У Кропивницькому розгорнуто експозицію в рамках проекту «Ювілей картини»

Липень 20, 2017 | Новини | Переглядів: 1457 | Коментарі: 0

20 липня 2017 року у відділі Кіровоградського обласного художнього музею – картинній галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна» розгорнуто експозицію «Батьківщина у творах Петра Оссовського» в рамках проекту «Ювілей картини».

Експозиція присвячена подіям 1986 року, які залишили вагомий слід у житті митця на його шляху до своєї Батьківщини.

Саме того пам’ятного року Петро Оссовський перебував на Кіровоградщині, зустрічався з земляками, відкрив виставку своїх творів у Кіровоградській картинній галереї (яка на той час була відділом обласного краєзнавчого музею та на базі якої потім, у 1993 році, було створено Кіровоградський обласний художній музей). «Усі тридцять п’ять років роботи в мистецтві я залишався вірним одній темі: земля і народ, який живе на ній. Я залишався вірним їй і коли мені доводилося за велінням серця працювати в інших країнах», - писав у 1986 році описуючи візит до Кіровоградщини Петро Павлович.

Після повернення з України під впливом вражень були створені роботи «Поля Малої Виски» (1987) та «Батьківщина» (1987). Під час чергового візиту у 1987 році Петро Павлович ці твори передав особисто до фондів музею.
У своїх картинах художник освідчився у любові до своєї Батьківщини, відобразив її сувору первозданну красу й поезію. І саме у цьому році виповнюється тридцять років, як вони були написані нашим славетним художником-земляком. На тематичних виставках часто експонуються ці роботи Петра Оссовського, нагадуючи про землю, де народився видатний майстер…
Головний лейтмотив презентованих творів – образ Маловисковщини, землі, що подарувала світові видатного художника, а художнику – увесь світ, що закарбований у полотнах, які представлені в залах відділу Кіровоградського обласного художнього музею - картинній галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна» та у багатьох виставкових залах світу.


Довідково: Петро Павлович Оссовський - народний художник СРСР, лауреат Державної премії СРСР, Міжнародної премії ім. М. Шолохова, член Російської Академії мистецтв народився 18 травня 1925 року в с. Мала Виска на Кіровоградщині. У 1950 році закінчив державний художній інститут імені В.І. Сурикова. З 1956 року - член Спілки художників СРСР.
18 травня 2007 року відбулося відкриття відділу Кіровоградського обласного художнього музею - картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна».
Твори Петра Оссовського знаходяться у Національному художньому музеї України, Національному музеї «Київська картинна галерея», Донецькому обласному художньому музеї, Одеському обласному художньому музеї, Харківському художньому музеї, Кіровоградському обласному художньому музеї, Кіровоградському обласному краєзнавчому музеї, Національному художньому музеї Республіки Білорусь, Державній Третьяковській галереї, Державному Російському музеї та в інших музеях, галереях, приватних зібраннях України, Росії, а також в чисельних закордонних колекціях.
П.П. Оссовський відомий як засновник «суворого стилю» в мистецтві, відзначений численними міжнародними, державними, церковними, громадськими та іншими нагородами.
1 серпня 2015 року Петро Павлович пішов з життя.

Тетяна Костенко


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool