У Кропивницькому відкрили виставку Анатолія Данилова

Серпень 18, 2021 | Новини | Переглядів: 1401 | Коментарі: 0

У відділі Музей мистецтв - картинній галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна» розгорнуто експозицію творів Анатолія Опанасовича Данилова (1941-2011) до 80-річчя від дня народження.

Анатолій Данилов народився у 1941 році в с. Каніжі Новомиргородського району Кіровоградської області. З дитинства любив малювати. Після закінчення школи, довго не міг вибрати майбутню професію.

Тож навчання продовжив в Кіровоградському професійно – технічному училищі. Саме в училищі, навчаючись на ливарника, Анатолій познайомився з художниками, які чимало допомогли хлопцеві. І в 1966 році він вступив до Ленінградського художнього училища ім. В. Сєрова (з 1992 року -  Санкт-Петербурзьке художнє училище ім. Н. К. Реріха), яке закінчив             з відзнакою у 1970 році. В училищі на талановитого студента звернув увагу професор Кирило Іогансен і запросив його на навчання до себе на факультет монументально – декоративного живопису Ленінградського Вищого художньо-промислового училища ім. В.Г. Мухіної (з 1994 року — Санкт-Петербурзька державна художньо-промислова академія ім. А. Л. Штігліца).

З училища Анатолій Данилов вийшов з ґрунтовними навичками  і знаннями. В 1975 році повернувся на рідну Кіровоградщину. В художньо – виробничих майстернях Художнього фонду УРСР Анатолій Опанасович працював художником до 2000 року.

За роки роботи ним було виконано десятки розписів. У 1992 році була створена сама відома його робота – мозаїка на фасаді Центральноукраїнського національного технічного університету «Дотик». Це унікальний експонат самодостатнього виду мистецтва «монументальної мозаїки». Поєднання кольорів та незвичайне зображення створює неземні образи з глибоким філософським змістом. Посилює враження розмір панно 320 м2.

Працював художник в різних жанрах – живопис, графіка, постійно знаходився в творчому пошуку. Для творчості Данилова характерні чітка композиція, продумана кольорова гама. Портрети, виконані ним, романтичні, ліричні, позначені роздумами автора і його ставленням до моделі, за колоритом монохромні.

Образи композицій чітко окреслені, глибоко індивідуальні.   

В експозиціїпредставлена одна із найцікавіших сторінок творчості художника – це квіти. Вони ніби завмерли в передчутті звільнення від земного тяжіння і готові злетіти в безмежжя простору. Його роботи випромінюють любов до квітучої української природи, життєствердність, святковість та оптимізм. Це його діалог про прекрасне з глядачем, запрошення в країну, де цвітуть загадкові, милі серцю, чудові квіти.

Роботи Анатолія Опанасовича зберігаються в Музеї мисте в приватних колекціях України, Росії, Польщі, Німеччини, США. Ім’я Анатолія Данилова занесене до Енциклопедії Сучасної України.

У відділі Музей мистецтв - картинній галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна» розгорнуто експозицію творів Анатолія Опанасовича Данилова (1941-2011) до 80-річчя від дня народження.

У відділі Музей мистецтв - картинній галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна» розгорнуто експозицію творів Анатолія Опанасовича Данилова (1941-2011) до 80-річчя від дня народження.

Тетяна Костенко


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool