У Кропивницькому відбулося відкриття меморіальної дошки славетному художнику (ФОТО)

Жовтень 12, 2016 | Новини | Переглядів: 814 | Коментарі: 0

12 жовтня 2016 року відбулося відкриття меморіальної дошки славетному художнику – земляку Броніславу Олександровичу Домашину (1927-2000) на будівлі по вулиці Велика Перспективна, 46. В цьому будинку протягом 1961 - 2000 років в одній із квартир проживав митець.

Ініціаторами встановлення меморіальної дошки для вшанування пам’яті нашого славетного художника-земляка Броніслава Олександровича Домашина стали Кіровоградський обласний художній музей та родина художника. За ініціативи музею на будівлях в місті вже встановлені меморіальні дошки художникам – землякам: Володимиру Федорову (1920-1986), Юрію Луцкевичу (1934-2001), Борису Вінтенку (1927-2002) та Аркадію Мацієвському (1931-2006).

Незважаючи на достатньо холодну із морозним вітром осінню погоду на відкриття меморіальної дошки зібралося чимало людей, які в тій чи іншій мірі були дотичні до цієї знакової для нашого міста події, представники органів виконавчої влади, профільного департаменту, органів охорони культурної спадщини, обласних та міських закладів культури, творчих спілок, громадськості, засобів масової інформації, рідні художника та пересічні містяни.

Із вітальним словом до присутніх звернулися заступник міського голови Наталія Дзюба, очільниця місцевого осередку товариства пам’яток історії та культури Надія Лісняк, голова обласної організації Національної спілки художників України Андрій Хворост, які зазначили, що Броніслав Олександрович Домашин належить до славетної когорти видатних митців, які прославляли наш край, оспівуючи його красу та прославляючи його на увесь світ. Тож ім’я митця назавжди вписане в історію вітчизняного образотворчого мистецтва. Теплі і зворушливі слова про Броніслава Олександровича були сказані його другом, відомим мистецтвознавцем та журналістом Броніславом Куманським.

Особистими спогадами про художника поділився викладач мистецького факультету місцевого педагогічного університету, професійний художник Валерій Давидов.

Під час виступів присутніми також було піднято і питання про приведення в належний вигляд та упорядкування місця, де встановлено пам’ятну дошку. Адже власник магазину так і не демонтував рекламні ролети і не дозволив встановити спеціальну підставку під квіти. Тож директор музею Тетяна Ткаченко висловила спільну думку присутніх, що така ситуація є неприпустимою та ганебною, а для вирішення цього питання потрібно згуртувати зусилля не лише музею та профільного департаменту, а й місцевих органів самоврядування та органів державної влади. Але не зважаючи на всі перепони відкриття меморіальної дошки відбулося.
Родина художника - його донька Людмила Богданович та онук Андрій Богданович висловили подяку всім хто організовував цю подію та долучився до вшанування пам’яті видатного художника – земляка Броніслава Олександровича Домашина.

12 жовтня 2016 року о 12.00 відбулося відкриття меморіальної дошки славетному художнику – земляку Броніславу Олександровичу Домашину (1927-2000) на будівлі по вулиці Велика Перспективна, 46. В цьому будинку протягом 1961 - 2000 років в одній із квартир проживав митець.

12 жовтня 2016 року о 12.00 відбулося відкриття меморіальної дошки славетному художнику – земляку Броніславу Олександровичу Домашину (1927-2000) на будівлі по вулиці Велика Перспективна, 46. В цьому будинку протягом 1961 - 2000 років в одній із квартир проживав митець.

12 жовтня 2016 року о 12.00 відбулося відкриття меморіальної дошки славетному художнику – земляку Броніславу Олександровичу Домашину (1927-2000) на будівлі по вулиці Велика Перспективна, 46. В цьому будинку протягом 1961 - 2000 років в одній із квартир проживав митець.

Довідково:
Броніслав Олександрович Домашин народився 15 січня 1927 року в с. Островське Компаніївського району Кіровоградської області. Сімнадцятирічним юнаком пішов добровольцем на фронт. До 1952 року служив в лавах Армії і в цьому ж році став студентом Одеського художнього училища ім. М. Грекова. В 1957 році Домашин став учасником республіканської виставки дипломних робіт. Його диплом – «Колективізація на Кіровоградщині» - був визнаний одним з кращих. Після закінчення училища працював у Кіровоградських художньо – виробничих майстернях художнього фонду України (1957 - 1994), де певний час обіймав посаду голови художньої ради.
Він активно працював і брав участь у багатьох обласних, республіканських і всесоюзних виставках, зокрема, у Першій республіканській виставці дипломних робіт випускників художніх учбових закладів України (1959), у ІУ обласній художній виставці, присвяченій декаді української культури і мистецтва у Москві (1960), у Всесоюзній художній виставці (1961). У 1967 році за активну участь у виставковій діяльності Броніслав Олександрович був нагороджений грамотою Спілки художників СРСР, а у 1975 році за картину «Комсомольський дозор» він став лауреатом премії ім. Юрія Яновського у галузі образотворчого мистецтва. У 1981 році ним була написана картина «Пост ДАІ», яка експонувалася на республіканській виставці «Завжди напоготові», присвяченій 65 – й річниці дня міліції у Будинку художника. За участь у цій виставці Броніслав Олександрович був нагороджений Почесною грамотою УМВС УРСР в Кіровоградській області.
Б.О.Домашин займався оформленням багатьох громадських та державних музеїв, зокрема Нечаївського літературно – меморіального музею Юрія Івановича Яновського, музею історії підпільної молодіжної організації «Спартак» у с. Красногірці Голованівського району, музею Дем’яна Бєдного у селі Губівці Компаніївського району, оформлював відділ природи обласного краєзнавчого музею.
Творчий доробок Броніслава Олександровича – великий і багатоплановий. У його картинах живе любов до рідної землі, до краю, де він народився і жив, до людей, яких оспівував у своїх творах. Про це говорять його роботи «Лісостеп», «Панорама м. Кіровограда», «Інгул», «Яблуні в цвіту», портрети різних людей та інші.
Помер Броніслав Олександрович Домашин 26 квітня 2000 року в м. Кіровограді. Його ім’я занесене до Енциклопедії Сучасної України.
В 2004 році донькою художника Людмилою Броніславівною Богданович було передано до фондів музею 12 живописних та 34 графічних творів.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool