У Кропивницькому відкрили виставку зарубіжної побутової порцеляни

Листопад 12, 2021 | Новини | Переглядів: 1369 | Коментарі: 0

У КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради» була доповнена виставка зарубіжної побутової порцеляни ХІХ-ХХ століття, переданої громадянкою Канади Оленою Берикул-Криворучко: «Краса широкого вжитку», новими надходженнями.

Виставка «Краса широкого вжитку» представляє зарубіжну побутову порцеляну ХІХ- ХХ столітть. Експонати були передані нашою землячкою, яка на сьогоднішній день є громадянкою Канади – Олена Берикул-Криворучко. Пристрасть пані Олени до колекціонування допомогла їй зібрати велику кількість унікальних порцелянових експонатів, що були виготовлені на просторах Великобританії, Японії, Італії, Китаю, Німеччини, Канади, Греції, США, Португалії та Мексики.

Після тридцяти років збирання унікальних експонатів колекціонерка вирішила подарувати приватну колекцію в музеї чотирьох регіонів України, звідки походять її пращури. Один з таких регіонів – Кіровоградщина, де мешкали у 18-19 століттях бузькі козаки Краснолісся - Криворучки, а дід пані Олени Віктор Берикул працював на залізниці в Олександрівці. Перше дарування наша благодійниця здійснила ще навесні, в результаті, ми розгорнули постійну експозицію зарубіжної побутової порцеляни ХІХ-ХХ-го століть, що стала окрасою музею. Пізніше після феєричного відкриття, пані Олена прийняла рішення, здійснити друге дарування і тим самим розширити колекцію.

Перші 76 експонатів були лише вступом до пізнання тонкощів мистецтва кераміки, нашими відвідувачами. Нове ж дарування є продовженням, містить багато неординарних експонатів і в сукупності з першою частиною створюють закінчену картину. Більше того, у новій частині колекції є експонат ХІХ століття, з порцеляни бісквіт, що виготовлений в Німеччині. Другим даруванням фондова скарбниця поповнилася на ще 51 експонат.

За словами Олени Берикул-Криворучко уся її колекція складається з понад трьохсот виробів, різноманітних за технологією виробництва, декоруванням, країною виготовлення. Ми вже маємо 127 предметів, які передані до фондового зібрання музею.
Даний дарунок дозволить поринути у світ прекрасного, відкрити усі таємниці виготовлення порцеляни та кераміки. Порцеляна неймовірний матеріал – витончений і чаруючий. Вважається, що вперше порцеляну виготовили майстри Китаю за часів династії Тан (618 – 907), так як саме в цій країні була винайдена технологія виробництва порцеляни. Її тримали в таємниці, і за розголошення могли позбавити життя.

У колекції представлений посуд, статуетки, вази. Більшість виробів виготовлені з порцеляни і фаянсу, деякі з кераміка та скла. Серед виробів, що доповнюють виставку представлено дві статуетки, що виготовлені з порцеляни – бісквіт (різновид кераміки, неглазурована порцеляна, з білої порцелянової маси, не покрита блискучим шаром свинцевої глазурі). Крім того, можна побачити нові вироби зі східним колоритом, вироблені у місті Дзінчжен – центрі виробництва порцеляни у Китаї. Також атмосферності додають фігурки трьох зоряних старців: Шоу, Лу та Фу. Велика кількість робіт виконана у техніці моріаж (на поверхню порцеляни наносять тонкі смужки пофарбованої глини для створення ефекту тривимірності (3D)). Колекція містить багато колекційних тарілей розписаних вручну: декоративний порцеляновий таріль «Бідні діти на вулиці», білий з квітковим орнаментом перфорований таріль, фруктовий помаранчевий таріль з зображенням дерева біля річки.

Багато експонатів з нового дарування доповнюють попереднє. Грецький таріль, доповнюється чорною вазою з позолотою; тарілочка фірми «Веджвуд» японськими копіями в стилі веджвуд; жовта квітка фірми Каподімонте трояндою цієї ж фірми.
На додачу, є неймовірної краси експонати, які є цікавими за своїм призначенням: горнятко для вусатого чоловіка, помандер, кадильниця для благовонній, рожеві порцелянові чашечка і підносик для тостів з квітковим орнаментом та інші.
У колекції представлені вироби з кістяної порцеляни. Деякий посуд містить престижну печатку, яка підтверджує, що порцелянова компанія-виробник «Перегон» є постачальником порцеляни її Величності королеви Великобританії, тобто виробляє порцеляну виняткової якості і художнього оздоблення – тарілочка з квітковим оздобленням.

Для нашого музею колекція порцеляни – велика цінність і ми вдячні пані Олені вже за другий щедрий дарунок, який викликає щирі відчуття шани та поваги у серцях співробітників Музею мистецтв. А таке вагоме поповнення фондового зібрання допоможе зберегти культурну спадщину та стане внеском для розвитку і популяризації музейної і туристичної діяльності Степової Еллади.
Крім того, пані Олена поділилася з нами своєю історією, як саме вона почала збирати порцеляну. Також надала нам свою коротеньку біографію, фотосвітлини та графічний портрет, намальований її талановитою донькою.
Сподіваємося наші відвідувачі будуть у захваті від нових експонатів!

 відкрили виставку зарубіжної побутової порцеляни

А кропивниччан та гостей міста ми запрошуємо до нас на доповнену виставку! А для тих хто хоче більше дізнатися про порцелянові вироби пропонуємо екскурсії і наші інформативні відео на ютубі! І вже зовсім скоро на нашому ютуб-каналі нове відео про друге дарування пані Олени!

Марія Войченко  


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool