Україна забезпечить захист агровиробництва в умовах вільної торгівлі з ЄС

Січень 16, 2014 | Новини | Переглядів: 894 | Коментарі: 0

Прем'єр-міністр України Микола Азаров доручив міжвідомчій робочій групі під головуванням Віце-прем'єр-міністра України Юрія Бойка в двомісячний термін розробити переговорні позиції нашої країни щодо умов імплементації Угоди про асоціацію та створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом.

Як зазначив Прем'єр-міністр, у Кабінеті Міністрів завершилося моделювання практичних сценаріїв дії зони вільної торгівлі з Європейським Союзом. Цьому питанню були присвячені численні наради з представниками бізнесу різних галузей промисловості та аграрного сектора.
«Тобто здійснено попередній секторний аналіз ризиків для вітчизняної економіки в цих умовах. З чого випливають певні висновки щодо того, про які умови імплементації Угоди ми повинні домовитися з європейськими партнерами», — підкреслив Микола Азаров.
Зокрема, експерти зазначають, що існує ще безліч ризиків для агропромислового комплексу в нинішніх умовах. «Вітчизняне агровиробництво динамічно розвивається і «підставити йому підніжку» ми не маємо права», — зазначив Микола Азаров.
Як пояснюють аграрні експерти, незважаючи на те, що Україна зменшує мита більше ніж у шість разів — з усереднених 9,24% до приблизно 1%, українські сільгоспвиробники не зможуть відразу відчути переваги від зниження мит на поставку до ЄС у зв'язку з невідповідністю їх продукції стандартам Євросоюзу з якості та безпеки продукції. При цьому в зоні ризику можуть опинитися м’ясомолочна галузь та сектори виробництва фруктів і овочів.
Саме тому необхідно визначити джерела отримання ресурсів і техпідтримки для швидкої модернізації цих виробництв. На сьогодні держдотації аграріям в Євросоюзі в 10 разів перевищують український показник і становлять у середньому 300-400 євро на 1 га. Аналогічний показник в Україні становить приблизно 43,6 євро на 1 га .
Для того щоб українська продукція конкурувала з європейською, дотації необхідно збільшити приблизно в 10 разів. За словами Прем’єр-міністра, вже сьогодні необхідно досягти взаєморозуміння, як використовувати захисні заходи і додаткові умови торгівлі, наприклад, застосування системи вхідних цін, що закріплено в Угоді як право України.
Якщо не вжити заходів, то в таких же нерівних умовах може опинитися і машинобудування. За даними Держстату, в 2013 році машинобудування принесло Україні близько 19% експортної виручки. Однак, як прогнозують урядові аналітики, за невигідних умов торгівлі з ЄС галузь може зійти нанівець за 4-5 років. На думку експертів галузі, впровадження стандартів у машинобудуванні вимагає колосальних коштів і багаторічної модернізації виробництва.
Крім того, зміна правил функціонування ринку електроенергії України в умовах зони вільної торгівлі з ЄС може призвести до зростання цін на електроенергію на внутрішньому ринку для всіх типів споживачів, із випереджаючої динамікою зростання цін для населення. Що також може стати ударом для всього вітчизняного виробництва, оскільки на сьогодні відносно невисокі ціни на цей ресурс — одна із головних індустріальних конкурентних переваг України.
Тим часом європейська сторона не бачить жодних перешкод для підписання Угоди в разі, якщо вдасться досягти консенсусу з найважливіших питань як з боку ЄС, так і з боку України. Як заявив депутат Європарламенту від Болгарії Дімітар Стоянов, умови угоди вимагають неквапливого і розважливого підходу . «Якщо Україна буде приймати свої зобов'язання перед ЄС поступово, крок за кроком, це буде на краще як для України, так і для ЄС», — зазначив депутат. У цьому контексті він навів приклад Болгарії, яка, за його словами, багато втратила через поспішне рішення про приєднання до ЄС.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool