У Кропивницькому відкрили віртуальну виставку Фелікса Полонського

Квітень 21, 2022 | Новини | Переглядів: 1418 | Коментарі: 0

Фелікс Михайлович Полонський – людина дивовижна. Художник-земляк, заслужений художник України, палкий патріот, романтик і поет в душі, талановитий митець з глибоким філосовським осмисленням земного буття, зі своїм неповторним творчим «Я», завдячуючи чому авторство його робіт не викликає сумнівів на будь якій виставці.

Він відноситься до когорти невтомних трударів, які постійно знаходяться в творчому пошуку незалежно від настрою, життєвих обставин, погоди, адже головне для них – професійне самовдосконалення. Майстер широкого творчого діапозону, але для широкого загалу відомий в першу чергу як автор цілої серії ліричних, переважно осінніх пейзажів, які оспівують велич і красу української природи та вражають романтизмом і поетичністю самого митця, закоханого в усе українське. Адже у своїх творах він часто звертається до української автентичності, народних звичаєв і традицій, міфології, історії України, її знакових постатей, які вже давно стали символами нації – Тарас Шевченко, Леся Українка, Микола Гоголь, Марко Кропивницький тощо.

Саме такі роботи стали складовою презентованої віртуальної виставки, до першого блоку якої можна віднести

«Чумацький шлях» (1991), «Гончар» (2008), «Насунула важка червона хмара (Леся Українка)» (2008), малюнок «Запорожці» (2020), малюнок «Лукаш та Мавка» (2020), а до другого - чудові ліричні пейзажі «Тихо над річкою» (1994), «Місячна ніч» (1996), «Сонячний день» (2007) та «Осіннє листя» (2010). Це наглядна ілюстрація художника-громадянина, закоханого в свою батьківщину та небайдужого до її минулого, сьогодення, майбутнього.

Фелікс Михайлович Полонський народився 1 січня 1941 року в селі Хмельове Маловисківського (нині: Новоукраїнському) району Кіровоградської області в родині війсьвослужбовця. Мистецьку освіту здобув на живописному відділенні Іванівського художнього училища. Працював живописцем у Кіровоградських художньо-виробничих майстернях Художнього фонду УРСР, активний учасник чисельних вітчизняних та зарубіжних виставок. Талановитий живописець і графік, займався монументальним декоративним розписом.

Нагороджений численними відзнаками Міністерства культури України та місцевих органів виконавчої влади, лауреат обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна у номінації «Національна традиція», заслужений художник України. Твори митця зберігаються музейних та приватних зібраннях України, Польщі, Франції, Німеччини, Австрії, Болгарії, Ізраїлю, США.

Олег Юрченко


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool