Від кіровоградців надійшло 678 заяв з проханням відключити їх від централізованого опалення

Липень 11, 2016 | Новини | Переглядів: 1176 | Коментарі: 0

Сьогодні, 11 липня, у Кіровоградській міській раді відбулося засідання комісії з надання дозволів на облаштування індивідуального опалення у багатоквартирних будинках. Враховуючи широкий суспільний резонанс, який це питання отримало в обласному центрі, в роботі комісії взяв участь міський голова Андрій Райкович.

Очільник міста відзначив надзвичайну складність ситуації, яка створилася у системі теплозабезпечення Кіровограда. За його словами, хаотичне надання дозволів на облаштування індивідуального опалення призвело до значного розбалансування системи.
На переконання міського голови, щоб стабільно, без зривів увійти в новий опалювальний сезон, необхідно, по перше, почати діяти виключно в законний спосіб, по друге – індивідуально підходити до розгляду кожної заяви.
- Сьогодні законодавець, хоч і із запізненням, але визначив правила гри і встановив порядок відключення помешкань від централізованого теплопостачання, - відзначив Андрій Райкович. – Відповідно до чинної постанови, відключення може бути здійснено повністю будинком, а не поквартирно. Я вже доручив головному управлінню ЖКГ провести інвентаризацію, визначити будинки, де в під’їздах залишилося по 1- 2 квартири, під’єднані до центрального опалення. У таких помешканнях ми в першу чергу будемо шукати можливості повнного переходу на “автономки”.
Крім того, наголосив міський голова, у теперішній ситуації мешканці багатоквартирних будинків мають можливість утворити ОСББ і самостійно приймати рішення щодо прийнятної для них системи опалення – це ще один варіант виходу із ситуації.
Більшість багатоповерхівок у Кіровограді за проектом мають опалюватися саме від централізованих котелень. Масовий перехід до автономних систем уже спричинив у ряді випадків, перемерзання труб водовідведення в підвалах, підвищення вологості, появу грибків у під’їздах.
- Це теж необхідно враховувати, - звернув увагу Андрій Райкович. – Тому терміново маємо відпрацювати дорожню карту наших подальших дій. Ці дії будуть виконуватися на фоні існуючого конфлікту інтересів: з одного боку - це люди, які піддалися на обман підприємців, які пообіцяли владнати усі формальності і незаконно відрізали квартири від мережі теплопостачання, з іншого боку – представники бізнесу автономного опалення, які ввели в оману людей і, нарешті, теплогенеруючі підприємства. Тож від наших рішень залежить стабільне проходження опалювального сезону у Кіровограді. І ми маємо стояти на захисті інтересів усих мешканців міста. Комісія ретельно перевірить усі факти незаконного від’єднання від мережі опалення. Окрема розмова буде з власниками квартир, окрема – з підприємцями.
Член комісії, представник ініціативної групи громадськості Валерій Кравченко звернув увагу на той факт, що не сприяє нормальному вирішенню проблеми відсутність системи в роботі комісії. Він також підтримав міського голову у необхідності цілісного бачення стратегії розвитку теплозабезпечення Кіровограда.
Андрій Райкович запевнив представників громадськості, що відтепер комісія збиратиметься регулярно за планом своєї роботи, а комунальники оперативно, до наступної апаратної наради 18 липня, нададуть першу інформацію про стан теплозабезпечення житлового фонду обласного центру, яка стане підставою для надання дозволів чи відмови.
На сьогоднішньому засіданні комісія прийняла два рішення. Вона погодила 34 акти введення в експлуатацію систем автономного опалення, встановлених на підставі дозволів минулого року і доручила детально вивчити 678 заяв, які надійшли у поточному році від громадян з проханням дозволити облаштувати індивідуальне електричне і газове опалення. Висновок по кожній заяві нададуть спеціалісти теплогенеруючих підприємств, газової служби, енергетики і ЖЕО.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool