У Кропивницькому відкрили віртуальну виставку Михайла Надєждіна

Травень 18, 2020 | Новини | Переглядів: 1310 | Коментарі: 0

18 травня 2020 року Кіровоградський обласний художній музей підготував віртуальну виставку художніх творів «Філософія мистецтва Михайла Надєждіна» до 85-річчя від дня народження народного художника України. 

Народився Михайло Надєждін 18 травня 1935 року в селі Костянтинівка, що на Сумщині в багатодітній селянській родині. Дитячі та юнацькі роки провів у місті Білопіллі Сумської області. В 1962 році закінчив Дніпропетровське державне художнє училище, живописно-педагогічне відділення. Серед його викладачів – художник-земляк Яків Калашник, заслужений художник України Микола Родзін, народний художник України Георгій Чернявський.

Більше десяти років митець займався викладацькою діяльністю: спочатку два роки працював викладачем малювання та методики малювання в Хотинському педагогічному училищі (м. Запоріжжя), згодом, переїхавши у 1963 році до Кіровограду десять років пропрацював викладачем міської дитячої художньої школи. До 1989 року разом із іншими відомими художниками-земляками працював у художньо-виробничих майстернях Художнього Фонду УРСР в Кіровограді.

У 1988 році стає членом Національної спілки художників України.
З 1989 року по 2015 рік очолював Кіровоградську обласну організацію Національної спілки художників України, стояв біля її витоків.
В 1994 році отримав почесне звання «Заслужений діяч мистецтв України», а вже у 1997 році стає народним художником України.
В 2005 році Михайло Володимирович Надєждін став лауреатом обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна у номінації «Новітні спрямування».
З 2008 року Розпорядженням Президента України Михайлу Володимировичу призначено довічну державну стипендію як видатному діячу культури і мистецтва.

Михайло Надєждін учасник багатьох регіональних, всеукраїнських та міжнародних виставок. Працює в напрямку авангардного мистецтва. Роботи митця зберігаються в музеях України, приватних колекціях Канади, США, Болгарії, Чехії та ін.
Надєждін – живописець у самій суті цього слова, полотна відображають через мистецтво його власну неповторну філософію життя, яку він доносить глядачеві. Мистецький світогляд художника формувався з дитинства у середовищі української селянської родини через обрядовість сільського побуту. Михайлу Володимировичу характерне переосмислення традиційних сюжетів у живописі, надання їм нової художньої форми. Він є яскравим представником хвилі «протесного» мистецтва 1960-х рр. Ранній період творчості майстра – експресивний, тривожний, чуттєвий, сповнений вибухом емоцій. У більшості художніх композицій вирішення теми має універсальний характер. Художні образи митець відображує як філософські абстраговані символи, не конкретизуючи особистості, хоча в основі його творів майже завжди лежить саме життя, що вирує навколо, буденні ситуації. Пройшовши через мистецькі узагальнення автора, вони отримують нове філософське звучання. М. Надєждін один із тих рідкісних українських митців у творчості яких знаходили філософське осмислення соціальні конфлікти сучасності. Художник із задоволенням працює майже у всіх жанрах. Серед його творів сатиричні та декоративні композиції, розписи, портрети, індустріальні, міські та сільські пейзажі, натюрморти. Загалом творчість художника можна розглядати, як живописний психоаналіз людства, висвітлення його прихованих підсвідомих глибин.

Не зважаючи на свої роки митець продовжує творити та веде активну виставкову діяльність - 21 грудня 2017 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відбулося відкриття виставки живописних та графічних робіт «Мій світ - моя істина» народного художника України Михайла Надєждіна присвяченої 55-й річниці творчої діяльності художника та 20-річчю з часу присвоєння митцю почесного звання «народний», а 16 травня 2019 року, за підтримки Міської ради міста Кропивницького, напередодні дня народження відкрилась персональна виставка творів Михайла Надєждіна в Музеї українського живопису (місто Дніпро).
Віртуальна виставка «Філософія мистецтва Михайла Надєждіна» містить 18 живописних та графічних робіт майстра з фондового зібрання обласного художнього музею написаних у різні періоди творчості художника.

Серед живописних творів представлено кілька автопортретів, що розкривають вікову трансформацію самого митця та застосування нових художніх технік «Автопортрет» (1988) та «Автопортрет» (1997).

18 травня 2020 року Кіровоградський обласний художній музей підготував віртуальну виставку художніх творів «Філософія мистецтва Михайла Надєждіна» до 85-річчя від дня народження народного художника України.

Особливе місце в творчості художника займають пейзаж і натюрморт. Сам автор зазначає, що це його «своєрідні емоційні записники». Часто пейзажні експерименти стають поштовхом до створення картин – «Світлий день»( 1985), «Літо» (1980), «Флора і Фауна» (1992). Щирі емоції викликає споглядання натюрмортів - з рельєфних мазків в пастозній техніці постає «Весняний букет» (2010), інтригують композиційним рішенням «Натюрморт з квітами» (1975) та «Кактус цвіте» (1983).

Роботи «Реквієм» (1967), «У батька» (1972), «Сон» (1975), «Пленер» (2000), «Роздуми під лопухом» (2000) – сповнені глибоким філософським переосмисленням буття. Вони яскраво розкривають індивідуальне бачення світу М. Надєждіним.
Сатиричне відображення буденних соціальних конфліктів сміливо втілив автор на полотнах «Язики чешуться» (2015) та «Шкідник» (2015).

Вітаємо Михайла Володимировича з ювілеєм, бажаємо міцного здоров’я, довголіття, невичерпної творчої наснаги та сил продовжувати дивувати новими мистецькими гранями й збагачувати культурну спадщину для наступних поколінь.

Анна Недлінська 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool