Увага! Арктичний холод накриє Кіровоградщину!

Лютий 02, 2012 | Новини | Переглядів: 1550 | Коментарі: 0

Найближчими днями в Кіровограді очікується зниження температури повітря до 33 градусів морозу

За інформацією Гідрометцентру протягом найближчих десяти днів у Кіровограді очікується суттєве погіршення погодних умов – зниження температури повітря від 26 до 33-х градусів морозу. Найнижча температура очікується з 3-го по 5-те лютого.

Заступник міського голови Лариса Андреєва повідомила під час прес – конференції в обласній державній адміністрації, що в обласному центрі з приводу переохолодження до медичних установ звернулися 9 осіб. За її словами, у лікарнях Кіровограда, на випадок можливих випадків обмороження, створено спеціальні палати. У загальноосвітніх навчальних закладах міста на період з 1 по 4 лютого призупинено навчальний процес, дітей відправлено у вимушені канікули.
Лариса Андреєва також звернулася до жителів Кіровограда з проханням не виїжджати без зайвої потреби за межі міста на період холодів, а також обмежити час перебування на холодному повітрі. Особливу увагу звернути на дітей та людей похилого віку, адже саме їм найбільше загрожує переохолодження, коли такі люті морози.

Сьогодні, 2 лютого міський голова Олександр Саінсус підчас другого засідання тринадцятої сесії Кіровоградської міської ради проінформував депутатський корпус, що в обласному центрі для обігріву безхатченків встановлено дві палатки МНС, в яких можна отримати допомогу при переохолодженні. На жаль, відзначив міський голова, мороз відібрав життя у одного кіровоградця.
Управління охорони здоров’я міської ради підготувало для кіровоградців пам’ятку про поводження на морозі і першу допомогу при обмороженні.

У пам’ятці йдеться, що однією з основних умов нормальної життєдіяльності людини є постійний рівень температури тіла, за відомою межею якої призупиняються всі біологічні реакції.

При особливих обставинах низька температура викликає охолодження, відмороження і навіть замерзання.
Основною причиною відмороження є низька температура, але її руйнівній дії сприяє вологість, вітер, раптова зміна температур, загальний стан організму і місцевий кровообіг тканин. Відмороження можливо повністю уникнути, або, у всякому випадку, скоротити до мінімуму при чіткій організації колективних та індивідуальних заходів профілактики. Неможливо вплинути на атмосферну температуру і тиск, неможливо змінити температурний режим тканин, але можливо підвищити резистентність організму та його окремих органів до впливу низьких температур.

Відмороження виникають, коли по незнанню, або через забудькуватість, а інколи внаслідок нехтування небезпекою холодової травми, не вживаються необхідні заходи для її попередження.
Залежність відмороження не тільки від ступеню зниження рівня зовнішньої температури, але й від поєднання певних умов, які посилюють охолоджуючу дію зовнішнього середовища (вітер, вологість, взуття) і знижують місцеву і загальну резистентність тканин (авітаміноз, втома), визначає можливість попередження відмороження рядом профілактичних заходів: наявність якісної одежі та взуття), виконання правил особистої гігієни, загартування організму, раціональне обігрівання та харчування, своєчасне звернення за медичною допомогою.

Одяг повинен задовольняти, в першу чергу, хорошим експлуатаційними вимогами – бути теплим, зручним для виконання необхідних на холоді дій, легким і водонепроникним. Одяг повинен легко зніматись на випадок надзвичайних обставин. Але при вологості (туман, дощ, мокрий сніг) навіть такий одяг втрачає свої теплоізоляційні якості, тому необхідне часте сушіння одягу при кожній можливості.
Взуття повинне бути вільним, дозволяти без перешкод рухати ступнями і пальцями ніг, повинне забезпечити сухість ніг і зберігання тепла. Щоб уникнути застою крові в пальцях рук і ніг, необхідно час від часу розгинати і згинати пальці. Не можна носити тісне взуття, але й дуже просторе, тому що останнє може викликати потертість шкіри, що також сприяє виникненню відморожень.
Волога шкіра віддає в декілька разів більше тепла, ніж суха. Сушити взуття в усіх випадках треба тільки знявши його з ніг, тому що в протилежному випадку внутрішня його поверхня залишається вологою, з»являються потертості, тріщини на шкірі стоп.

В організмі одна частина енергії, що звільняється внаслідок біологічних реакцій, перетворюється в тепло, а інша використовується на виконання механічної роботи. М’язи, образно кажучи, є мотором тепла. Чим більше рухлива активність, тим більше тепла виробляється організмом і тим більшою є тепловіддача.

Вітер, підвищена вологість набагато збільшують втрату тепла організмом, а значить і втрату енергії і потребу в ній. В умовах холоду людина повинна отримувати достатню кількість калорійної, гарячої їжі. Холодна їжа не тільки гірше засвоюється, але й потребує затрати енергії організмом на її зігрівання. Пиття гарячих напоїв (чай, кава) підвищують температуру пальців, кінцівок на декілька градусів протягом 30 хвилин.

Рекомендовано в харчовий раціон вводити більше вуглеводів (енергетичний матеріал, що легко засвоюється) і тваринних жирів.
Факторами, що сприяють відмороженню, є паління та зловживання алкоголем. Одна цигарка, викурена зранку натщесерце, викликає спазм капілярів на 15–17 годин. Спазм і застій в капілярах пальців лежить в основі відмороження. Таким чином, відмова від паління або різке скорочення його, може стати одним з заходів профілактики відморожень.
Для попередження відморожень в ситуаціях, небезпечних для холодових уражень, вживання алкогольних напоїв є протипоказаним. В народі вважається, що алкоголь зігріває організм, розширює судини, попереджає негативний вплив низьких температур. Так, він зігріває по суб’єктивним відчуттям на короткий період часу, але викликає й ейфорію з неадекватною реакцією на холод, втратою пильності на холодовий агент, неекономну витрату енергії, додаткову втрату тепла. При зігріванні вже в теплому приміщенні вживання невеликих доз алкоголю не протипоказано.

До груп ризику в даному випадку належать особи, які мають захворювання вегетативної нервової системи, периферійних нервів, цукровий діабет, епілепсію, облітеруючі захворювання судин.

Своєчасне лікування таких захворювань, як облітеруючий ендартеріїт, варикозна хвороба вен нижніх кінцівок, хронічний тромбофлебіт, запальні захворювання шкіри, є одним з елементів комплексної профілактики відморожень. Відмороження, що перенесені в минулому, лишають підвищену чутливість тканин організму до впливу холоду.

Тривалий нерухомий стан призводить до зниження рівня обміну речовин в організмі, до спазму судин, насамперед периферійного кровообігу. Пальці рук і ніг, що не мають власних м’язів, скоріше всього втрачають тепло і гинуть раніше всього. «Ні хвилини фізичного спокою в умовах холоду» – повинно бути правилом для людей.
Для організму здорової людини вплив низьких температур не представляє великої небезпеки. При втомі всі ці фактори порушуються. Втома призводить до накопичення в тканинах організму недоокислених продуктів обміну, спазму та парезу судин. Вона знижує здатність організму звільнятись від «токсинів втоми», сприяючи ризику відмороження.

Перша допомога при обмороженні, як правило, надається як само- та взаємодопомога. Побутує думка, що першою основною допомогою є розтирання обморожених ділянок снігом. У подальшому постраждалого переносять у тепле приміщення і тільки при розвитку запальних процесів (біль, сильний набряк, поява пухирів, підвищення температури тіла) звертаються по допомогу до медичного закладу. Розтирати снігом обморожені ділянки тіла не можна, тому що при цьому посилюється охолодження, а крижинки травмують шкіру, що може призвести до інфікування. Правильне надання першої допомоги повинне включати в себе такі заходи, які виконують у певній послідовності.

У польових умовах:
1. Зняти промерзле взуття, шкарпетки, рукавички.
2. Теплими долонями зігріти обморожені ділянки тіла, розтираючи їх вовняною тканиною.
3. При можливості дати гарячий напій.
4. Накласти теплоізолювальну пов'язку.
5. Доправити постраждалого до медичного закладу.

У домашніх умовах:
1. Зняти промерзле взуття, шкарпетки, рукавички.
2. Помістити кінцівку постраждалого у ванну з водою температури 17 – 18 градусів, поступово, протягом однієї години, підвищувати температуру води до 37 градусів і проводити масаж.
3. Дати гарячий напій.
4. Обережно витерти уражені ділянки.
5. Накласти асептичну теплоізолювальну пов'язку.
6. Транспортувати до лікувального закладу.

джерело
 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool