У Кропивницькому відкрили експозицію «Динаміка символів»

Червень 13, 2018 | Новини | Переглядів: 716 | Коментарі: 0

13 червня 2018 року в Кіровоградському обласному художньому музеї розгорнуто експозицію творів «Динаміка символів» до 70-річчя з дня народження члена Національної спілки художників України, кераміста, педагога Анатолія Михайловича Дворського (1948-2010).

13 червня 2018 року художнику-земляку Анатолію Михайловичу Дворському виповнилося би 70 років. На жаль, восени 2010 року він трагічно загинув…І сьогодні, цього теплого червневого дня, ми згадуємо про життєвий і творчий шлях безмежно талановитої, без перебільшення, людини.

Анатолій Михайлович Дворський народився 13 червня 1948 року в с. Мечиславка Ульяновського району Кіровоградської області. Закінчив Київський художньо-промисловий технікум (відділ художнього конструювання предметів легкої промисловості та електропобутових виробів) та Львівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва (факультет художньої кераміки). Після навчання працював у Кіровоградському художньо-виробничому комбінаті Художнього фонду України на посаді художника-оформлювача. Він відразу ж привернув увагу нетрадиційним підходом до оформлення фасадів та інтер’єрів, своєрідною образністю керамічної пластики. З 1999 року – член Національної спілки художників України. Постійно брав участь у міських, обласних та республіканських художніх виставках: «Фізкультура і спорт» (1983), «Світ і молодь» (Київ, 1985), «Квітуча Україна» (Полтава, 1990), «Барви степу» (Київ, 1994), «Художники України» (Берлін, 2003) та інших. Його роботи зберігаються в музеях та приватних колекціях України, Польщі, Німеччини, Росії. Його творчість відзначена обласною премією у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені О. Осмьоркіна в номінації «Новітні спрямування» (2007).
Анатолій Михайлович був невгамовним митцем, знаходився у постійному русі й активно експериментував з такими різними техніками як живопис, графіка, різьблення по дереву, монументальне мистецтво, кераміка, скло, акрил, метал.
Впізнаванні й вже добре відомі роботи монументального жанру Анатолія Дворського жителям нашої області. Це мозаїчне панно кінотеатру «Ятрань» (не збереглося), об’ємні графіті будинку культури Побузького феронікелевого комбінату і готелю «Побужжя» (Голованівський район), триптих на тему «Материнство», «Музика», «Танець» (будинок РАГСу смт Петрове), панно «Муза науки» на фасаді Центральноукраїнського Національного технічного університету, розпис «Життєдайна сила води» (басейн ДЮЦу смт Смоліне). Чи думала колись автор цього прес-релізу, що в далекі дитячі роки, плаваючи і пірнаючи в басейні Дитячо-юнацького центру Смоліного, через багато років буду знайома з таким талановитим і відомим художником-монументалістом Анатолієм Дворським?

Також серед його робіт значаться і дивовижні за настроєм керамічні скульптури «Рекордистка», «Ворона хитра» та «Марсіанка». Всі знають і про пам’ятний знак, присвячений сотнику Марку Мамаю у Мамаєвому Яру під Цибулевим Знам’янського району.

Спостережливий глядач відзначає в роботах Дворського потужний колір, кипучу енергію дії, якесь неймовірне переплетення пензля та олівця, що створює знаковість і символічність зображення. Експресія і динаміка символів надають якоїсь фантастичної особливої сили і виразності всім його творам. Відомий мистецтвознавець, заслужений журналіст України Броніслав Петрович Куманський так характеризує творчість художника-земляка: «Анатолій Дворський – митець, якого не влаштовує традиційна художня мова, він шукає своїх шляхів задля того, щоб донести до глядача власну думку чи спонукати до роздумів. Його творча манера досить складна, потребує неспішного входження в образність автора, настроєності на його тональність. Суто творчі прийоми автора досить різні залежно від теми…».

Хотілося би відмітити ще одну талановиту грань цієї людини – це мистецтво бути педагогом. Анатолій Михайлович передавав свій досвід молоді, викладаючи скульптуру, пластичну анатомію, макетування й іконопис у Кіровоградському інституті регіонального управління і економіки (зараз – ПВНЗ «Університет сучасних знань»). Шанують його пам'ять і згадують з теплотою й посмішкою чудове почуття гумору викладачі та колишні студенти цього навчального закладу.

6 листопада 2008 року в музеї було відкрито персональну виставку робіт майстра до 60-річчя з дня народження, на якій було представлено понад п’ятдесят полотен, виконаних у різноманітних техніках.
12 травня 2009 року у співпраці з Кіровоградською обласною універсальною науковою бібліотекою імені Д.Чижевського відбулося відкриття виставки керамічних робіт Анатолія Дворського. На цій виставці були експоновані керамічні вироби, які були створені на замовлення у 1976-78 рр. під час навчання художника у Львівському державному інституті прикладного та декоративного мистецтва.
11 листопада 2011 року в музеї відбулося відкриття виставки, присвяченої річниці пам’яті художника-земляка. Виставка охоплювала найбільш вагомі роботи за всі роки творчої діяльності Анатолія Дворського й зібрала справжніх поціновувачів непересічного таланту митця.

В експозиції, присвяченій 70-річчю художника, представлені твори з фондового зібрання обласного художнього музею: виконані акрилом «Автопортрет ювілейний» (2008) та «Весняна зваба» (2008), олійні полотна «Купала» (2003), «Веселка» (1994), «Тбіліська весна» (1991).
Кожен митець задумується над своїм призначенням… Анатолій Дворський не дає вичерпної відповіді на це питання у своїх творах – він запрошує нас самим знайти її, кожному – свою, власну, разом з тим не приземлюючи ролі митця, його обов’язку перед людьми і мистецтвом…

Леся Нестройна 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool