У Кропивницькому розповіли про стан питної води в області

Березень 28, 2019 | Новини | Переглядів: 1707 | Коментарі: 0

З нагоди Всесвітнього дня водних ресурсів в Орхуському центрі екологічної інформації, який діє при обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д.І.Чижевського, пройшов захід «Вода для всіх».

З інформаційним повідомленням про стан питної води в області виступив начальник Кіровоградського районного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області Віктор Заброда.

Він зазначив, що у повноваженнях Держпродспоживслужби області контролювати забезпечення населення питною водою, яка відповідає встановленим нормам. Завдяки зусиллям спеціалістів у сфері державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства забезпечується стабільна епідеміологічна ситуація, випадків отруєнь та інфекційних захворювань, пов’язаних з вживанням води з централізованих та децентралізованих джерел водопостачання, в області не реєструється.

Доповідач також поінформував присутніх про найбільшу загрозу, пов’язану з вживанням колодязної питної води, - підвищений рівень вмісту нітратів у ній. Таке негативне явище може призвести до тяжкого захворювання - водно-нітратної метгемоглобінемії. Особливо небезпечним воно є для немовлят та дітей до 3 років. З метою запобігання виникненню хвороби та ускладнень Держпродспоживслужба області здійснює лабораторні дослідження колодязної води, в тому числі на вміст нітратів, інформує батьків немовлят, для харчування яких використовується колодязна вода, про можливі ускладнення та заходи їх запобігання. При виявленні підвищених показників рівня нітратів фахівці інформують балансоутримувачів колодязів, сільські ради, керівників закладів, надають рекомендації щодо використання бутильованої води для пиття, приготування їжі, сумішей для годування дітей тощо.

Одним з важливих питань діяльності щодо контролю якості питної води є перевірки об’єктів громадського харчування, харчоблоків дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів, лікувально-профілактичних закладів. Контроль таких об’єктів проводиться регулярно. Адже вода, що використовується для пиття, приготування їжі, миття посуду повинна відповідати нормативним вимогам за бактеріологічними показниками.

В.Заброда у своєму виступі звернув увагу присутніх на необхідності відмовитися від багаторазового використання одноразової пластикової тари. Адже в такій посудині дуже швидко розвиваються мікроорганізми та віруси, які забруднюють воду та роблять її небезпечною, особливо за відсутності належної обробки тари.

Слухачами заходу були студенти Центральноукраїнського державного педагогічного університету ім. В.Винниченка. Вони мали змогу поспілкуватися з фахівцями та отримати кваліфіковані відповіді на свої запитання.

Інформує прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби
в Кіровоградській області


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool