Виставка однієї картини «Арешт» (ФОТО)

Травень 15, 2012 | Новини | Переглядів: 1113 | Коментарі: 0

В Кіровоградському обласному художньому музеї відкрито виставку однієї картини «Арешт» (1961) заслуженого художника України, живописця, графіка Бориса Вакса (1912-1989) до 100-річчя від дня народження. 

У 2012 році виповнюється 100 років від дня народження заслуженого художника УРСР, живописця, графіка Бориса Йосифовича Вакса. 

Народився Борис (Бенціон) Вакс 12 травня 1912 року в м. Житомирі. Закінчив Київський художній технікум (1932), навчався у Харківському державному художньому інституті у 1944-48 рр. (викладачі – М.Дерегус, О.Кокель, С.Прохоров). Борис Йосифович - учасник Великої Вітчизняної війни (1941-44 рр.): був командуючим вогневого взводу винищувального артилерійського полку. Викладав живопис у Палаці піонерів, у Харківському художньому училищі (1948-52 рр.), працював у художньому фонді Харкова (1951-55 рр.). З 1949 року – учасник республіканських, всесоюзних і зарубіжних художніх виставок, мав також і персональні виставки у Харкові (1972, 1989), Києві (1975) та Москві (1996). Член Спілки художників України з 1950 року. Отримав звання заслуженого художника УРСР у 1973 році. Борис Вакс працював у галузях станкового і монументального живопису, графіки. Провідні теми – Велика Вітчизняна війна, шевченкіана, поетизація жінки-трудівниці.
Твори Бориса Йосифовича Вакса зберігаються в Державній Третьяковській галереї, художній галереї Корсунь-Шевченківського державного історико-культурного заповідника, Яготинському державному історичному музеї, Харківському художньому музеї, Донецькому обласному художньому музеї, Сімферопольському художньому музеї, галереї «Совком», «Замоскворечье», «Art-Town», «Форма», «На Ленивке» (м. Москва, Російська Федерація), приватних збірках Росії, США, Японії, Німеччини, Франції, Венесуели та ін.
В фондовому зібранні Кіровоградського обласного художнього музею зберігається тільки одна картина Бориса Вакса – літографія «Арешт» (1961), присвячена Т.Г.Шевченку. Ця робота була передана Кіровоградському обласному краєзнавчому музею Дирекцією художніх виставок УРСР у 1968 році. На той час картинна галерея була відділом обласного краєзнавчого музею, т.ч. картина, після відкриття обласного художнього музею, була передана до фондового зібрання нашого закладу.

У лютому 2012 року на адресу художнього музею прийшов лист від Бабкової Поліни Борисівни (м. Москва) – доньки Б.Й.Вакса з проханням сфотографувати роботу батька і надіслати фотографії на електронну адресу, для того щоб розмістити їх на сайті серед інших робіт художника. На жаль, як зазначає в цьому листі пані Поліна, в альбом про життя і творчість Бориса Вакса не ввійшла літографія «Арешт» зі збірки Кіровоградського обласного художнього музею. Працівники музею звісно ж відгукнулися на пропозицію, а Поліна Борисівна в знак вдячності передала до збірки музею альбом, спеціально виданий родиною художника до 100-річчя від дня народження митця - «Борис Вакс. Живопись, графика».
Мистецтвознавець Алла Пивненко в передмові до альбому так характеризує творчість заслуженого художника України: «Борис Йосифович Вакс – живописец ярко выраженного лирико-философского звучания. Его произведения – зеркало души художника, чуткого к окружающей действительности. Даже будничность жизненных мотивов он умел опоэтизировать и сделать предметом большого искусства».

В експозиції представлено літографію «Арешт» (1961), присвячену темі шевченкіани, Енциклопедію сучасної України (т. 4), лист – звертання П.Б. Бабкової до дирекції Кіровоградського обласного художнього музею, альбом «Борис Вакс. Живопись, графика» (2011), переданий донькою художника Поліною Бабковою та матеріали з сайту присвяченого життю та творчості митця: www.borisvaks.ru


Леся Дмітрієва - науковий співробітник відділу науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею

Виставка однієї картини «Арешт»
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool