У Кропивницькому відкрилася віртуальна виставка

Травень 18, 2018 | Новини | Переглядів: 938 | Коментарі: 0

Починаючи з 2003 року щорічно в третю суботу травня в Україні відзначається День Європи. З цієї нагоди в обласному художньому музеї 18 травня презентовано віртуальну експозицію «Обличчя Європи», яка через призму мистецтва показує багатогранність втілення цього образу в творах художників-земляків - від ілюстрації легенди про викрадення Європи до зображення грандіозних архітектурних шедеврів.

Історія свята починається після виходу декларації міністра закордонних справ Франції Роберта Шумана, яка містила заклик про об’єднання і фактично стала першим кроком на шляху до створення Європейського Союзу. Що таке Європа? Який він «європейський шлях»? Безліч питань.

В умовах війни на Сході, проходячи ряд соціально-економічних випробувань та прагнучи відновити історичну пам’ять Україна чітко визначилась із вектором в міжнародній політиці та взяла активний курс на євроінтеграцію. Українське суспільство готове втілювати систему загальноєвропейських цінностей, бути частиною європейського культурного простору. Це особливе свято, адже Україна єдина держава не член ЄС в якій на державному рівні відзначається День Європи.

В експозиції представлені роботи І. В. Смичека «Європа» (2013) та М. В. Надєждіна «Викрадення Європи» (1991) присвячені цікавому міфу про викрадення Європи, що став улюбленим сюжетом для багатьох відомих митців серед яких Тіціан, Клод Лоррен, Джованні Баттіста Тьєполо, Валентин Сєров та ін. Мова йде про викрадення молодої гарної дівчини, фінікійської царівни на ім’я Європи палко закоханим головним божеством Олімпу Зевсом, коли вона гралася з подругами на березі моря, він у вигляді білого бика викрав її та приніс морем на острів Крит. Саме ім’я цієї героїні давньогрецької міфології дало назву цілій частині світу в Північній півкулі. Не даремно, адже європейська культура успадкувала досягнення античності. Зображення Європи та бика зустрічалися на фресках в Помпеї (І ст. до н. е.).

Частина з представлених робіт належить художнику-земляку С. А. Дризі, пензель в руках якого майстерно розкриває романтичний настрій відомих європейських міст – вечірнього, або навіть нічного, осяяного світлом міських ліхтарів - «Вогні Валкенбурга» (1999) та ранкового і туманного - «Ранок в Антверпені» (1999). Тематика римських пейзажів з величними архітектурними комплексами представлена в роботах В. О. Білоуса «Міст святого Янгола» (2014), «Форум» (2014). 

В основі економічного та соціального процвітання Європи лежить перш за все культура, цивілізація. Тут були закладені основи сучасного державництва, громадянського суспільства, ефективної ринкової економіки, системи соціальної справедливості. Європейська історія – це історія війн, перемог, технічних досягнень, але передусім – це історія народження ідей та цінностей, що об’єднують. І Україна – це частина цієї історії.

Анна Недлінська 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool