Виставка художніх творів Щасливе дитинство до Міжнародного дня захисту дітей (фото)

Травень 31, 2011 | Новини | Переглядів: 5006 | Коментарі: 0

В Кіровоградському обласному художньому музеї відкрилась виставка художніх творів «Щасливе дитинство», яка  присвячена Міжнародному дню захисту дітей, повідомляє інтернет-видання «FotoInform».

Міжнародний День захисту дітей було встановлено та затверджено Радою Міжнародної демократичної федерації жіноку 1949 році. Це свято покликано привернути увагу світової спільноти до проблем охорони здоров’я дітей, боротьби з експлуатацією дитячої праці, прав дитини на освіту, дозвілля й захист від фізичного та психологічного насилля.

В Україні з 27 вересня 1991 року набула чинності Конвенція ООН про права дитини, згідно з якою держави, які ратифікували конвенцію, вживають усіх заходів щодо забезпечення захисту прав дитини, зокрема на життя, свободу думки і релігії, навчання та відпочинок тощо. Міжнародний день захисту дітей відзначається в Україні з 1998 року.

День цей особливий, адже 1-го червня відбуваються різноманітні святкові культурно – мистецькі, спортивні, розважальні заходи, концерти, конкурси які привертають увагу до дітей і до формування гармонійної особистості. Традиційними стали і доброчинні акції, які приурочені відзначенню Міжнародного Дня захисту дітей.

Міжнародний День захисту дітей – це ще один привід замислитися над проблемами і малят, і підлітків, і тих, хто наближається до межі, за якою дорослість. Адже цей день стосується життя і тих, котрі ще граються в пісочниці, і тих, котрі готуються до нового життя, переступаючи шкільний поріг.

         Виставка презентує роботи із фондів Кіровоградського обласного художнього музею – це  картини, створені художниками у  другій половині ХХ століття, також представлені роботи з приватних зібрань митців та твори художників-початківців м. Кіровограда. Майстри пензля  представляють на своїх полотнах щасливе дитинство дітвори, їх нероздільний зв'язок  з батьками, друзями, природою.

Дитина сміється, мріє, грається, спить, відпочиває, йде до школи  – така портретна  галерея  наших  нащадків.  Це картини  художників  Б. Домашина (1927-2000) «Портрет доньки» (1963), Б.Вінтенка (1927- 2002) «Середня школа № 30», Т. Хітрової  «Оленка» (1964), С.Письменного (1923-2010)  «Свої турботи», А.Янєва «Яна в рожевому» (2004), О.Коваль «Покоління» (2007).

Частина творів присвячена відносинам дитини із рідними людьми: батьками, дідусями, бабусями, сусідами. Це полотна:  Л.Рана «До сина» (1962), В.Сагоян «Додому», І.Смичека (1953 р.н.)  «Мати і дитя» (2004), В.Колесніченка (1933 р.н.) «Була страшна війна», Ю.Іванова «На балконі» (1978), І.Бевзенко «Новосілля», А.Янева (1945 р.н.) «Молода мати» (2009), С.Письменного «Тарасова наука» ( 1964), І.Ханаріної «Дитинство»  (2010),  О.Логвинюка ( 1936-2004) «Наш дільничний» (1982).

Відпочинок дитини на свіжому повітрі – це запорука здоров’я  підростаючого покоління. До цієї теми звертаються Г.Топніков (1927 р. н.) «А у нас у дворі, нема де гратись дітворі» (2004), Я.Левич «Піонерський табір», М.Бондаренко   (1914-1999) «Дитинство» (1993).

Одним із напрямків всебічного розвитку дитини є спілкування  з книгами та розвиток творчих здібностей в позашкільних гуртках та центрах. Художник Ф.Лагно знайомить відвідувачів із  повістю В.Кобзаря «Буваличі» за допомогою ілюстрацій до цього твору. Учениця гімназії Т.Шевченка – Ліза Лавриненко (1996 р.н.) презентує свій творчий доробок – роботи виконані в техніці петриківського розпису.

Закликаємо усіх сьогодні йкожного наступного дня, зігрівати теплом і любов’ю кожне дитяче серце, об’єднувати зусилля заради майбутнього, і тоді маленькі громадяни виростуть достойними людьми й неодмінно стануть гордістю України.

 

  О.В.Шаповал, науковий співробітник  відділу  науково-просвітницької роботи Кіровоградського обласного художнього музею

 

Виставка художніх творів Щасливе дитинство до Міжнародного дня захисту дітей (фото)

Виставка художніх творів Щасливе дитинство до Міжнародного дня захисту дітей (фото)

Виставка художніх творів Щасливе дитинство до Міжнародного дня захисту дітей (фото)

Виставка художніх творів Щасливе дитинство до Міжнародного дня захисту дітей (фото)


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool