У Кропивницькому розповіли про недоліки у роботі виборчих комісій

Жовтень 27, 2017 | Новини | Переглядів: 961 | Коментарі: 0

Виборчий процес у шести об’єднаних територіальних громадах Кіровоградської області ОПОРА проходить без системних порушень, проте з недоліками у роботі виборчих комісій та порушеннями у проведенні агітації. Про це йшлося на прес-конференції Громадянської мережі ОПОРА у Кропивницькому.

Під час заходу координаторка громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Кіровоградській області Зоя Лебідь розповіла про результати спостереження за агітаційною кампанією у громадах, підготовку до дня голосування, роботу дільничних виборчих комісій та найбільш поширені порушення.

Найбільш типовим порушенням залишається агітація не з виборчого фонду - так станом на 26 жовтня до територіальних виборчих комісій Кіровоградщини надійшли повідомлення про відкриття 6 виборчих фондів кандидатів у депутати і на сільських голів та 3-ох фондів партій. При цьому в усіх шести ОТГ зареєстровано 731 кандидат у депутати на 17 кандидатів на голову. Наприклад, у Катеринівській ОТГ не надійшло інформації про зареєстровані виборчі фонди, а агітацію веде кілька партій та кандидатів.

Зокрема, в усіх ОТГ поширюється агітаційна продукція, надрукована не з виборчого фонду(повідомлення про фонд відсутнє в усіх ТВК): Аграрної партії України, Радикальної партії. В окремих ОТГ - партій УКРОП, ВО «Батьківщина», об’єднання«Самопоміч», ВО «Свобода», «Наш край». Цими ж партіями проводяться заходи, які також ймовірно фінансуються не з виборчого фонду.
Частина 6 статті 54 Закону України «Про місцевівибори», передбачає, що передвиборнаагітаціяздійснюється за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчомуокрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міськогоголови, старости, місцевихорганізаційпартій, кандидати у депутативідякихзареєстровані в багатомандатномувиборчомуокрузі. Афіші про заходи також повинні містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Використання для передвиборної агітації коштів з інших джерел забороняється.

Ще одним типовим порушенням є отримання виборчих бюлетенів у пізніші терміни та відсутність контрольних комісій. Тільки дві(Катеринівкська, Первозванівська) з 6 ТВК отримали бюлетені у визначені законом терміни. У трьох – не створено контрольні комісії.

Відповідно до п.2 частини 1 статті 75 Закону сільська територіальна виборча комісія забезпечує виготовлення виборчих бюлетенів не пізніше як п’ять днів до голосування та отримує виготовлені виборчі бюлетені не пізніше як за чотири дні до голосування (вівторок). Такі строки залишаютьпевний резерв часу для форс-мажорнихобставин. Зокрема, не рідко в текстібюлетенівдопускаютьсяпомилкияківимагаютьпередрукубюлетенів, також у дільничнихвиборчихкомісійзалишаєтьсягранично мало часу для прийманнявиборчихбюлетенів (які вони повинніперерахувати та поставити на них відбиток печатки). Такі обставини склалися у Катеринівській та Первозванівській ТВК, де передруковують усі бюлетені на сільського голову.

Відповідно до частини 3 статті 75 Закону України «Про місцеві вибори», контроль за виготовленням виборчих бюлетенів на підприємствах-виготовлювачах, дотриманням вимог щодо знищення друкарських форм, технічних відходів, поліграфічного браку, помилково виготовлених виборчих бюлетенів здійснюється контрольною комісією, яка утворюється відповідною територіальною виборчою комісією за поданням місцевих організацій політичних партій, про утворення депутатських фракцій яких оголошено на першій черговій сесії Верховної Ради України поточного скликання.

29 жовтня 2017 року у Кіровоградській області відбудуться перші вибори у Тишківській, Катеринівській, Первозванівській сільських об’єднаних територіальних громадах, Компаніївській та Смолінській селищних об’єднаних територіальних громадах, а також Помічнянській міській об’єднаній територіальній громаді.

Зоя Лебідь


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool