, 2011 | Новини | Переглядів: 1077 | Коментарі: 1

11 листопада 2011 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відбулося відкриття виставки, присвяченої річниці пам’яті художника-земляка, члена Національної спілки художників України Анатолія Михайловича Дворського (1948-2010).

Ось і пройшов рівно один рік після трагічної загибелі Анатолія Дворського – художника щедрого, яскравого таланту і невтомної праці.

Народився Анатолій Михайлович 13 червня 1948 року в с. Мечиславці Ульяновського району Кіровоградської області. Навчався в Київському художньо-промисловому технікумі (відділ художнього конструювання предметів легкої промисловості та електропобутових виробів), а в 1971 році вступив до Львівського державного інституту прикладного та декоративного мистецтва на факультет художньої кераміки, який закінчив у 1976 році. Після навчання працював у Кіровоградському художньо-виробничому комбінаті художнього фонду України на посаді художника-оформлювача.
За своє творче життя він брав неодноразово участь у міських, обласних, всеукраїнських художніх виставках: «Фізкультура і спорт» (1983), «Світ і молодь» (Київ, 1985), «Квітуча Україна» (Полтава, 1990), «Барви степу» (Київ, 1994), «Художник України» (Берлін, 2003) та багатьох інших. З 1999 року – член Національної спілки художників України. Анатолій Михайлович також став лауреатом обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені О. Осмьоркіна в номінації «Новітні спрямування» (2007 р.). Його роботи зберігаються в музеях та приватних колекціях України, Польщі, Німеччини, Росії.
Анатолій Дворський активно експериментував з різними техніками, був багатогранним митцем з розвиненою уявою. Коло мистецьких уподобань художника було різноманітне - живопис, графіка, різьблення по дереву, монументальне мистецтво, кераміка, скло, акрил, метал. Він відразу ж привернув увагу нетрадиційним підходом до оформлення фасадів та інтер’єрів, своєрідною образністю керамічної пластики. Жителям Кіровоградщини добре знайомі роботи Анатолія Михайловича, які можна побачити в багатьох установах. На рахунку митця мозаїчне панно кінотеатру «Ятрань» (на жаль, не збереглося), об’ємні графіті будинку культури Побузького феронікелевого комбінату і готелю «Побужжя» (Голованівський район), дивовижні за бурлескністю настрою керамічні скульптури «Рекордистка», «Ворона хитра», «Марсіанка». Заслуговують на увагу роботи виконані в техніці енкаустики. Це оформлення будинку ЗАГСу смт Петрове – триптих на тему «Материнство», «Музика», «Танець», розпис «Життєдайна сила води», де в асоціативному ряду зображено плоди природи, птахи, яхти, вітрила на теракотовій плитці (розпис басейну школи селища Смоліне), панно «Муза науки» на фасаді Кіровоградського Національного технічного університету. Серед його робіт і значиться пам’ятний знак, присвячений сотнику Марку Мамаю у Мамаєвому Яру під Цибулевим.
В живописних і графічних доробках Анатолій Дворський звертався до духовної культури наших пращурів, шукаючи ідеал сучасності у віддзеркаленнях минулого. Образи в його картинах насичені архаїчною силою, експресією, рухом, енергією дії. Потужний колір, підкреслений графікою лінії та орнаментикою мови, посилюють знаковість і символічність зображення, а з фантастичних графічних переплетень руху пером чи то олівцем народжуються фігури сонця, води, вітру, богів космічної безодні й всепоглинаючого хаосу та алегорії животворної сили любові. Його символіко-драматичний живопис сповнений глибокого філософського змісту, порушує загальнолюдські теми – моралі, відповідальності перед собою і людьми, розумінням автором вічності і змісту нерозгаданої таїни…
Заслужений журналіст України, мистецтвознавець Броніслав Куманський зазначив, що «Анатолій Дворський – митець, якого не влаштовує традиційна художня мова, він шукає своїх шляхів задля того, щоб донести до глядача власну думку чи спонукати до роздумів. Його творча манера досить складна, потребує неспішного входження в образність автора, настроєності на його тональність…».
6 листопада 2008 року в музеї було відкрито персональну виставку робіт майстра до 60-річчя з дня народження. На ній було представлено понад п’ятдесят полотен, створених протягом останніх років – у період зрілості як професійної, так і громадянської. На жаль, але через стан здоров’я Анатолій Михайлович не був на вернісажі.
12 травня 2009 року в Кіровоградському обласному художньому музеї у співпраці з Кіровоградською обласною універсальною науковою бібліотекою імені Д.Чижевського відбулося відкриття виставки керамічних робіт Анатолія Дворського. На виставці були представлені керамічні вироби, які були створені у 1976-78 роках під час навчання у Львівському державному інституті прикладного та декоративного мистецтва на замовлення.
Анатолій Михайлович був відомий і як талановитий педагог - останні десять років передавав свій досвід молоді, викладаючи скульптуру, пластичну анатомію, макетування й іконопис у Кіровоградському інституті регіонального управління і економіки.
11 листопада 2010 року Анатолій Михайлович трагічно загинув у ДТП. Кіровоградщина збідніла на свого талановитого сина. Добра йому пам'ять серед людей…
На виставці представлено найбільш вагомі роботи митця за всі роки його творчої діяльності: біля 50 полотен з родинного зібрання та «Автопортрет ювілейний» (2008) з фондового зібрання обласного художнього музею. Також в експозиції розміщено друковані матеріали, які висвітлюють творчий шлях художника, грамоти, диплом та фотографії із сімейного архіву Дворських – Федоренко.
Під час відкриття виставки Наталія Петрівна Федоренко, вдова художника, передала до фондів Кіровоградського обласного художнього музею 2 роботи Анатолія Дворського - «Веселка» (1991) та «Тбіліська весна» (1991).

Леся Дмітрієва, науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею

Виставка річниці пам’яті художника-земляка (ФОТО)
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool