У Кропивницькому презентували новий проєкт присвячений Василю Сухомлинському (ФОТО)

Вересень 15, 2021 | Новини | Переглядів: 1356 | Коментарі: 0

Головна бібліотека Кропивницького та області разом з Державною науково-педагогічною бібліотекою України імені Василя Сухомлинського започаткували проєкт «Василь Сухомлинський. Актуальний. Модерновий. Справжній». 

Його мета - зруйнувати стереотипи, в рамки яких радянська педагогіка загнала ідеї Сухомлинського, розплавити бронзу, в яку закували його образ та зняти ідеологічне лушпиння з його роботи. Актуальності проєкту додало соціологічне дослідження, яке провела ОУНБ імені Дмитра Чижевського, щоб з’ясувати рівень обізнаності жителів Кіровоградщини щодо особистості Василя Сухомлинського та його спадщини.

Опитували відвідувачів бібліотек: жінок та чоловіків від 20 та понад 60 років з різним рівнем освіти. Дослідження засвідчило, що 96 відсотків респондентів знають, що Сухомлинський був педагогом, інші ж вважають його художником і музикантом. При цьому майже половина опитаних незнайома з життєвим шляхом педагога, вже не кажучи про його роботу.

Підтвердили необхідність повернути українцям справжнього Сухомлинського, а не його лубочний образ слова Ольги Сухомлинської. Під час програми «Велике інтерв’ю» на телеканалі «Вітер» вона зазначила, що після відзначення 2018 року на рівні ЮНЕСКО 100-ліття від дня народження Сухомлинського увага до його спадщини в Україні значно зросла, але в той же час знову відчувається «втрата його людської сутності, його намірів і мрій, обставин життя».

В рамках бібліотечного проєкту в ОУНБ відбувся круглий стіл «Василь Сухомлинський: від батьківського порогу – у великій світ». В ньому взяли участь академік Національної академії педагогічних наук України доктор педагогічних наук професор заслужений діяч науки і техніки України Ольга Сухомлинська, керівниця ГО «Всеукраїнська асоціація Василя Сухомлинського» Леся Сухомлинська, керівництво ЦДПУ імені Володимира Винниченка, представники обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені Василя Сухомлинського, обласного Держархіву, Музею мистецтв, краєзнавчого музею тощо.

На переконання директорки ОУНБ імені Дмитра Чижевського Валентини Животовської, завданням бібліотеки є збереження культурної спадщини Кіровоградщини, скарбом якої, безумовно, є діяльність Василя Сухомлинського. Ольга Василівна та Леся Сухомлинські від Державної науково-педагогічної бібліотеки передали ОУНБ імені Чижевського низку книг. Серед них друге видання книги Сухомлинського «Серце віддаю дітям» з передмовою Ольги Сухомлинської. За словами пані Лесі, вперше рідною мовою книга опублікована в зібранні творів у п'яти томах. Загально відомими є факти про велику спадщину Сухомлинського, згадаймо лише про півтори тисячі казок. (Про проєкт книгозбірні «Стежками добра і любові. Діти малюють казки Сухомлинського» ми розповімо окремо.) Та, за словами Ольги Сухомлинської, досі не вивчений архів педагога, який у 80-х передала його дружина. Не забалакувати, а працювати, глибоко вивчати, наголосили учасники круглого столу. Продовженням проєкту стане створення документального фільму телеканалу "Вітер", присвяченого особистості Василя Сухомлинського.

Відео зустрічі, присвяченої особистості Василя Сухомлинського та його творчої спадщини, можна переглянути на сторінці бібліотеки у Facebook:

У Кропивницькому презентували новий проєкт присвячений Василю Сухомлинському (ФОТО)

У Кропивницькому презентували новий проєкт присвячений Василю Сухомлинському (ФОТО)

У Кропивницькому презентували новий проєкт присвячений Василю Сухомлинському (ФОТО)

Лариса Семенова


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool