В Кіровограді будуть впроваджувати досвід пенітенціарної реформи Великобританії

Серпень 08, 2011 | Новини | Переглядів: 1692 | Коментарі: 0

Нинішнє літо для Кіровоградської виправної колонії №6 видалось багатим на значні події та святкові заходи, адже в цьому році установа відсвяткувала п’ятдесятиріччя, повідомляє інтернет-видання «FotoInform».

Одним із таких незвичайних та цікавих заходів була зустріч громадських активістів Україні та Великої Британії із засудженими, які відбувають покарання в установі. Ця подія стала можливою завдяки дозволу Управління державної пенітенціарної служби в Кіровоградській області. Такий візит було здійснено в рамках співпраці Кіровоградської Громадської організації «Територія успіху» та “The Churches Regional Commission in North East England” щодо вивчення досвіду роботи з правопорушниками, їх реабілітації та соціальної адаптації. Дякуючи наданим Британською радою ресурсам обидві організації змогли відвідати установи виконання покарань в Англії та Україні, адже ці організації розвивають партнерство для обміну думками та досвідом щодо пенітенціарної реформи і вирішення актуальних питань що стоять перед системою виконання покарань України.

Подолання розриву між засудженими та суспільством – було одним із ключових питань, що обговорювалося в ході консультацій та діалогу з правопорушниками під час візитів до в’язниць України та Великої Британії. Наразі в'язниці та в’язнична система, як в Британії, так і в нашій країні знаходяться в певній критичній ситуації. Перенаповнення тюрем, необхідність вдосконалення підтримки вразливих груп в місцях позбавлення волі, недостатність можливостей для працевлаштування засуджених - проблеми, що є актуальними для обох країн. Під час свого нещодавнього виступу Міністр юстиції Великої Британії наголосив на необхідності розвитку системи трудової зайнятості засуджених. Подібні настрої висловили і засуджені Кіровоградської виправної колоні №6. Під час спілкування вони зазначили, що вітають «реальну можливість працювати» та реалістичну фінансову нагороду за таку працю. На їх переконання таке працевлаштування дозволяє повернутись до нормального життя після звільнення.
На думку громадських активістів, подібний «голос» громадськості має бути врахований при проведенні будь яких реформ. Зокрема реформи кримінально-виконавчої системи, яка окрім того, має врахувати і кращий міжнародний досвід. Саме тому, більшість НУО, що беруть участь в роботі з правопорушниками у виправних установах, вітають впровадженні ініціатив міжнародних організацій, приміром таких як Penal Reform International. Разом з тим, відвідавши Україну, представники “The Churches Regional Commission in North East England” висловили одне застереження, яке вони побачили в нашій країні. Зокрема вони зазначили, що не зважаючи на те, що Україна ратифікувала основні конвенції з Прав Людини та має членство в Раді Європи, міжнародні стандарти впроваджуються дуже повільно. Цьому заважають «нездатність використання міжнародних досягнень, не повне розуміння та невірна інтерпретація цих норм чиновниками та державними службовцями».

Bridging the Gap – подолання розриву, пропонує інноваційний шлях вперед

Надання засудженим можливості брати відповідальність за своє подальше життя на себе та розвиток взаємодопомоги і волонтерства – покращують добробут та сприяють ресоціалізації осіб, які знаходяться в пенітенціарних установах, та є інноваційним способом реформування тюремної системи. Такий висновок зробила у власній доповіді Prison Reform Trust [PRT] щодо цільової реформи англійської пенітенціарної системи.

Ця організація, була створена у Великобританії в 1981 році для сприяння дискусії про умови утримання у в'язницях, підвищення інтересу до в'язниць з боку громадськості, політиків та представників влади. Кінцевою метою власної діяльності, активісти організації, бачили конструктивну реформу в’язничної системи в Англії. Важливим завданням, що стояло перед PRT у Великобританії було подолання громадського упередження проти реформи пенітенціарної системи. За твердженнями фахівців “The Churches Regional Commission in North East England”, саме така проблема зараз вкрай актуальна і для України. Тому для нашої держави ефективним буде використання британського досвіду реформування пенітенціарної системи, яке базувалось на розвитку громадської активності у в’язницях.
Так згідно доповіді Prison Reform Trust (Time Well Spent, by Kimmett Edgar, Jessica Jacobson and Kathy Biggar 2011) у Британських тюрмах існує п’ять типів громадської активності.
При цьому дослідження, що лягло в основу доповіді, було проведено у 82 в’язницях Англії та Уельсу. За його результатами було визначено, що більшість в’язниць забезпечують засуджених можливістю вести активне громадське життя, незважаючи на позбавлення волі.
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool