У Кропивницькому презентували нове дослідження історії міста (фото)

Липень 28, 2021 | Новини | Переглядів: 1042 | Коментарі: 0

Сьогодні, 28 липня, у Кропивницькому презентували нове історичне дослідження «Місто, якого уже немає».

Над ним працювали кропивницькі дослідники Володимир Поліщук, Сергій Невесьолов та Валентина Сємічова.

Книга – своєрідне повернення у ті часи, коли ще не були підірвані будинки Заславського та Зеленщенка, тягнулися до неба колокольнями Знаменська церква та Успенський собор, працювало трамвайного депо та кінотеатр «Сивашець».

Одні зруйнував час, інші зазнали пошкоджень у роки Другої світової війни і були демонтовані. За радянських часів багато історичних будівель, які були архітектурною окрасою міста, знищила дурість та нерозсудливість партійних функціонерів, а в наш – жадібність забудовників та хабарництво чиновників.

За словами Катерини Лісняк, яка жила в будинку Заславського, цього року виповнюється 45 років, як знищили цю пам’ятку архітектури. За розмірами будинок Заславського, мабуть, не можливо порівняти ні з яким іншим.

«Мені пощастило. 17 років життя я прожила в цьому будинку. Моя бабуся працювала на швейній фабриці і отримала квартиру в будинку десь у 30-х роках. Більшість квартир в будинку Заславського складалися з кухоньки та кімнати або тільки кімнати. Але були й чотирьокімнатні з частковими зручностями – водою, туалетом і балонним газом. Будинок мав чотири під’їзди. На першому поверсі розташовувались продуктовий та рибний магазини», - розповіла кропивничанка під час презентації в ОУНБ імені Дмитра Чижевського.

Після знищення будинку Заславського рибний магазин перенесли на 5/5 в першу в місті дев’ятиповерхівку і дали йому назву «Океан».
Принадами невеличкого двору були металеві сходи, які поєднували його з третім поверхом, та колонка з водою.

«Населення нашого будинку було інтернаціональним. В ньому жили українці, росіяни, євреї, поляки. Жили в нас циганка і латишка. До речі, латишка Віра Гульбер була викладачкою музичного училища і відомим акомпаніатором. Вона мешкала разом зі своєю старенькою мамою та великою вівчаркою. До речі у чотирикімнатній квартирі мешкав викладач стародавньої літератури колишнього педінституту Володимир Кирилович Чернецький», - розповіла Катерина Лісняк.

Єдиним позитивом для мешканців 45 квартир цієї унікальної споруди було те, що вони отримали квартири зі зручностями. Більша частина мешканців переселилася у будинок по вулиці Волкова, 1.

За словами Катерини Лісняк, вона збирає прізвища людей, які жили в будинку Заславського, і готує публікацію про цю архітектурну перлину міста.

нове історичне дослідження «Місто, якого уже немає».

нове історичне дослідження «Місто, якого уже немає».

Відео презентації можна побачити на бібліотечному YouTube.


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool