У Кропивницькому відкрили виставку пам’яті художника-земляка Юрія Ботнара

Грудень 21, 2018 | Новини | Переглядів: 997 | Коментарі: 0

21 грудня 2018 року у Кіровоградському обласному художньому музеї відбулося відкриття виставки пам’яті талановитого художника-земляка, поета, кіносценариста Юрія Ботнара (1948-2016) «Майстер ліричного пейзажу» до 70-річчя з дня народження.

Він без перебільшення був доброю, та щирою людиною, гарним художником та безкорисливим другом.

Йому судилося прожити активне, насичене різноманітними подіями життя, ставши одним із тих митців, які формували мистецьке обличчя Кіровоградщини, прославивши його далеко за межами України.

Юрій Семенович Ботнар народився 21 грудня 1948 року в місті Кіровограді, хоча в його паспорті було зазначено іншу дату - 1 січня 1949 року. У 1963 році закінчив Кіровоградську дитячу художню школу у складі її першого випуску, а у 1968 році – Київський художньо-промисловий технікум. У 1987 році він успішно складає випускні іспити графічного факультету Українського поліграфічного інституту ім. Івана Федорова, зробивши ще один вагомий крок на шляху до мистецького Олімпу.

З 1972 по 1989 рік Юрій Семенович працював в нашому місті художником у художньо-виробничих майстернях художнього фонду УРСР. За активну творчу роботу був неодноразово відмічений грамотами та подяками, був лауреатом обласної літературної премії ім. Юрія Яновського. У 1980-х роках художник вийшов на республіканський рівень, ілюструючи книги у виданнях: «Радянський письменник», «Веселка», «Молодь»…
Юрій Ботнар учасник персональних, спільних, республіканських та міжнародних художніх виставок:
1970 – виставка кіровоградського гарнізону до дня збройних сил (Кіровоградська картинна галерея);
1972-1989 – участь в обласних художніх виставках;
1984 – республіканська виставка «Художник і книга» у м. Київ.
1985 – республіканська виставка до Дня Перемоги у ІІ світовій війні у м. Київ.
У 1989 році митець був засновником творчого об’єднання молодих художників «Барва», яке систематично організовувало проведення різноманітних виставок, серед яких - Міжнародна виставка оп-арта Віктора Вазарелі в містах України (1989-1992).
1990 - виставка Українського образотворчого мистецтва в Канаді і США та виставка «Скіфське золото» в місті Турку в Фінляндії;
1990 – виставка українських митців у Едмонтоні до 100-річчя поселення українців у Канаді;
1992- виставка українського пейзажу та натюрморту у Берліні (Німеччина);
1995-1998 – участь у виставках творчого об'єднання «Барва»;
2009 – персональна виставка пленерного живопису і натюрморту в Кіровоградському обласному художньому музеї;
2010 – персональна виставка «Дотик веселки» в Українському фонді культури у м. Київ;
2011 – персональна виставка в галереї «Wunjo-Art» у м. Київ;
2012 – участь у груповій виставці в Музеї Гетьманства у м. Київ
2014 – персональна виставка «Між минулим та майбутнім» в Кіровоградському обласному художньому музеї.

Підтвердженням високого фахового рівня митця є те, що його твори знаходяться в музеях та приватних колекціях України, США, Канади, Німеччини, Фінляндії, Угорщини, Болгарії, Словаччини, Вірменії, Ізраїлю, Росії. Красномовним є і той факт, що наш художник-земляк був одним із засновників благодійного фонду Сергія Параджанова.
Але куди б не закидало його активне творче життя, художник ніколи не поривав зв’язків зі своєю малою батьківщиною.

Виставку пам’яті Ю.С. Ботнара - художника - живописця, чудового графіка, неперевершеного майстра пейзажу ми назвали «Майстер ліричного пейзажу», адже провідними жанрами творчості художника завжди були пейзаж та натюрморт, пронизані українським колоритом та любов’ю до рідної землі…

Більшу частину робіт, які знаходяться в експозиції надала донька художника Анна Ботнар. Серед яких: «Автопортрет», 1970), «Тихий сум жовтня» (2013), «Наприкінці літньої ночі» (2011), «Догораючий жовтень» (2010), «Портрет дружини» (1970).

Також в експозиції представлено живописні та графічні роботи з фондового зібрання обласного художнього музею. Це твори: «Осінній натюрморт» (2008), «Останній день осені. Річка Інгул» (1980), «Прохолода осені» (2013), «Попросило літечко осінь привітати» (2013), «Світлий квітень» (2013), «Під кінець дощового травня» (2014).

Юрій Ботнар належав до тих прихильників пленерного живопису, які чітко усвідомлюють, що працювати з природою дуже складно, адже її безмежна досконалість просто не піддається відтворенню. Однак природа і пейзаж містять у собі вселенський досвід і мову, що їх художник не може оминути своєю увагою, повсякчас повертаючись до свого улюбленого жанру, цього разу – у техніці акварелі.
Роботи Юрія Семеновича вражають своєю невибагливістю, свіжістю, безпосередністю, в них поєднані щедрість, багатство та гармонійність кольорів.

В цьому році родиною художника була надана робота Юрія Ботнара «Уікенд на Дніпрі» (2012) на Дев’ятий Великодній Благодійний Аукціон.

А ще ми знаємо Юрія Семеновича, як поета під псевдонімом Георгій Сибодич. Митець активно займався творчою діяльнісмтю у сфері кіно та літератури. За життя ним був опублікований перший кіносценарій та розпочато роботу над другим, який має назву «За лаштунками сюрреалізму»!

Доповнюють виставку роздрукований варіант кіносценарію «Клініка соцреалізму» (переданий донькою митця Анною Ботнар), кіноплівка з кадрами Кіровоградського художнього фонду (передана дружиною митця Анною Божковою), книги з мистецької тематики передані також донькою художника та документально-архівні матеріали з фондового зібрання музею, які ознайомлюють нас з життєвим і творчим шляхом художника.

Тетяна Костенко  


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool