Великомісний, муніципальний, транспорт і є майбутнім для Кіровограда.

Листопад 24, 2014 | Новини | Переглядів: 1069 | Коментарі: 0

Нещодавно делегація Кіровоградської міської ради на чолі із заступником міського голови Сергієм Васильченком побувала у Вінниці, щоб ознайомитися з роботою тамтешнього громадського транспорту. Досвід роботи вінницьких колег став предметом обговорення на нараді секретаря міської ради Івана Марковського з керівниками виконавчих органів міської ради сьогодні, 24 листопада.

Свій виступ Сергій Васильченко розпочав з аналізу сьогоднішньої ситуації з пасажирськими перевезеннями у Кіровограді. За його словами, в галузі пасажирських перевезень обласного центру працюють 6 перевізників, які надають послуги автобусним транспортом за 32 маршрутами та 1 підприємство електротранспорту, яке фактично обслуговує 1 маршрут. Кожного дня на вулиці міста виїжджають близько 380 маршрутних таксі малої місткості марки БАЗ та 15 автобусів середньої місткості марки «ЕТАЛОН». Послуги з перевезення електротранспортом надаються 18 одиницями рухомого складу за маршрутом №10.
Через надмірну кількість маломісних маршрутних таксі, відзначив Сергій Васильченко, в місті виникає перевантаженість вулиць транспортом. Для вирішення цієї проблеми у 2012 році планувалася так звана транспортна реформа, яка в реалії переросла в перерозподіл існуючих тоді маршрутів та зменшення кількості перевізників, що в свою чергу зменшує здорову конкуренцію в галузі автоперевезень. Та головною проблемою, на думку заступника міського голови є відсутність у Кіровограді комунального підприємства, яке б займалося автобусними пасажирськими перевезеннями, стаючи стрижнем муніципальних перевезень.
У той час, як практично всі обласні центри, завдяки сталій та виваженій позиції місцевої влади, зберегли, або і примножили рухомий склад комунального транспорту –Кіровоград, завдячуючи перебуванню у владних кріслах лобістів власних транспортних питань, за попередні роки повністю втратив свій комунальний пасажирський транспорт. Відсутність альтернативи автобусам приватних перевізників, наголосив Сергій Васильченко, унеможливлює ефективний подальший розвиток пасажирських перевезень нашого міста. Така ситуація робить громаду міста заручниками перед інтересами власників маленьких маршруток, які завдяки великій їх кількості не дають можливості появи в місті автобусів середньої та великої пасажиромісткості.
Сергій Васильченко підкресливи, що саме великомісний, муніципальний, транспорт і є майбутнім для Кіровограда.
Аналізуючи поїздку до Вінниці, Сергій Васильченко звернув увагу, що саме великомісний муніципальний транспорт є головним на ринку пасажирських перевезень цього обласного центру. Так місто налічує 5 трамвайних, 14 тролейбусних і 9 автобусних маршрутів, які обслуговують автобуси великої місткості та 28 маршрутів, де працюють автобуси малої та середньої місткості. При цьому невеликі маршрутки переважно працюють у віддалених мікрорайонах міста. Маючи такий потужний комунальний транспорт, Вінниця повністю звільнилося від проблеми транспортних перевантажень. При більшій кількості населення та значно потужнішій промисловості, на дорогах немає скупчення маленьких маршруток, які б займали дороги. Міська влада Вінниці свідомо пішла на виведення маршрутних таксі з магістральних маршрутів, залишивши їх працювати на підвізних напрямках. Сучасні великомісні пасажирські транспортні засоби, крім своєї комфортності для звичайних громадян мають і низькополе проектування, що одразу вирішує проблему з перевезеннями людей з обмеженими фізичними можливостями. Людина на візку може просто з пасажирської зупинки переїхати в салон автобусу чи тролейбусу. Так само основне навантаження по перевезенню пільгових категорій населення бере на себе муніципальний транспорт, отримуючи для покриття витрат державну субвенцію.
Транспортний рай у Вінниці не почався з нічого, говорить Сергій Васильченко. До 2012 року, щоденно, на вулиці Вінниці виїжджали близько 500 одиниць маршрутних таксі малої місткості. Ситуація на дорогах була подібна до нашого міста. Та у 2012 році вінничани отримали в подарунок зі Швейцарії 100 одиниць трамвайних вагонів. Це дозволило одразу ж вирішити питання транспортного забезпечення трамвайним транспортом за вже існуючою мережею. У поточному, 2014 році, за державної підтримки було придбано 60 одиниць тролейбусів та 56 одиниць автобусів великої місткості.
Беручи на озброєння позитивний досвід своїх колег, підкреслив Сергій Васильченко, ми докладаємо зусиль для того, щоб відродити електричний транспорт в Кіровограді. Раніше, завдяки сталому зменшенню замовлення на виконання транспортної роботи, протягом останніх 5-ти років, було знищено більше 10 тролейбусів та забезпечувався випуск на лінію лише 14 тролейбусів. Інтервал руху складав практично 15-20 хвилин між тролейбусами. Сьогодні нам вдалося забезпечити роботу 18 одиниць рухомого складу та отримали інтервал в пікові години 5-7 хвилин. Планується, що з 2015 року місто будуть обслуговувати 20 одиниць тролейбусів, які зможуть організувати прийнятний і комфортний для кіровоградців графік руху. Взагалі, електротранспорт, через ціну на електричну енергію, яка значно нижча ціни на інші види палива, є найбільш цікавим і прийнятним для Кіровограда. Не зайве ще раз підкреслити і про пристосованість низькополого електротранспорту для перевезення людей з обмеженими можливостями та пільгових категорій населення.
- Ми зосередили свої зусилля на тому, щоб центральними маршрутами міста курсували автобуси великої, в крайньому випадку середньої місткості комунальної власності, - акцентував увагу присутніх Сергій Васильченко. - Я розумію, що це не легке і амбіційне завдання - та всі перевізники міста мають розуміти такі зміни, налаштовуватись на них і вже тепер створювати умови, які в подальшому дадуть можливість підприємствам конкурувати з муніципальними автобусами великої пасажиромісткості. Тільки перейшовши на великомістний, пасажирський, комунальний транспорт пристосований для перевезення людей з обмеженими можливостями ми зможемо побудувати місто комфортне для проживання людей, створивши добросовісну конкуренцію приватному транспорту, який на сьогодні вже не сплавляється в повному обсязі з поставленою перед ним задачею організації якісного, комфортного, безпечного та своєчасного перевезення мешканців обласного центру.
Сергій Васильченко не відкинув необхідність маршрутних таксі для Кіровограда, але в кількості, достатній для забезпечення конкуренції в перевезеннях та для обслуговування тих рейсів, куди через об’єктивні обставини немає можливості запустити електротранспорт чи автобуси великої місткості.
Сьогодні міська влада працює над загальною концепцією пасажирського транспорту в Кіровограді. Це означає створення міста не для автомобілів, а для людей. І при цьому влада активно використовуватиме прогресивний досвід колег, органів місцевого самоврядування інших обласних центрів, які вже більше 3-х років йдуть таким шляхом. На жаль, звернув увагу Сергій Васильченко, є дуже багато чинників, які негативно впливають на можливість придбання великомісного транспорту: зовнішня агресія, яка тягне великі витрати з державного бюджету і унеможливлює фінансування деяких програм, складне економічне становище, курсові стрибки іноземних валют, які приводять до значного здороження пального та запасних частин. У той же час заступник міського голови висловив переконання, що після остаточної перемоги на Сході нашої держави та стабілізації в економіці, ми зможемо розпочати реалізацію розробленої концепції. Оптимістичною під час наради стала заява секретаря міської ради Івана Марковського, який повідомив, що сьогодні ведуться активні діалоги з обласною державною адміністрацією та Мінрегіонбудом щодо придбання у лізинг 10 швейцарських тролейбусів для Кіровограда. Ці тролейбуси, якийсь час пропрацювали у швейцарських містах, але їх технічний стан є відмінним, запевнив Іван Марковський.

Джерело


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool