У Кропивницькому відкриють «Польську полицю»

Серпень 16, 2021 | Новини | Переглядів: 1879 | Коментарі: 0

Головна бібліотека Кропивницького та області за пропозицією керівниці секції науково-освітнього cпівробітництва Посольства Республіки Польща Еви Матушек-Загатої стала учасницею міжнародного літературного проєкту «Польська полиця».

В рамках проєкту ОУНБ імені Дмитра Чижевського вже отримала більше 60 книг польських авторів, виданих рідною мовою та в перекладі на українську. Це класика польської літератури та твори сучасних письменників.

Завдяки проєкту, «Лялька» Болеслава Пруса, «Цинамонові крамниці» Бруно Шульца, «Знахар» Тадеуша Доленги-Мостовича, «Книги Якова» Ольги Токарчук, «Крига» Яцека Дукая, «Потоп» та «Пан Володийовський» Генрика Сенкевича та інші книги поповнять фонди польської літератури книгозбірні.

Не забули ініціатори проєкту і про молодших читачів. На «Польській полиці» на них чекають книги для дітей, ігри та комікси. Є література і для музикантів – твори польських композиторів для фортепіано.

За словами директорки ОУНБ імені Дмитра Чижевського Валентини Животовської, участь книгозбірні в цьому проєкті дуже логічна, адже бібліотека має давні тісні зв’язки з кропивницьким об'єднання поляків «Полонія» та музеєм музичної культури імені Кароля Шимановського.

У Кропивницькому відкриють «Польську полицю»

Так, разом з ними, міністерством закордонних справ Республіки Польща та академічними закладами Польщі й України бібліотека стала співорганізатором великого проєкту «Відомі невідомі. Поляки світу». 20 різнокольорових планшетів, на яких представлені досягнення 40 видатних поляків, відомих та шанованих у світі, але маловідомих у Польщі, розгорнуті на другому поверсі книгозбірні.

У Польському культурному центрі нашої бібліотеки бажаючі вивчали мову з носіями, традиції і культуру та навіть отримували допомогу у пошуках польського коріння. За традицією у вересні бібліотека разом з кропивницьким об'єднанням поляків братиме участь у щорічних «Національних читаннях» із президентом Республіки Польща.

«Ми дуже задоволені участю у проєкті і від імені наших читачів дякуємо Посольству Республіки Польща у Києві  за новинки польської літератури. Я впевнена, що попереду в нас ще багато цікавих спільних проєктів», - зазначила Валентина Животовська.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool