Увага У Кіровограді заборонено продавати салати з майонезом і сметаною (постанова)

Червень 10, 2011 | Новини | Переглядів: 1762 | Коментарі: 0

У зв'язку зі складною епідситуацією із захворюванням на гострі кишкові інфекції головний державний санітарний лікар Кіровограда Іван Касьяненко виніс постанову про заборону з першого червня реалізації кулінарних виробів (салатів з майонезом, сметаною) в заправленому вигляді, сушеної та в’яленої риби без супровідних документів у торговельній мережі міста, повідомляє інтернет-видання «FotoInform».

ПОСТАНОВА

Від 01 червня 2011року

«Про заборону реалізації салатів в заправленому вигляді, риби в’яленої, сушеної розібраної, нерозібраної».


Протягом поточного періоду 2011 року рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції серед населення міста залишається високим: сальмонельоз – 16 випадків, гастроентероколіти 167, з них 25 харчові токсикоінфекції, 142 гастроентероколіти. Збільшилась кількість випадків виявлення невідповідних проб по мікробіологічним показникам кулінарних виробів (салатів заправлених майонезом та сметаною) – 25%, риби сушеної, в’леної (розібраної та нерозібраної) – 11,5%, що з урахуванням дуже короткого терміну реалізації зазначених продуктів, настання літнього періоду та складних кліматичних умов (високий температурний режим) становить епідемічну небезпеку та може викликати серед населення захворювання на гострі кишкові інфекції, харчові отруєння, інфекційні захворювання.
Я, головний державний санітарний лікар м. Кіровограда Касьяненко Іван Іванович, розглянувши матеріали епідеміологічного розслідування випадків гострих кишкових інфекцій, акти перевірки дотримання санітарного законодавства в закладах громадського харчування, продовольчої торгівлі, моніторинг показників якості та безпеки кондитерських виробів з кремом, кулінарних виробів (салатів), рибопродуктів, які свідчать про недотримання технологічних процесів виготовлення кулінарних виробів (салатів заправлених майонезом та сметаною), порушення термінів реалізації останніх, реалізацію риби сушеної, в’яленої (розібраної та нерозібраної) без супровідних документів, що посвідчують якість та безпеку і порушення, умов зберігання, термінів реалізації їх, виготовляються та реалізуються в порушення вимог р. 9 п. 9.1 державних санітарних правил для підприємств (цехів), що виробляють кондитерські вироби з кремом, вміст цукру в водній фазі крему яких менше 60%.
Зважаючи на загострення епідемічної ситуації з особливо небезпечних інфекційних хвороб (холери), з метою профілактики гострих кишкових захворювань, харчових отруєнь, особливо небезпечних інфекцій, пов’язаних з продукцією кулінарних та кондитерських цехів, в т.ч. в супермаркетах міста та рибопродуктами, що реалізуються в торгівельній мережі міста, в закладах громадського харчування на підставі статті 42 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення»,
ПОСТАНОВЛЯЮ:

1. Керівникам супермаркетів, кулінарних та кондитерських цехів всіх форм власності:
1.1. Заборонити реалізацію салатів (з майонезом чи сметаною) в заправленому вигляді.
Термін: з 01.06.2011р., постійно
1.2. У відповідності до епідемічної ситуації, що склалася та реєстрацією нестандартних за мікробіологічними показниками салатів переглянути асортимент кулінарних та кондитерських виробів, салатів, що виготовляються та реалізуються та погодити з міською СЕС з урахуванням набору приміщень, можливості проведення лабораторних досліджень продукції, наявності технологічного та холодильного обладнання.
Термін: до 20.06.2011р.
1.3. Забезпечити на робочих місцях у виробничих цехах наявність технологічних карт, рецептур на асортимент продукції власного виробництва з описом технологічного процесу (ДСТУ 3862-99 розділ 8,7), з вказанням часу та дати виготовлення для споживачів, температури зберігання при реалізації.
Термін: постійно
1.4. Траспортування салатів у не заправленому вигляді здійснювати лише при наявності санітарного паспорту на автомобіль, при дотриманні температурних умов, при наявності протоколів лабораторних досліджень якості продукції за показниками безпеки.
Термін: постійно
2. Керівникам підприємств продовольчої торгівлі, громадського харчування всіх форм власності:
2.1. Заборонити приймання та реалізацію сушеної та в’яленої риби (розібраної та нерозібраної) без супровідних документів, що посвідчують якість та безпеку, суворо дотримуватися температурних режимів при зберіганні та реалізації рибопродуктів.
Термін: постійно
3. В. О завідувача відділення гігієни харчування Біленко О.І.
3.1. Довести до відома керівників супермаркетів, кулінарних та кондитерських цехів, підприємств продовольчої торгівлі, громадського харчування всіх форм власності дану постанову.
Темін: в десятиденний строк з дня
винесення постанови.
3.2. Забезпечити контроль виконання даної постанови на підконтрольних об’єктах, проведення лабораторних досліджень з прийняттям заходів адміністративного впливу в кожному конкретному випадку.
Термін: постійно.
3.3. Інформацію про виконання даної постанови доповідати на оперативних нарадах у головного лікаря міської СЕС.
Термін: щотижнево.
4. Контроль виконання даної постанови покладаю на завідувача санітарно-гігієнічним відділом міської санітарно-епідеміологічної станції Сидоренко С.Г.

Головний державний санітарний лікар міста Кіровограда І. Касьяненко

джерело сайт Кіровоградської міської ради
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool