У Кропивницькому відкрили виставку Ростислава Климишина (ФОТО)

Квітень 28, 2023 | Новини | Переглядів: 1333 | Коментарі: 0

28 квітня 2023 року в Музеї мистецтв відбулося відкриття персональної виставки творів художника-аматора Ростислава Климишина «Живописні куточки рідної землі» до 70-річчя від дня народження.

У Кропивницькому відкрили виставку Ростислава Климишина , фото ігоря філіпенка

У Кропивницькому відкрили виставку Ростислава Климишина , фото ігоря філіпенка

У Кропивницькому відкрили виставку Ростислава Климишина , фото ігоря філіпенка

У Кропивницькому відкрили виставку Ростислава Климишина , фото ігоря філіпенка

У Кропивницькому відкрили виставку Ростислава Климишина , фото ігоря філіпенка

У Кропивницькому відкрили виставку Ростислава Климишина , фото ігоря філіпенка

Климишин Ростислав Григорович народився 25 квітня 1953 року в с. Ходаки Шумського району Тернопільської області в сільській родині. З дитинства він ріс серед гарної, мальовничої природи, і відчувши потяг до малювання, почав відтворювати живописні куточки. Після закінчення Суражської середньої школи, в 1967 році вступив у Рівненську художню вечірню школу та почав працювати вантажником на цегельному заводі.

Після служби в армії переїхав до м. Кіровоград (нині Кропивницький), де жив його старший брат, і влаштувався робітником в ливарний цех на завод «Червона зірка». В цьому ж році вступив на навчання в Будівельне училище №2 за спеціальністю лицювальник-мозаїчник, а після закінчення – в Будівельний технікум на вечірнє відділення. В цей час починає працювати на будівництві.

Але жага до вдосконалення майстерності живописця не залишала Ростислава і протягом 1978 року він займався в художній студії під керівництвом Новаковського Володимира Григоровича в Будинку народної творчості, де продовжував відшліфовувати свої живописні навички, а також працювати з учителем на пленерах.

З 1984 року свою трудову діяльність продовжує в Кіровоградській східній електромережі на посаді майстра з будівництва, а з 2000 до 2019 року – працює завгоспом у технічній дирекції ПрАТ «Кіровоградобленерго». За роки наполегливої, відданої праці був нагороджений медаллю ветерана праці України.

Протягом цього періоду були створені десятки живописних творів, які колеги - працівники електромережі могли споглядати на стінах фоє. Також Ростислав Григорович приймав активну участь у багатьох виставках та заходах регіонального та обласного рівня як член клубу майстрів народних ремесел «Ниточка» , у складі якого перебував з 2010 року.

Декілька персональних виставок проходили в Кіровоградській обласній бібліотеці для юнацтва ім.Є.Маланюка, Кіровоградській обласній бібліотеці для дітей ім.Т.Г.Шевченка, обласній універсальній науковій бібліотеці ім.Д.І.Чижевського, КЗ «Художньо-меморіальному музеї О.О.Осмьоркіна» та інших закладах.

Про це свідчать численні нагороди та грамоти, зокрема й подяки від нашого музею у 2009 році за участь у виставці, присвяченій 18-й річниці незалежності України та у 2012 році з нагоди відкриття виставки робіт декоративно-ужиткового мистецтва «Сонячна ниточка» майстрів клубу «Ниточка» Кіровоградського районного будинку культури, присвяченої 5-річчю від дня створення організації.

На ювілейній виставці представлено 40 картин, які були створені у 2006-2023 роках. Художник працює в напрямку реалістичного мистецтва, в жанрах пейзажу, портрету та натюрморту в техніці олійного живопису. Найулюбленіша тема робіт, як стверджує автор - це мальовнича природа України. Квітучі поля, безкраї степи, барвисті луки, зелені величні ліси, прозорі річки та озера надихають митця на створення живописних полотен. Такі місця представлені в експозиції картинами «На річці Вілія» (2016), «Лісова доріжка» (2016), «Маки» (2021), «Латаття» (2015), «Широти Вінниччини» (2011), «На річці Синюха» (2006), «Рибалка на Південному Бузі» (2009). Велич і красу гірських ландшафтів Кримського півострова передають твори «Вид на Партеніт з гори Аю-Даг»(2010), «Морське» (2017), «Вечірній Гурзуф» (2008), «Жага до життя» (2019) та «Бухта в Севастополі» (2008). Пам’ятні місця відтворені в роботах «Ізяслав» (2008) та «Хутір Надія» (2013), а міські пейзажі – у творах «Дендропарк» (2012) та «Зелена Гура. Польща» (2023). Храмові споруди нашого міста зображені на полотнах «Осінній ранок» (2013) та «Дзвіниця в Кропивницькому» (2015). Портретний жанр представлений картинами «Автопортрет» (2008), «Донька Ірина» (2006) та «Донька Надя» (2008). Під час поїздок в Болгарію була створена серія картин, що відображають красу болгарського краю. Дві роботи цієї представлені в нашій експозиції, це твори «Болгарський краєвид» (2012) та «Гірська річка» (2019). Окремим експозиційним комплексом розміщені пейзажі села Созонівка Кропивницького району, в якому зараз проживає ювіляр. Це твори «Захід сонця в с.Созонівка» (2018), «Вечоріє» (2022), «Созонівські краєвиди» (2022), «Рибалка» (2021), «Созонівський ставок» (2008), «Осінь» (2021), «Перший сніжок» (2023). Твори автора виставки зберігаються в приватних колекціях України, Польщі та Болгарії.

На жаль, так сталось, що у 2020 році Ростислав Григорович втратив праву руку, тому роботи 2020-2023 років, були написані вже лівою, але так майстерно, що різницю помітити важко.

Також Ростислав Григорович обдарований співочим талантом. З дитинства полюбляв співати, був учасником шкільного хору, «запівалою» в армії. З 2017 року став учасником хору «Нива» Созонівського будинку культури під керівництвом Куроп’ятникова Леоніда Миколайовича, а також хору «Горлиця» при районному будинку культури (керівник – Мєдвєдєва Наталія Матвіївна). Багато років наш ювіляр є частиною творчої спільноти нашого міста і завжди з радістю приймає участь у музичних вечорах клубу авторської пісні та поезії «Байгород» під керівництвом Віктора Халявка та клубу «Струни душі» під керівництвом Ірини Ніколаєвської.

Після початку військових подій в нашій країні активно долучився до волонтерської діяльності і в складі учасників громадської організації «Творчі аматори Кропивницького» приймав участь у благодійних концертах та акціях для збору допомоги військовим ЗСУ. Крім того художник тісно співпрацює з болгарською спільнотою, яку очолює керівник громадської організації «Об’єднання болгар «Нашите хора»» Сергій Осадчий, їх поєднує багаторічна дружба. У 2021 році Ростислав Климишин приймав участь у виставці приватного історичного музею в болгарському місті Варна.

Нині пан Ростислав перебуває на пенсії, продовжує писати картини, увесь свій вільний час присвячує творчості. Має двох доньок та троє онуків. Ми бажаємо йому міцного здоров’я, натхнення, і подальших творчих звершень та успіхів, а також миру та скорої Перемоги.

Анатолій Кімнатний, Оксана Віжевська.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool