У Кропивницькому відбулося відкриття мандруючого проекту

Травень 30, 2019 | Новини | Переглядів: 1180 | Коментарі: 0

29 травня 2019 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відбулося відкриття Мандруючого проекту Львівського музею історії релігії: виставки «Іконописець Ілля Бродлакович ХІІ ст.» та виставки Музею-садиби родини Антоничів Бортятинської філії Львівського музею історії релігії: «Усоте прославляю буйноту життя» (Життя і творчість Богдана-Ігоря Антонича (1909-1937)), 

кураторами якого є наші колежанки з міста Львів: заступник директора з питань музейного розвитку Львівського музею історії релігії Зоряна Білик; завідувач філії ЛМІР Музею-садиби родини Антоничів Ольга Дядинчук, молодший науковий співробітник Музею-садиби родини Антоничів - філії ЛМІР Світлана Іванська.

В рамках проекту відбувся літературно-музичний вечір, присвячений творчості Богдана - Ігоря Антонича за участі поетеси і літературознавця Мар'яни Кіяновської.

На виставці «Іконописець Ілля Бродлакович ХІІ ст.» в залі сакрального мистецтва експонується десять художніх репродукцій з ікон вишенських малярів ХУІІ століття Іллі Бродлаковича та Федора. На суд глядачів представлені ікони Іллі Бродлаковича: «Богоматір з Емануїлом» (1641), «Собор Архистратига Михаїла» (1641), «Архангел Михаїл» (1641), «Святий Микола Чудотворець» (1666), Федора: «Успіння (з Успенської церкви в с. Бортятині)» (1650), «Успіння», фрагмент з «Успіння», «Іконостас Апостольський Ряд» (1674), «Іконостас Апостольський Ряд» (1674) «Вівтарик з церкви Св. Миколя в с. Дмитровичі».

Творчість Іллі Бродлаковича, як і всіх малярів Судової Вишні, – помітне явище в українському мистецтві XVII – середини XVIII ст., які відіграли неабияку роль у встановленні нової малярської системи сакрального живопису в XVII ст. Ними було переосмислено візантійську та західноєвропейську спадщину, і на базі могутньої української культури та традиції в сакральному мистецтві створено іконопис, який відповідав релігійним і філософським вимогам нової епохи.

Виставка Музею-садиби родини Антоничів Бортятинської філії Львівського музею історії релігії: «Усоте прославляю буйноту життя» (Життя і творчість Богдана-Ігоря Антонича (1909—1937)) експонується в експозиційному залі другого поверху. На п’яти банерах представлено фото світлини родини Антоничів.

Метою мандрівного проекту є популяризація історичних і культурологічних знань, виховання патріотизму, національної гордості і самоповаги.

За матеріалами Кіровоградського обласного художнього музею


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool