Уряд підтримуватиме розвиток сільських кооперативів

Лютий 18, 2014 | Новини | Переглядів: 1093 | Коментарі: 0

За 2013 рік в Україні було створено 130 нових сільськогосподарських кооперативів, які об'єднали майже 30 тис. селян і додатково дозволили створити 2,5 тис. постійних робочих місць.

Таку практику держава має намір поширювати і в 2014 році. Для цього Уряд вживає заходів, спрямованих на розвиток в країні сільськогосподарської кооперації. Про це повідомив Перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Іван Бісюк.

Він також зазначив, що цього року всі форми господарювання на селі отримають державну підтримку — як одноосібні господарства, фермерські структури, так і кооперативи. «Президент неодноразово наголошував, що одним із пріоритетів державної політики є вирішення проблем сільських громад. Також Глава держави доручав надавати максимальну підтримку розвитку фермерства, сільськогосподарської кооперації, сприяти розвитку сімейних ферм на селі. І ми поступово виконуємо ці завдання», — підкреслив Перший заступник Міністра.

У Міністерстві також зацікавлені у розвитку фермерських господарств, які займають вагомий сегмент в українському АПК. За словами експертів Мінагрополітики, на сьогодні в країні функціонують 40 тис. фермерських господарств, які розпоряджаються 14% всіх сільськогосподарських угідь України. Завдяки системним діям Уряду, спрямованим на сприяння фермерам, таким як створення сприятливих податкових умов, у 2013 році Україні вдалося на третину скоротити імпорт м'яса та м'ясопродуктів за рахунок вітчизняної продукції, відзначають експерти.

За даними аналітиків відомства, виробництво продукції фермерськими господарствами України в 2013 році зросло на 6,5% порівняно з 2012 роком, і влада має намір і далі сприяти збільшенню цієї динаміки. Так, на порядку денному в Мінагрополітики стоїть питання здешевлення логістики для фермерів.
Водночас для того щоб селянам було вигідно об'єднуватися в кооперативи, були внесені зміни до Закону України «Про сільськогосподарську кооперацію», якими було усунуто додатковий податковий тиск на членів обслуговуючих кооперативів. Також кілька років тому Мінагрополітики реалізувало ініціативу «Рідне село». Пілотний проект було спочатку запущено в Києві, а тепер він поширюється по всій Україні.
Він передбачає створення і розвиток у великих містах України мережі автомобільних торгових точок з реалізації сільгосппродукції, вирощеної кооперативами. Таким чином, виробник надаватиме свою продукцію споживачам швидко і без посередників.

Також в країні з 2011 року діє програма дотацій новоствореним кооперативам. Вони можуть претендувати на відшкодування 50% вартості придбаної техніки або витрат на будівництво тваринницьких і тепличних комплексів.
Експерти зазначають, що практика створення кооперативів — це загальносвітовий тренд, до якого Україна наразі активно приєднується.

Так, у країнах Європейського Союзу 50% сільгосппродукції вирощується кооперативами, в Китаї і Японії — до 90%. Водночас у нашій країні кооперативний рух поки тільки набирає обертів, повідомляють експерти. За їх даними, до кооперативів входить до 1% сільського населення України. У планах Уряду створення в Україні до 2020 року 18 тис. сільгоспкооперативів, що дозволить забезпечити 1,6 млн. нових робочих місць.

Інформаційно-аналітичнийбюлетень КМУ


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool