Виставка приурочена відзначенню 650-річчя битви на Синіх Водах (ФОТО)

Червень 11, 2012 | Новини | Переглядів: 1232 | Коментарі: 0

6 червня 2012 року Кіровоградський обласний художній музей прийняв участь у Міжнародній науковій конференції, присвяченій 650-річчю битви на Синіх Водах (1362).

У Кіровоградському державному педагогічному університеті імені Володимира Винниченка, де відбувався вище зазначений захід, було розгорнуто виставку художніх творів, створених кіровоградськими художниками у червні 2011 року під час мистецької акції-пленеру у селі Торговиця Новоархангельського району Кіровоградської області, тобто фактично у тих місцях, де відбувалася легендарна битва, що перекрила свого часу шлях монголо-татарам до Європи.
Із представлених на виставці понад 20 робіт переважну більшість склали чудові пейзажі, які стали наглядною ілюстрацією любові кіровоградських майстрів пензля до рідного краю та їх бажання передати цю любов прийдешнім поколінням. Яскравість і сонячність цих картин – ніби символ того сяйва перемоги, що зійшло колись у цих місцях, подарувавши цілим народам шанс на порятунок.
Автори цих робіт – шість представників творчої еліти нашого краю, що давно стали своєрідною візитною карткою мистецької Кіровоградщини далеко за її межами. Це - Хворост Андрій Васильович (1968 р.н., член Національної спілки художників України з 2000 року), Волохов Володимир Кіндратович (1939 р.н.), Шаповалов Анатолій Гаврилович (1949 р.н., член Національної спілки художників України з 2012 року), Давидов Валерій Миколайович (1954 р.н., член Національної спілки художників України з 2005 року), Демиденко Олександр Володимирович (1966 р.н.) та Кімнатний Анатолій Дмитрович (1980 р.н., член Національної спілки художників України з 2012 року).
Велику зацікавленість у учасників конференції викликав логотип ювілею Синьоводської битви, який став переможцем серед інших запропонованих варіантів. Його автор - Хворост Андрій Васильович.
Ну а перлиною виставки сміливо можна вважати портрет героя Синьоводської битви – литовського князя Ольгерда, виконаний викладачем мистецького факультету Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка Давидовим Валерієм Миколайовичем. Художник зумів передати масштабність Синьоводської битви, її значення для порятунку Європи від монголо-татарської навали, велич самого князя Ольгерда як історичної персони, що мимоволі наводить на роздуми про роль особистості в історії. Дуже оригінальним художнім прийомом можна вважати і зображення на картині фрагменту карти з ілюстрацією території Великого Князівства Литовського та його сусідів, що надає картині ще більшого історико-пізнавального значення. Тож не випадково саме ця картина викликала найбільшу увагу відвідувачів та стала лідером фотосесії, що проводилась під час роботи виставки.
Виставку переглянула чисельна аудиторія, переважно – молодь, і це ще один позитив даної експозиції, оскільки вона і була розрахована в першу чергу на майбутніх будівничих нашої держави.


Олег Юрченко – старший науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею

Виставка приурочена відзначенню 650-річчя битви на Синіх Водах (ФОТО)

Виставка приурочена відзначенню 650-річчя битви на Синіх Водах (ФОТО)


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool