У Кропивницькому працює фотовиставка «Фронтовий щоденник»

Серпень 26, 2021 | Новини | Переглядів: 1265 | Коментарі: 0

23 серпня 2021 року у Музеї мистецтв розгорнуто фотовиставку Фронтовий щоденник» приурочену до 30-ї річниці Незалежності України.

На 60-ти фото світлинах 2014-2015 років висвітлено «літопис» добровольчих батальйонів територіальної оборони, які були сформовані у Кіровоградській області весною 2014 року.

19 березня 2014 Рада національної безпеки і оборони України прийняла рішення про створення оперативних штабів при обласних державних адміністраціях прикордонних областей України. У березні 2014 року на Лівобережній Україні було створено сім батальйонів територіальної оборони, а 30 березня 2014 року в. о. президента України Олександр Турчинов доручив керівникам обласних адміністрацій почати створення батальйонів територіальної оборони в кожній області України. 30 квітня 2014 було прийнято офіційне рішення покласти функції створення батальйонів територіальної оборони в кожній області України на обласні військові комісаріати.

У Кропивницькому працює фотовиставка «Фронтовий щоденник»

У Кропивницькому працює фотовиставка «Фронтовий щоденник»

У відповідності до розпоряджень Кабміну України, Кіровоградською обласною державною адміністрацією розпочалось створення батальйонів територіальної оборони. Було створено три батальйони територіальної оборони Кіровоградської області: 17-й батальйон територіальної оборони «Кіровоград» (2014—2015), командир батальйону — полковник Щербина Олександр Олександрович, 34-й батальйон територіальної оборони «Кіровоград-2» (2014—2015), командир батальйону полковник Красильников Дмитро, який налічував 450 бійців, та 42-й батальйон територіальної оборони «Рух опору» (2014), командир батальйону капітан І-го рангу Олефіренко Юрій Борисович (1965-2015), який нараховував 700 бійців.

У листопаді 2014 року 17, 34 і 42 батальйони ТрО були переформатовані у мотопіхотні батальйони 57 мотопіхотної бригади.

23 квітня 2014 року в приміщенні КОДА зібралися представники громадськості, чиновники, військовослужбовці, де з кіровоградців, мобілізованих до лав Збройних сил України, було створено 17-й батальйон територіальної оборони «Кіровоград». До 10 травня 2014 року проходило «бойове злагодження» батальйону. Основні завдання - боротьба з диверсійними групами, забезпечення проходження через Кіровоградщину військової техніки Збройних сил України, охорона 21-го стратегічного об'єкта області.

Військові фахівці провели відбір кандидатів, більшість з яких, раніше вже проходили службу в десантних військах, підрозділах спеціального призначення та інших бойових частинах. Особовий склад батальйону одержав легку стрілецьку зброю. Після переформатування у мотопіхотний батальйон, підрозділ одержав важке піхотне озброєння і бронетехніку. Після проведення навчання і бойового злагодження 17 БТрО був направлений на підсилення Приазовського рубежу оборони з дислокуванням у Мелітополі Запорізької області.
З добровольців 17 батальйону була сформована Окрема рота (80 вояків) які виїхали 14 серпня2014 року з Мелітополя та прибули 15 серпня в зону АТО, а 16 роз’їхалися по позиціям.
За час проведення АТО солдати і офіцери з Кіровоградщини виконували завдання по захисту конституційного ладу України в населених пунктах Мелітополь, Фащівка, Щастя, Станиця Луганська, Красноталівка, Біловодськ, Дебальцеве. У лютому 2015 року кіровоградський батальйон захищав місто Торецьк (Дзержинськ) з Горлівського напрямку.
18 жовтня 2015 року по ротації бійці 17 батальйону територіальної оборони повернулися додому на відпочинок.

34-й батальйон територіальної оборони «Батьківщина» (початкова назва батальйону - «Кіровоград-2») був створений у травні 2014 року у Кіровоградській області. Половина особового складу батальйону - кіровоградці; решта — зі східних областей України, Криму, Одеської та Львівської областей.
На момент заснування 34-й батальйон налічував у своєму складі 450 бійця, більшість з яких-професійні військові різного віку. Члени цього військового формування мають досвід бойових дій та брали участь у миротворчих місіях у різних країнах світу. Перед відправленням в зону ведення АТО батальйон пройшов двомісячну підготовку, максимально наближену до справжніх воєнних дій. Лише після того батальйон прибув на передову лінію військової операції на сході України.
Під час воєнних дій у зоні АТО особовий склад 34-го БТрО звільнив 6 населених пунктів, серед яких Торецьк (Дзержинськ), брав участь у боях під Дебальцеве, ліквідував 2-х ватажків ЛНР та перекрив на десяти блокпостах половину підступів до Горлівки (північний і західний напрямки).

Наказом № 2 від 17.06.2014 року по в/ч п/п В 4750 був сформований 42 БТрО. 42-й окремий мотопіхотний батальйон «Рух Опору» (42 ОМПБ, в/ч А4472, пп В4750) на сьогодні 42-го окремого мотопіхотного батальйону 57-ої окремої мотопіхотної бригади Збройних Сил України імені кошового отамана Костя Гордієнка —був сформований з добровольців Кіровоградської, Полтавської, Миколаївської, Херсонської, Дніпропетровської, Одеської, Запорізької, Вінницької, Черкаської, Київської, Харківської, Сумської, Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської, Чернігівської, Луцької та Донецької областей України.
Батальйон брав активну участь в боях, зокрема під Іловайськом, Вуглегірськом та Дебальцевим.

Більшість вояків були професійними військовими різного віку та мали досвід бойових дій у миротворчих місіях у різних країнах світу.
З 4 червня по 13 червня.2014 року особовий склад знаходився в 50-му учбовому центрі м. Кропивницький(м. Кіровоград). На території учбового центру військовослужбовці на заняттях опановували навики по володінню вогнепальною зброєю, наданню першої медичної допомоги, орієнтації на місцевості, проводили заняття по фізичної підготовці та вивченню положень статутів Збройних Сил України.
Підрозділи роти вогневої підтримки були направлені на стрільби до учбового центру «Десна» та на полігон м. Кривий Ріг.
14 серпня 2014 року особовий склад 42БТрО передислокувався в польовий табір Канатово для загартування та підготовки до бойових дій в польових умовах.
На початку серпня 2014 року 42-й БТрО був відряджений до Краматорська охороняти аеродром. Частина підрозділу відправили на Савур-Могилу.
27 серпня 2014 року загін 42-го батальйону чисельністю у 90 чоловік перекинули вертольотами з Краматорська в район Докучаєвська, де посилили двома одиницями БМП. Загін мав зустрітися з ротно-тактичною групою 92-ї механізованої бригади в районі селища Колоски, і мала відбутися спроба деблокувати оточені під Іловайськом українські сили. Зведений загін батальйону так і не зустрівся з 92-ю бригадою, — у ніч з 27 на 28 серпня зазнав артилерійських обстрілів, після чого зранку 28 серпня був розгромлений десантниками збройних сил РФ. Загинули Євген Мельничук, Володимир Татомир та Максим Харченко, а більшість бійців загону потрапили до полону.

25-26 січня 2015 року бійці батальйону вели важкі бої, захищаючи висоту 30,5 «Валера» під Санжарівкою у битві за Дебальцеве.
У червні 2015 року на ротацію з боїв повернулося понад 100 бійців батальйону.
Виставка фотосвітлин «Фронтовий щоденник» налічує 60 фоторобіт, які було відібрано з наданих понад 1000 світлин. Це перший подібний виставковий проєкт, який висвітлює події 2014-2015 фото світлинами, наданими безпосередньо захисниками України з добровольчих батальйонів нашого краю. Роботи надруковано МПП «Антураж А».
Дякуємо ветеранам АТО (ООС), військовослужбовцям, волонтерам, які надіслали фото для виставки «Фронтовий щоденник».

Олена Степанок 


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool