У Кропивницькому кожний бажаючий може перевірити якість питної води

Липень 25, 2019 | Новини | Переглядів: 1243 | Коментарі: 0

Як провести аналіз питної води та наскільки важливо знати її склад для споживачів розповіла завідувач лабораторії водопостачання Кропивницького ВКГ ОКВП «Дніпро – Кіровоград» Олена Степанова.

Для того, аби зробити аналіз води, потрібно прийти до лабораторії водопостачання у Кропивницькому за адресою вулиця Соборна, 19а.

Достатньо півтора-два літри, але набирати її потрібно обов’язково у чисту пляшку, наприклад, з-під мінеральної води. Якщо людина замовила хімічний аналіз, то така тара підійде, але якщо потрібен бактеріологічний аналіз – на кишкову паличку, то потрібно попередньо взяти в лабораторії спеціальну пляшку.

При здачі води на аналіз замовник – фізична особа повинна пред’явити паспорт та ідентифікаційний код. Якщо юридична – реквізити фірми чи підприємства. Далі в лабораторії укладають договір, виписують рахунок. Після його оплати аналіз проводиться протягом двох діб. В результаті тут видають акт виконаних робіт та протокол з підписом та печаткою. При необхідності в лабораторії роз’яснять результат по кожному пункту – де які відхилення від норми та що вони означають.
Скорочений хімічний аналіз проводиться за одинадцятьма показниками. Це в разі, якщо потрібно з’ясувати, чи придатна вода для вживання. Якщо потрібен більш розширений – показників уже дев’ятнадцять.

Особливу увагу слід звертати на такі показники як нітрати та нітрити, на всю групу азоту, тому що це – перший показник забруднення. Якщо є нітрати – це свідчить про те, що неподалік на поля вносили добрива. Нітрити ж говорять про те, що є забруднення самої води.

– Бували випадки перевищення вмісту нітратів у десять разів від норми – ми одразу говоримо, що ця вода для вживання непридатна – лише для технічних потреб, – зазначає фахівець. – Якщо дещо збільшений рівень заліза, то не так страшно – надлишки можна прибрати фільтром, а от нітрати не прибрати жодним методом. Лише при незначному підвищенні їх вмісту можна застосувати зворотній осмос. В основному, нітрати виявляють у воді свердловин та колодязів, у водопровідній воді їх не буває. Вони дуже небезпечні для людей, особливо для діток, тому що буквально руйнують організм. Ми категорично не радимо таку воду пити чи готувати на ній їжу.

У літній період частішають скарги споживачів і на якість водопровідної води. Це пов’язано із сезонним цвітінням водорості у Дніпрі, звідки відбувається водозабір.
– Так, зараз у води може бути присутній злегка такий річковий запах, – коментує Олена Степанова. – Це пов’язане лише з тим, що «цвіте» Дніпро, Кременчуцьке водосховище. Але при цьому абсолютно всі показники води – в нормі та відповідають вимогам ДержСанПіНу. Так, в цей період на підприємстві проводять невелике додаткове хлорування, але ж ви розумієте – багато хлору теж не можна. Від його надлишку може погіршитися здоров’я людей, а ми цього не можемо допустити в жодному випадку. Хочу заспокоїти наших споживачів – воду навіть з невеликим річковим запахом можна сміливо вживати, до того ж це – тимчасово.

Для фізичних осіб: https://dnipro-kirovograd.com.ua/calc_fiz (пункт «Вартість проведення лабораторних досліджень природної та питної води лабораторіями водопостачання»)

Для юридичних осіб: https://dnipro-kirovograd.com.ua/calc_ur (пункт «Вартість проведення лабораторних досліджень природної та питної води лабораторіями водопостачання»).


ПОШИРЮЙТЕ. Коментуйте. Заборонені нецензурна лексика, образи, розпалювання міжнаціональної та релігійної ворожнечі та заклики до насильства.


Завжди в курсі надзвичайних ситуацій, ДТП, аварій, відключень світла, води та теплопостачання. Щоб дізнаватись новини першими, підписуйтесь на нас у YouTube, ТЕЛЕГРАМ та сторінку в Facebook та Instagram.
Сподобалася ця публікація? Не пропустіть наступні публікації і почніть стежити за нашими новинами ПІДПИСАТИСЯ.
Hostpro




Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool