У Кропивницькому представили ткані авторські ляльки (ВІДЕО)

Квітень 01, 2022 | Новини | Переглядів: 1466 | Коментарі: 0

В обласному центрі відкрито виставку «Ми роду українського» творів заслуженого майстра народної творчості, члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України Олександри Пренко.


Довідково: Олександра Іванівна Пренко народилася 16 жовтня 1966 року у Дагестані (Північний Кавказ) у м. Каспійську. Закінчила Махачкалінське художнє училище, відділення килимарство. Працювала художницею-килимарницею на підприємствах художніх промислів вела гуртки килимарства. З 2000 року відмінник освіти України. З 2001року за технологічну розробку твору «площинної та об’ємної ляльки» в килимовій техніці отримала свідоцтво про авторське право Міністерства освіти і науки України, Державного департаменту інтелектуальної власності. З 2009 року їй було присуджено звання «Заслужений майстер народної творчості України».

З метою збереження декоративно-ужиткової спадщини Кіровоградщини та підтримки й подальшого розвитку народного мистецтва в 2012 році стала ініціаторкою створення Кіровоградського обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Олександра Іванівна – член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, відмінник освіти України, учасник багатьох всеукраїнських та закордонних виставок декоративно-ужиткового мистецтва. Роботи Олександри Пренко зберігаються в багатьох музеях та приватних колекціях на Україні та за кордоном.

Так склалася доля, що з 1990 років Олександра Іванівна переїжджає в Україну до Кіровограду (Кропивницького) та стає відомою в регіоні майстринею, очолила студію «Килимарство» при обласному Центрі дитячої та юнацької творчості.

Найголовнішим у своїй роботі Олександра Пренко вважає виявлення і розвиток творчо обдарованих особистостей, вдосконалення їх умінь та навичок з килимарства, малюнку, композиції, різноманітних технік виконання. Особливу увагу завжди приділяє вихованню молодшого покоління на прикладах історії народного мистецтва, його гармонійного розвитку. Студія «Килимарство» під її керівництвом стала справжньою методичною базою для навчання керівників гуртків декоративно-ужиткового мистецтва позашкільних установ міста та області. У 2000 році О. Пренко розробила технологію вироблення килимової площинної ляльки і має авторське свідоцтво.

За активну педагогічну, виставкову та творчу діяльність нагороджена численними відзнаками та нагородами. Відмінник народної освіти України.
Майстерність Пренко О.І. знають як в Україні, так і за її межами. Мисткиня багато проводиться майстер-класів і виставок особистих робіт. Тісно співпрацює з Музеєм мистецтв. Ії творчість направлена перш за все на відродження надбань українського традиційного народного мистецтва.
Виставка «Ми роду українського», яка презентується в стінах музею представляє ткані авторські ляльки та гобелени, які Олександра Іванівна, виготовила на спеціальних верстатах. В своїй авторській техніці художниця досягла високої майстерності, вміло передаючи художні ефекти виробів.

Всього представлено вісім робіт. Гобелени Олександри Іванівни глибинні за своєю сутністю. Вони проникають у підсвідомість, зачіпають струни душі. Орнамент - його неможливо зупинити, він затягує у свою динаміку, його повтори створюють сповнені глибокого значення структури, він є текстом, який прочитується на рівні генетичної пам'яті і просто не може залишити байдужим».
Ці роботи презентують український національний одяг від часів трипільської епохи до сьогодення, що є цікавим зануренням в історію нашого народу. Твори майстрині показують окремий і дуже цікавий пласт української культури, автентики, невмирущої душі, що є особливо важливим в умовах війни та необхідності самоідентифікації українців.

Олександра Пренко створює власний, чарівний і неповторний килимовий світ, що полонить уяву вишуканими кольорами, своєрідними орнаментальними ритмами, глибоким почуттям сучасності, тонкою стилізацією, поетичністю і красою.

З початком війни майстриня активно долучилася до волонтерської діяльності, зокрема, стала ініціаторкою та натхненницею виготовлення в Музеї мистецтв невеличких майже мініатюрних оберігів – янголів. Ці ткані янголятка, що виготовляються під керівництвом майстрині співробітниками музею та всіма бажаючими передаються для бійців ЗСУ та є дуже затребуваними. На сьогодні кількість виготовлених янголів вже перевищує 200. Робота триває. Разом наближаємо ПЕРЕМОГУ.

Ганна Осіпова  


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool