У Кропивницькому відкрили віртуальну виставку Степана Ніколенка

Квітень 29, 2022 | Новини | Переглядів: 1666 | Коментарі: 0

Музей мистецтв продовжує системну і плідну роботу з популяризації творчості художників-земляків, чиї роботи сприяють не тільки культурно-естетичному, а й патріотичному вихованню, звертаючись до трагічних і героїчних сторінок нашої історії, оспівуючи красу рідного краю тощо. 

Саме до таких відноситься Степан Ніколенко – унікальний художник, вдумливий та емоційний одночасно, з широким спектром творчих напрямків, технік, жанрового діапазону.

Для своїх пейзажів Степан Федорович зазвичай обирає сільський або приміський мотиви - наглядна ілюстрація гармонійного співіснування природи та людини, доповнена особистими роздумами художника над вічними питаннями людського життя. У своїх жанрових творах та портретних композиціях митець часто порушує закони часу та використовує мову символів, що створює своєрідну унікальність його робіт, дивлячись на які, зразу вгадуєш їх автора. Його картини випромінюють любов до людей, природи, життя, адже творче кредо художника: «Треба зображати оптимізм, радість, щоб люди вірили в добро, любили людей і світ».
Але презентована виставка ілюструє інший зріз творчості митця, який набуває особливої актуальності в умовах повномасштабного вторгнення ворога. Це картина «Поклик степу» (1996), яка символізує естафету козацької звитяги та жертовності, що приймає молоде покоління українських патріотів, «Молитва», яка ніби уособлює колективну молитву нашого народу за Україну, бійців ЗСУ, мир на нашій землі, «Горе матері» (1999), яка передає психоемоційний стан, знайомий багатьом сучасним українським жінкам, що втратили внаслідок воєнних дій свою дитину, «Олена» та «В костюмерній» (2013) – чудова живописна присвята українському жіноцтву та звернення до української етнокультури і автентичності. Завершальним акордом виставки є картина «Скоро Пасха» як символ відродження України та нового, мирного життя, на яке ми всі з таким нетерпінням чекаємо.

Степан Федорович Ніколенко народився 19 квітня 1941 року в Олександрії Кіровоградської області. Мистецьку освіту здобував на художньо-графічному факультеті Краснодарського державного педагогічного університету, в якому розпочалась і його педагогічна кар’єра. Одночасно працював викладачем Краснодарського художнього училища. Продовжив педагогічну діяльність у рідному місті, працював викладачем наочної агітації Олександрійського культурно-просвітницького училища, став фундатором і багаторічним керівником Олександрійської дитячої художньої школи. Як художник реалізував себе в напрямках живопису, графіки, скульптури, металопластики, геральдики, техніках акварель, сангіна, звичайний графічний олівець. Працює у жанрах пейзажу, портрету, натюрморту, надаючи перевагу реалістичній манері з використанням елементів імпресіонізму. Лауреат обласної премії у сфері образотворчого мистецтва і мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна у номінації «Національна традиція», активний учасник чисельних виставок різного рівня, Великоднього Благодійного Аукціону, Весняного пленеру у Дендропарку, мистецької акції-пленеру «Кіровоградщина – очима художників» в Олександрійському районі до 15-ї річниці незалежності України. Степан Ніколенко – Почесний громадянин міста Олександрії, автор його сучасного герба і прапора, живописних панно та дерев’яних і металопластикових конструкцій приміщення Олександрійської дитячої бібліотеки, ікон і панно для Покровської церкви та церкви святих Анастасії і Федора

у місті Олександрії та ікон і панно для церкви Петра і Павла у місті Кропивницькому. На сьогодні роботи художника зберігаються в КЗ «Музей мистецтв Кіровоградської обласної ради», в художньо-меморіальному музеї Олександра Осмьоркіна міста Кропивницького, приватних колекціях України, Польщі, Німеччини, Франції, Англії, США, Алжира, Венесуели.

Олег Юрченко   


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool