У Кропивницькому розповіли, як не помилитись при покупці насіння (фото)

Квітень 29, 2021 | Новини | Переглядів: 1202 | Коментарі: 0

Як правильно вибрати і де придбати добре насіння та саджанці, була присвячена перша лекція Школи досвідченого споживача «Дачний сезон починається з… або Що потрібно знати при купівлі насіння овочевих і баштанних культур та саджанців плодово-ягідних рослин».

Школа досвідченого споживача - це спільний освітній проєкт обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського та головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.

Як розповіла керівниця управління фітосанітарної безпеки Тетяна Лапицька, в Україні все добре з законодавчими нормами щодо виробництва та обігу насіння і садивного матеріалу та порядку здійснення відповідного державного контролю. Найдопитливіші перед покупкою насіння можуть зазирнути в держреєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні https://sops.gov.ua/reestr-sortiv-roslin та отримати вичерпну інформацію про те, що в нас перевірено і дозволено.

Кому цієї інформації буде забагато, можуть дотримуватись низки простих та зрозумілих правил:

- Відмовтеся від придбання насіння на стихійних ринках, робіть це тільки у спеціалізованих магазинах. Інспектори Держпродспоживслужби проводять моніторинг роботи 63 підприємців, які стаціонарно реалізують насіння у роздріб. Товар можна придбати і у супермаркетах – власники перевіряють постачальників товару.

- Пакет з насінням, яке ви маєте намір придбати, повинен бути з міцного якісного паперу з охайною склейкою та чітким текстом. Якість насіння не залежить від гарної поліграфії, тому звертайте увагу на наявність маркування з номером партії та терміном придатності – такий собі штамп синього кольору. Ця інформація не може бути відома наперед.
- Насторожити має відсутність на пакеті інформації про назву країни-виробника та підприємства; про назву і товарний знак, юридичну адресу, де пакували насіння; масу в грамах або кількість насінин в пакеті в штуках. Також повинна на упаковці бути інформація про культуру (опис сорту чи гібриду, поради щодо вирощування).

- Важливо! Уся інформація на упаковці повинна бути надрукована державною мовою.

- Слід пересвідчитися у наявності у продавця супровідних документів відповідно до ДСТУ 4138-2002 та довідок про сортові та посівні якості насіння відповідно до ДСТУ 6006:2008. Продавець на вашу вимогу повинен надати копію супровідних документів.

- Варто зберігати фіскальний чек на придбане насіння, упаковку з-під використаного насіння. Важливо при розкритті упаковки не пошкодити місце, на якому вказаний номер партії. Ще краще залишити певну кількість насіння. Маючи їх, можна пред’явити претензії до продавця в разі придбання неякісного товару.
За словами фахівчині, в управління захисту споживачів часто звертаються за скаргою, що висіяли люцерну, а виросла повитиця.
На що треба звертати увагу під час купівлі саджанців дерев та кущів?

По-перше, саджанці повинні мати повністю здеревілі гілки. Обсяг кореневої системи має дорівнювати або перевищувати розміри крони. В іншому випадку у саджанця не вистачить сил, щоб без втрат прижитися на новому місці.

По-друге, коренева шийка сортового саджанця плодових повинна мати місце щеплення. Якщо його немає, то це сіянець (дичок) або коренева поросль. Не купуйте саджанці, у яких наявне підсихання крони та коріння.

По-третє, не допускаються до продажу саджанці заражені хворобами чи пошкоджені шкідниками. Товар повинен мати карантинні сертифікати, акти фітосанітарного контролю та висновки фітосанітарної експертизи.

У фахівців викликає велике занепокоєння бактеріальний опік плодових, який уражуючи одне дерево швидко може розповсюдитись на великі площі. Через бактеріальний опік плодових був запроваджений карантин у Кіровоградському та Світловодському районах. Скасували карантин лише після знищення усіх дерев.
І дивіться на «упаковку» саджанців. Дворічні та однорічні саджанці зерняткових і кісточкових культур зі сформованою кроною реалізуються зв’язаними в пучки по 10 штук, а саджанці без крони – в пучки по 20 штук. До кожного пучка саджанців прикріпляють етикетку, на якій вказується виробник продукції, культура, сорт.

Така пильність при купівлі насіння та саджанців вбереже вас від даремної трати сил та грошей.

 Кропивницькому розповіли, як не помилитись при покупці насіння

 Кропивницькому розповіли, як не помилитись при покупці насіння

Якщо зацікавились, можете подивитися лекцію на facebook-сторінці книгозбірні або на бібліотечному YouTube-каналі.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool