У Кропивницькому розповіли справжню історію заселення Кіровоградщини козаками

Жовтень 13, 2021 | Новини | Переглядів: 1254 | Коментарі: 0

З нагоди свят прийдешніх свят, зокрема Дня Українського козацтва, в ОУНБ імені Дмитра Чижевського відбулася відкрита лекція на тему: «Українське козацтво в історії Центральної України (перша половина ХVІІІ століття)».

Як розповів директор регіонального центру наукових досліджень з історії України та підготовки історико-краєзнавчих видань Борис Шевченко, територія нашої області тривалий час була прикордонною, небезпечною і, відповідно, мало заселеною. У XV-XVI століттях номінально вона належала запорозьким козакам. У 1730-х почалася стихійна колонізація північної території вольностей Війська Запорозького реєстровими козаками. Через деякий час царська влада вирішила віддати цю територію під Нову Сербію. Козаків змушували продавати свої домівки новосербським колоністам і повертатися туди, звідки вони прийшли. Люди кріпаками ставати не хотіли, тому двинулись на південь.

Так, козаки, які відносилися до Миргородського полку, заснували слободу Петроострів. Коли їх змусили покинути цю територію, вони оселилися на півдні від Нової Сербії у верхів’ях річки Велика Вись. Так з’явилася сучасна Велика Виска. Вона має відношення до козаків, але не запорозьких, а реєстрових.

Історик розповів про відносини реєстрових та запорозьких козаків на наших теренах, ідеї української державності, про те, що насправді турбувало козаків, а також історію виникнення ще декількох наших містечок. 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool