У Кропивницькому відкрили вистаку робіт Володимира Крутоуса

Березень 27, 2019 | Новини | Переглядів: 1421 | Коментарі: 0

27 березня 2019 року в Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнуто експозицію робіт Володимира Крутоуса «Майстер історичної мініатюри» з нагоди відзначення ювілею митця. 

Володимир Васильович Крутоус народився 28 березня 1969 року на Кіровоградщині. Ще в дитинстві хотів стати військовим та з певних причин не склалося.

Маленьким мріяв про цілу армію іграшкових солдатиків, але придбати було ніде, тому сам почав їх створювати, спочатку ліпив із пластиліну, потім спробував інші матеріали – глину, металеві дроти, аж поки до рук не потрапив пінопласт, який до цього часу митець використовує для своїх мініатюр поряд із деревом. 

Володимир Крутоус став тележурналістом, особисто мені запам’ятався цікавим образом ведучого дитячої телепрограми «12 балів» на каналі нашої обласної телерадіокомпанії. Багато часу приділяє роботі дитячої кіно-теле-студії "КУ-РАЖ" будучи одним з її керівників, знімає фільми із «студійцями», проводить тренінги. Але, незважаючи на активну професійну діяльність, ніколи не забував про своє улюблене хобі. З часом захоплення виготовленням мініатюр не зникло, тільки тепер своїх французів, шведів, німців, росіян та козаків майстер робить, вивчивши особливості різних історичних епох та деталі військового обмундирування.

Ось так, вже більше як 30 років, у свій вільний час Володимир займається історичною реконструкцією в мініатюрах. За цей період майстер створив близько 500 робіт, частина яких знаходиться в приватних колекціях Данії, Канади, Німеччини, Норвегії, Польщі, Росії та США, а також у фондовому зібранні Кіровоградського обласного краєзнавчого та Кіровоградського обласного художнього музеїв, а ще 200 робіт представлені в якості наочності в кабінеті історії Кіровоградського обласного загальноосвітнього навчально-виховного комплексу гуманітарно-естетичного профілю гімназії - інтернат-школі мистецтв. Із значною частиною робіт розподілених за тематичними напрямками можна ознайомитись в особистому блозі В. Крутоуса.

В експозиції «Майстер історичної мініатюри» з фондового зібрання обласного художнього музею представлено близько 30 фігурок різної тематики вирізьблених із пінопласту та дерева.
Мініатюри з пінопласту, представлені двома тематичними блоками – це персонажі часів козацької України та священнослужителі. Фігури розфарбовані аквареллю та гуашшю, розташовані на невисоких, дерев’яних підставках. При виготовленні мініатюрної зброї використовується дерево та метал, на деякі елементи спорядження та оздоблення - оброблена тканина, пір’я, нитки, стрічки, папір, гілочки та шматочки дерева. Висота фігур в середньому становить 8,5 см.
Тривалий час митець захоплюється історичною реконструкцію козацької епохи в Україні ХVI-ХVІІІ ст. Тут постають яскраві образи гетьманів та посадовців війська Запорізького, оспівані в народних піснях: «Петро Вишневецький – гетьман України середина ХVI ст.» (2001), «Петро Дорошенко – гетьман війська Запорізького», «Гетьман Сагайдачний» (2001), «Іван Сірко – кошовий війська Запорізького у ХVII ст.» (2001). Доповнюють епоху традиційним саме для ХVII століття виглядом фігури реєстрового козака та селянського повстанця.

Релігійна тематика представлена в експозиції мініатюрами, які розповідають про особливості одіянь священнослужителів різного сану. Тут можна вивчати деталі постатей кількох ієреїв, порівняти з одіянням дияконів, псаломщиків. Ознайомитись з виглядом православних монахинь, схимників та церковних служок. У вересні 2018 року вони здійснили цікаву подорож. Ці невеличкі фігури священнослужителів Володимира Крутоуса з фондового зібрання музею були представлені міні-виставкою «На перехресті часу» в рамках V Музейного фестивалю «Музеї та виклики часу», що проходив в місті Дніпрі. Міні-виставка отримала номінацію «Громадянська позиція – як виклик часу» та була відзначена призом.

Останнім часом митець приділяє увагу роботі з деревом. Адже одного разу в друзів на дачі у майстра скінчився пінопласт і тоді його увагу привернули шматки дерева, які були м'якими, пластичними, схожими за властивостями на пінопласт. Дерево ніби саме попросилося під різець перочинного ножа та підказало, яку фігурку робити. І ось вже Володимир милує око поціновувачів мініатюрами з липи та тополі, покриваючи їх спеціальним розчином. Фарбувати дерев'яні фігури митець не хоче, бо вважає, що таким чином втрачається благородна структура матеріалу.

Доповнюють експозицію кілька мініатюр українських янголів вирізьблених із дерева, як символічні обереги. Адже протягом 2016-2018 років Володимир Крутоус, підтримуючи добру справу, безкоштовно надавав їх для участі у Великодньому Благодійному Аукціоні, а вже меценати після придбання передавали їх обласному художньому музею в якості янголів-охоронців.
Володимир Крутоус приймав участь в обласних, всеукраїнських та закордонних виставках: «Військово - історична мініатюра» Кіровоградський державний технічний університет (1988); «Розвиток російської військової уніформи» Кіровоградська обласна універсальна наукова бібліотека імені Д. Чижевського (1993), «Розвиток російської військової уніформи» Кіровоградська обласна універсальна наукової бібліотека імені Д.І.Чижевського (1994), «Війна 1812 року» Центральний Будинок працівників мистецтва (Москва, 1996); «Союзники та вороги України» Кіровоградський обласний краєзнавчий музей (1998), «Українська армія – витоки та розвиток» Палац культури України (Київ,1999) та ін.

Нещодавно, у жовтні 2018 року, незвичайні мініатюрні шахи Володимира Васильовича були представлені в рамках Всеукраїнського культурно-мистецького проекту «Військово-польовий АРТ» в стінах нашого музею. Сьогодні вони продовжують подорожувати Україною. Ми пишаємося, що маємо цілу плеяду талановитих митців серед яких посів своє місце Володимир Крутоус. Щиро бажаємо митцю козацького здоров’я, невичерпної творчої наснаги та продовжувати дивувати нас своїм талантом.

У Кропивницькому відкрили вистаку робіт Володимира Крутоуса

У Кропивницькому відкрили вистаку робіт Володимира Крутоуса

Анна Недлінська 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool