В Кіровоградській області громадськість навчатимуть співпрацювати з тюрмами

Квітень 06, 2012 | Новини | Переглядів: 1149 | Коментарі: 0

Кіровоградська область має близько двох тисяч осіб, позбавлених волі. На обліку органів внутрішніх справ перебуває 3914 звільнених з місць позбавлення волі.

Для забезпечення громадського контролю за наданням допомоги цим особам, в області створено 25 спостережних комісій. Проаналізувавши роботу цих інституцій, обласна спостережна комісія визначилась як буде посилювати їх роботу протягом 2012 року. На першому засіданні, було прийнято план роботи на новий рік.

До участі в першому цьогорічному засіданні Кіровоградської обласної спостережної комісії долучилось переважна більшість її членів. Основними питаннями, що розглядались під час зустрічі були - проблеми результативності роботи спостережних комісій області та питання реалізації положень Закону України «Про захист персональних даних» при написанні протоколів засідань спостережних комісій, щодо розгляду матеріалів засуджених. По завершенню засідання, одноголосним рішенням було затверджено річний план Кіровоградської обласної комісії на 2012 рік.

Аналізуючи діяльність спостережних комісій, що діють в області, було визначено користь від їх роботи. Так, заступник начальника управління державної пенітенціарної служби України в Кіровоградській області Валерій Миколайович Голобородько зазначив, що за весь час його роботи в системі виконання покарань, він не знає випадків, щоб спостережні комісії чинили супротив в представлені засуджених до умовно-достроково звільнення. На його думку користь від участі спостережних комісій в здійснені пенітенціарного впливу очевидна. За його словами, протягом 2010 року в Кіровоградській області з установ виконання покарань умовно-достроково було звільнено близько 600 осіб. Із них, повторний злочин вчинили лише 1.6% від усієї кількості звільнених умовно-достроково.

Разом з тим, результати роботи спостережних комісій дають підстави і для негативних висновків. Зокрема, про низьку якість роботи цих інституцій в напрямку здійснення громадського спостереження за дотриманням прав осіб звільнених з місць позбавлення волі та засуджених. Низька ефективність, на думку деяких членів обласної спостережної комісії, зумовлена слабкою участю громадськості в роботі спостережних комісій та наданні допомоги пенітенціарним установам. На користь цього твердження слугує факт недостатньої кількості представників громадськості в складі комісій. При необхідних 50%, громадськість представлена лише 37%-ми.
Тому, під час засідання, залучення громадськості до роботи в спостережних комісіях області було визнано важливою необхідністю. З цією метою в Кіровоградській області, за підтримки обласної спостережної комісії, управління ДПтСУ в області та КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ», буде проведено тренінг для громадських активістів.
Навчання заплановано на початок червня. До участі в тренінгу будуть запрошуватись бажаючі, які мають мотивацію співпрацювати з установами виконання покарань та прагнуть допомагати засудженим і звільненим з місць позбавлення волі.
Запланований тренінг було долучено до річного плану роботи обласної спостережної комісії, як такий, що буде реалізовано на індивідуальній основі.

Для участі в тренінгу незабаром буде оголошено конкурс для відбору учасників з Петрівського, Устинівського, Олександрівського районів та міста Кіровоград.

За додатковою інформацією про проведення тренінгу, звертайтесь за телефоном 09 72 82 65 21 (Бочаров-Туз Володимир).

Юлія Бочарова - Туз
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool