У Кропивницькому найкраща динаміка покращення прозорості та фінансового здоров’я міста

Березень 26, 2018 | Новини | Переглядів: 825 | Коментарі: 0

20 березня 2018 року відбулась фінальна конференція «Прозорі та фінансово здорові органи місцевого самоврядування в Україні» в рамках спільного проекту МЦПД та Інституту економічних і соціальних реформ в Словаччині (ІNЕКО) за фінансової підтримки Посольства США в Україні.

«У Кропивницькому нещодавно було прийнято рішення про порядок оприлюднення інформації про комунальні підприємства та зроблено значний поступ в оприлюдненні інформації у форматі відкритих даних, що позитивно відобразилось на позиціях міста в рейтингу.

Сподіваємось, невдовзі місто приєднається до системи «Відкритий бюджет», прийме новий статут і створить наглядові ради при комунальних підприємствах, що допоможе вивести місто на ще вищі позиції в рейтингу», - прокоментував ситуацію голова Асоціації Політичних Наук (організації-партнера МЦПД) Дмитро Сінченко.

Перша панель конференції була присвячена рейтингу «Прозорість 50-ти найбільших міст України» (http://transparency.icps.com.ua/), який має на меті:

- моніторинг поточного рівня прозорості найбільших міст України;
- розробка рекомендацій щодо прозорого прийняття рішень органами місцевого самоврядування;
- підвищення прозорості, сприяння транспарентності муніципалітетів.
Рейтинг ґрунтується на даних, отриманих із наступних джерел:
- Відповіді на опитувальник, направлений МЦПД до 50 міських рад;
- Відповіді на запити на інформацію, направлені МЦПД неофіційно – через третю особу («запит таємного клієнта»);
- Інформація у відкритому доступі на офіційних сайтах міських рад.

При цьому, було досліджено 77 параметрів прозорості кожного міста.
Аналізуючи результати дослідження, необхідно відмітити, що загальний середній показник прозорості по містах покращився з 42,88% у 2016 до 51,38% у 2017 році. Високу динаміку щодо покращення прозорості продемонстрували такі міста як Маріуполь, Кропивницький, Умань, Бровари та Нікополь.
Серед трійки переможців рейтингу такі міста як Суми, Львів та Вінниця.

Друга панель конференції була присвячена проекту «Фінансове здоров'я бюджетів міст та регіонів України» (http://budgets.icps.com.ua/), метою є:

- підвищення рівня інформованості громадськості про бюджети муніципалітетів та про їх рейтингування;
- підтримка вирішення актуальних проблем фінансового управління бюджетів міст та областей;
- сприяння покращенню фінансового здоров'я регіонів, міст і населених пунктів.

Аналіз результатів свідчить, що узагальнений показник фінансового становища міст покращився на 0,4 бали до 6.0 у порівнянні з попереднім рейтингом. Однією з основних причин стала бюджетна децентралізація, яка дозволила місцевим органам влади ефективніше використовувати фінансові ресурси.

Узагальнений показник фінансового становища регіонів погіршився на 0,5 балів до 5,9 у зв’язку зі збільшенням видаткової частини бюджетів. Найкращу динаміку продемонстрували такі міста як Вінниця, Житомир, Кропивницький. Серед регіонів найкращий прогрес мали Львівська, Чернівецька та Тернопільська області.

При цьому, міста та регіони, які входять в топ-10 рейтингу, майже є незмінними з 2013 р. Необхідно відмітити, що капітальні видатки складають менше 20% у більшості міст та регіонів.
Перша трійка міст-лідерів включає Одесу, Рівне та Полтава. Серед регіонів найперші місця зайняли Запорізька, Черкаська та Волинська області.

Прес-служба АПН


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool