В облдержадміністрації прозвітували щодо виконання обласного бюджету за 2017 рік

Березень 15, 2018 | Новини | Переглядів: 811 | Коментарі: 0

Публічне представлення звіту про виконання обласного бюджету та обласних бюджетних програм за 2017 рік відбулося під керівництвом заступника голови ОДА Андрія Коломійцева. 

У представленні взяли участь голова обласної ради Олександр Чорноіваненко, представники депутатського корпусу, керівники структурних підрозділів ОДА – розпорядників коштів, керівники територіальних підрозділів центральних органів влади, представники громадськості, засобів масової інформації.

Представлення місцевими органами влади звіту про виконання бюджету за минулий рік відбувається щорічно до 20 березня, відповідно до статті 28 Бюджетного кодексу України. Основна мета – надання громадськості повної та прозорої інформації про використання бюджетних коштів. "Сподіваємося, що громадськість, маючи інформацію про виконання обласного бюджету, підвищить свою роль в управлінні бюджетним процесом. Активна участь усіх зацікавлених сторін стане важливою умовою для розробки ефективного реалістичного бюджету і плануванні напрямків розвитку громади", - зауважив Андрій Коломійцев на початку заходу.

Звіт про виконання обласного бюджету та обласних бюджетних програм за 2017 рік представив директор департаменту фінансів облдержадміністрації Сергій Шеремет. За інформацією посадовця, до загального фонду обласного бюджету за 2017 рік надійшло доходів (без трансфертів) у сумі 666,7 млн. грн., або 103,2% до запланованих показників.
Найбільш вагомими джерелами доходів загального фонду минулого року були: податок на доходи фізичних осіб (надходження склали 519,1 млн. грн., питома вага - майже 78%), рентна плата за користування природними ресурсами загальнодержавного значення (82 млн. грн., питома вага - 12,3%) та 10% податку на прибуток підприємств приватної власності (31,8 млн. грн., питома вага - близько 5%);
Сергій Шеремет підкреслив, що приріст доходів загального фонду, порівняно з фактичними надходженнями 2016 року, склав 39,7% (189,4 млн. грн.).

До спеціального фонду обласного бюджету, за словами директора профільного департаменту, минулого року надійшло доходів (без трансфертів) у сумі 318,4 млн. грн., що становить 100,5% до планових показників. Порівняно з 2016 роком, приріст доходів спеціального фонду склав 76,2% (138,9 млн. грн.).
Основними джерелами (98%) доходів спеціального фонду обласного бюджету були: митні платежі (141,8 млн.грн., або 44% від загального обсягу), які вперше отримані у 2017 році в рамках проведення експерименту з утримання та розвитку автомобільних доріг загального користування. 134,8 млн. грн., або 42% спеціального фонду склали власні надходження бюджетних установ, а 38,3 млн. грн., або 12% - екологічний податок.

За інформацією Сергія Шеремета, минулого року до обласного бюджету надійшло субвенцій з Державного бюджету у сумі 4434,5 млн. грн., з яких: 810,9 млн. грн. спрямовано на видатки обласного бюджету (з них освітня - 135,1 млн. грн., медична - 589,7 млн. грн. субвенції та субвенція на соціально-економічний розвиток - 64,5 млн. грн.). 3493,5 млн. грн. було перераховано на рівень районів, міст обласного значення, об'єднаних територіальних громад (з них 3396,3 млн. грн. - на виконання державних програм соціального захисту населення через систему надання пільг, субсидій і допомог). Наприкінці грудня 2017 року надійшли цільові кошти субвенцій з Державного бюджету - 130,1 млн. грн., які підлягають використанню у поточному році..

Також отримані дотації з Державного бюджету у сумі 237,7 млн. грн., з яких на видатки обласного бюджету спрямовано 211,9 млн. грн., а 25,8 млн. грн. передано місцевим бюджетам стабілізаційну дотацію.
Інші трансферти надійшли у сумі 19,7 млн. грн. (субвенції з бюджетів районів, міст, ОТГ - 16,8 млн. грн., грант Європейського Союзу - 2,9 млн. грн.).

Поінформував Сергій Шеремет і про обсяг проведених за 2017 рік з обласного бюджету видатків, які без урахування трансфертів з Державного бюджету бюджетам районів, міст, ОТГ склав 2024,5 млн. грн. і зріс проти 2016 року на 599 млн. грн., або на 42%. Майже 90% суми збільшення (522,2 млн. грн.) припадає на 2 напрямки видатків – заробітну плату та дорожнє господарство. Заробітна плата з нарахуваннями зросла на 380,3 млн. грн. (на 56,3%), дорожнє господарство - на 152,9 млн. грн.

Посадовець підкреслив, що у 2017 році забезпечено своєчасні та у повному обсязі розрахунки по зареєстрованих фінансових зобов'язаннях розпорядників та одержувачів коштів обласного бюджету. Станом на 1 січня 2017 року кредиторська заборгованість по зареєстрованих зобов'язаннях обласного бюджету, у тому числі по захищених видатках (заробітна плата, енергоносії, медикаменти, харчування, стипендії, допомоги тощо), відсутня.

На соціально-культурну сферу минулого року спрямовано 78,6% (1590,5 млн. грн.) ресурсу обласного бюджету. З них на охорону здоров'я - 42% (850,6 млн. грн.), на освіту - 23,9% (482,9 млн. грн.), на соціальний захист та соціальне забезпечення - 8% (162,3 млн. грн.), на культуру - 3,1% (62,6 млн. грн.), на фізичну культуру і спорт - 1,6% (32,1 млн. грн.).

У структурі видатків обласного бюджету за економічними статтями захищені та першочергові видатки склали 1478,5 млн. грн., або 73%.
Сергій Шеремет також звернув увагу, що минулого року значна увага приділялася фінансуванню видатків капітального характеру. Так, видатки бюджету розвитку обласного бюджету склали 221,8 млн. грн. та були спрямовані на капітальні видатки бюджетних установ - 77,1 млн. грн., на будівництво та реконструкцію об'єктів - 103,6 млн. грн., на дорожнє господарство - 17,3 млн. грн., а також на капітальні трансферти підприємствам, установам, організаціям обласної комунальної власності та органам державного управління.

У 2017 році кошти обласного бюджету також спрямовувались на заходи з охорони навколишнього природного середовища (20,8 млн. грн.), підтримку засобів масової інформації (1,3 млн. грн.), фінансову підтримку громадських організацій, творчих спілок (0,6 млн. грн.), запобігання та ліквідацію надзвичайних ситуацій та наслідків стихійного (0,5 млн. грн.), фінансову підтримку обласних комунальних підприємств (6,6 млн. грн.), заходи обласних програм у сфері мобілізаційної підготовки, надання допомоги військовим частинам, протидії тероризму, цивільного захисту населення, інформатизації, а також на вирішення нагальних питань діяльності окремих органів влади (19,2 млн. грн.) тощо.
Керівники структурних підрозділів облдержадміністрації також прозвітували про використання у 2017 році коштів обласного бюджету в галузях освіти, соціального захисту населення, охорони дитинства, культури та туризму, охорони здоров'я та будівництва.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool